2013. már 03.

F1 Kik tesztelnek ma - Barcelona 4. nap

írta: FormaNet
F1 Kik tesztelnek ma - Barcelona 4. nap

A szezonkezdés előtti utolsó tesztnapot kezdik meg a Formula-1-es csapatok Barcelonában, ahol ha minden jó megy, a tegnap gyomorrontással küzdő Kimi Räikkönen is pályára gurul. A 2007-es világbajnok mellett többek között Sebastian Vettel, Fernando Alonso és Jenson Button búcsúztatja a hetet, és egyúttal a szezon előtti kollektív tesztprogramot.

Circuit_de_Catalunya.jpg

Ezen a héten a legtöbb csapat napi váltásban osztotta be versenyzőpárosát, így a tegnapi naphoz képest ismét több helyen módosul a névsor.

A mezőny bajnokai közül Lewis Hamilton szombaton befejezte szezon előtti felkészülését, és a zárónapon csapattársa, Nico Rosberg vezeti a Mercedest. Hamilton egy rövid etapban, lágy gumikon megfutotta az összességében nyolc napos barcelonai teszt legjobb idejét, és nem mellesleg új elemeket is tesztelt a csapattal, többek között új padlólemezt és motorborítást, illetve új első szárnyat. A brit bajnok összességében elégedett, mert minden tervezett programot sikerült elvégeznie, de hiába vert legalább hét tizedet a mezőnyre, nem foglalkozik a köridőkkel, mivel ilyenkor még felesleges összehasonlítani az eredményjelzőn lévő számokat. Hamilton szerint jó irányba tart a Mercedes, de a maximális elégedettségtől még távol áll.

Nem volt teljesen elégedett Mark Webber sem, aki viszonylag kevés (59) kört tudott megtenni a nap folyamán, mert éjszaka a csapat módosításokat végzett az RB9-esen, ami nem sikerült úgy, ahogy azt tervezték. Ma Sebastian Vettel veszi át a stafétát ausztrál kollégájától.

Vettel nagy riválisa, Fernando Alonso is pályára hajt a mai nap folyamán. Szombaton Felipe Massa szuperlágy abroncsokon a nap második legjobb körét futotta meg a délutáni órákban, miközben a Pirelli keverékeinek összehasonlítását végezte. A brazil programja kicsit korábban, fél órával a leintés előtt véget ért, miután menet közben elszabadult autójáról a bal első kerék.

A McLarennél Sergio Pérez délelőtt különböző beállításokat tesztelt, a hosszú etapok pedig az ebédszünet után következtek. A mexikóinak egyelőre fogalma sincs, hogy a többiekhez képest mennyire jó az autója. A wokingiaknál Jenson Button zárja a barcelonai programot.

Kimi Räikkönennek a héten még nem volt alkalma tesztelni, mert gyomorproblémái adódtak. A finn klasszis gyógyszeres kezelést kapott, és a csapatfőnök, Eric Boullier szerint ma már autóba ülhet.

A Williamsnél ma is mindkét versenyző lehetőséget kap, és a Marussiánál is a frissen szerződtetett Jules Bianchi kezd, majd délutánra átadja helyét Max Chiltonnak.  Bianchi egyébként első marussiás napján máris rendkívül meggyőzően teljesített, hiszen egy másodperccel volt gyorsabb újonc csapattársánál, aki már jó néhány napot eltölthetett az MR02-ben. A francia tehetség természetesen elégedett volt meglehetősen intenzív napjával.

A Force Indiánál Paul di Resta, a Toro Rossónál pedig Daniel Ricciardo kerül sorra, aki csapattársához hasonlóan, ma már versenyszimulációt is végezhet. Szombaton a sauberes újonc, Esteban Gutierrez időmérő szimulációval is foglalatoskodott, illetve egy futamnak is nekikezdett, de az autóból szivárgó víz miatt nem sikerült teljesítenie egy versenytávot. Peter Sauber alakulatánál ma Nico Hülkenberg ülhet autóba.

Az utolsó előtti napon öt versenyző is 100 kör felett teljesített, köztük a Caterham újonca, Giedo van der Garde autózott a legtöbb kilométert (126 kör), amibe szintén belefért egy versenyszimuláció. A csütörtöki nap után most újra Charles Pic foglalja el az autót.

Negyedik tesztnap részvevői:

Red Bull – Sebastian Vettel

Ferrari – Fernando Alonso

McLaren – Jenson Button

Lotus – Kimi Räikkönen

Mercedes – Nico Rosberg

Sauber – Nico Hülkenberg

Force India – Paul di Resta

Williams – Pastor Maldonado, Valtteri Bottas

Toro Rosso – Daniel Ricciardo

Caterham – Charles Pic

Marussia – Jules Bianchi, Max Chilton

000 facebook_banner.jpg

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

barcelona forma-1 formula-1 kollektív teszt