2013. már 07.

F1 Újonc napló - Giedo van der Garde

írta: FormaNet
F1 Újonc napló - Giedo van der Garde

Öt újonc pilóta sorakozik fel hamarosan az idei első nagydíj rajtrácsára, köztük a holland Giedo van der Garde, aki tavaly a Marussia színeiben debütáló Charles Pic csapattársa lesz a Caterham F1 teamnél. A 27 esztendős újonc a GP2-es korszakából ismeri már a csapatot, és kollégáját is, akivel 2011-ben csapattársak voltak a Formula-1 előszobájaként emlegetett szériában. A Formula-1 hivatalos weboldalának köszönhetően megtudhatjuk, hogyan készül egy újonc a rá váró kihívásokra.

Giedo-van-der-Garde.jpg

 

A Caterham F1 Team február első napján jelentette be Giedo van der Garde leszerződtetését, így a holland pilótának nem sok ideje maradt felkészülni az első megmérettetésre. Ugyanakkor nagyon nem kellett izgulnia, mert - újonc létére - rutinos F1-es tesztelőnek számít, hiszen jónéhány tesztnapot eltöltethetett már a királykategóriában, és nem is egy csapatnál. (2007 óta a Super Aguri, a Spyker, a Force India, a Renault és a Caterham autóját próbálhatta ki) Tavaly pedig a GP2 mellett a Caterham tesztpilótájaként több pénteki szabadedzésen is részt vett.

„Mióta bejelentették, hogy a Caterham versenyzője leszek, az életem nagyon jó. Persze nagyon elfoglalt vagyok, hiszen nem sokkal a tesztek előtt történt meg a bejelentés, így az elmúlt pár hétben nagyon szoros volt a tempó. De mindez mit sem változtat azon, hogy nagyon jól érzem magam! A legfontosabb, hogy egy álmom vált valóra. Még gyerek voltam, amikor azt mondtam az édesapámnak, hogy F1-es pilóta akarok lenni, most pedig megtörtént. Sosem adtam fel, hogy ezért dolgozzam, és ebben higgyek. Tudtam, hogy meg fog történni, és ebben nagyon sok támogató és nagyszerű ember is segítségemre volt.”

„Amikor megtudtam, hogy versenyezhetek, az első dolog az volt, hogy a barátnőmmel ittunk néhány korty pezsgőt. Az edzőm, Carlos egy elég kemény programot állított össze nekem a tél folyamán, de ezt a hírt meg kellett ünnepelnünk, és így akartam megosztani a barátnőmmel. Csak néhány korty volt, bár….”

A holland versenyző jól ismeri csapatát és csapattársát, Charles Pic-et is, így a felkészülés során valamelyest könnyebb dolga volt, és egyelőre nem érzi, hogy túl nagy nyomás nehezedne rá azért, mert felért a motorsportok csúcsára.

„Hogy nyomás alatt érzem-e magam? Nem. A csapattal reálisan látjuk, hogy mit tudunk tenni ebben az évben. A nyomás az saját magam és az edzőm által létezik, de ez egy jó féle nyomás, és inkább motiválónak mondanám. Hogy a pályán lesz-e rajtam nyomás? Tudom, hogy mit kell tennem, és a csapat nagy segítségemre volt a felkészülésben, szóval amennyire lehet, készen állok a ránk váró útra.”

„Miután megtörtént a bejelentés, a lehető legtöbb időt töltöttem a gyárban. Mivel tavaly a GP2-ben is vezettem a Caterhamnek, így már elég sok időt töltöttem el a csapattal. Ismerem a körülöttem lévő srácokat, és ismerem a leafield-i gyárat is. 2012-ben a GP2-ben és az F1-ben is együtt voltam a csapattal, így valójában semmi sem újdonság számomra. Mindez megkönnyítette a munkámat.”

„A csapattársamat, Charles Pic-et is nagyon jól ismerem, mert csapattársak voltunk 2011-ben a GP2-ben az Addax-nál. Ő már egy éve itt van az F1-ben, így egészen biztos, hogy tanulhatok majd tőle. Nagyon jó a kapcsolatunk.”

000 facebook_banner.jpg

Van der Garde elégedetten zárta a kollektív teszteket, és idei célja természetesen a folyamatos fejlődés, de titokban egy kaotikus futamról álmodik, ahol a Caterham megszerezheti végre első F1-es pontját.

„A szezon előtti tesztek elég jól sikerültek. Az időjárás lehetett volna jobb, de arra is szükségünk volt, hogy nedves körülmények között is kipróbáljuk a gumikat és a beállításokat. A kitűzött célt teljesítettük, így minden rendben van. Most már csak azt várom, hogy melbourne-ben legyünk. Ez lesz az első nagydíjam, és alig várom már, hogy vezethessek. Mindemellett nagyon várom a Belga Nagydíjat is, mert ez az a helyszín, ahol a legtöbb holland rajongó lesz. Ez a világ legjobb versenypályája, és majdnem hazai verseny számomra.”

„A legnagyobb dolog ebben a szezonban az lenne, ha megszereznénk a Caterham első pontját a Formula-1-ben, de tudjuk, hogy ez hatalmas kívánság, és elég őrült verseny kell ahhoz, hogy a segítségünkre legyen. Szóval a szezon első felében legfontosabb számomra a tanulás és a fejlődés. Harcolni szeretnék ahol csak tudok, és a lehető legjobb munkát végezni.”

 Újoncnapló - Esteban Gutierrez

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

forma-1 caterham formula-1 giedo van der garde