2013. már 08.

F1 Többen is Hamiltonban látják a Mercedes felemelkedésének biztosítékát

írta: FormaNet
F1 Többen is Hamiltonban látják a Mercedes felemelkedésének biztosítékát

Nemrégiben még mindenki arról beszélt, hogy Lewis Hamilton vajon jól döntött-e, hogy a Mercedes mellett tette le voksát a McLarennel szemben. Akkor a legtöbben úgy gondolták, hogy Lewis idén labdába sem rúghat az élmenők között, a Mercedes téli teszteken mutatott formája azonban kissé megkeverte a lapokat. A tesztekből persze nem lehet messzemenő következtetéseket levonni, Hamilton és Rosberg körideje mindenesetre arra éppen elég volt, hogy a riválisok és a szakma is felfigyeljen az Ezüst Nyílra.

hamilton - barcelona.jpg

Az utolsó négynapos kollektív teszten Nico Rosberg és Lewis Hamilton figyelemreméltó köridőt autózott a W04-gyel, ami ugyan félrevezető lehet (hiszen mindenki különböző programot teljesített, különböző üzemanyag-terhelés mellett), ettől függetlenül még a Red Bullnál is felkapták rá a fejüket.

Sebastian Vettel a minap saját blogjában is megemlítette, hogy a két mercedeses pilóta remek teljesítményt nyújtott, így mindketten erősek lehetnek idén, és ugyanezen véleményen van a csapatfőnök, Christian Horner, aki elsősorban Hamilton kvalitásait méltatta. Horner szerint a 2008-as világbajnok lehet a Mercedes hajtóereje, és a szezon során akár folyamatos veszélyt is jelenthet a top pilótákra.

„A Mercedes néhány területen átalakította programját, és úgy tűnik, működik. Az autó gyorsnak tűnik, és Lewis is csatlakozott hozzájuk, ami nyilvánvalóan előrelépést jelent majd.”

„Biztos vagyok abban, hogy számolni kell velük idén. Kihívást jelenthetnek akár egész szezonon keresztül is, mivel tavaly év elején is gyorsak voltak, és a harmadik futamot meg is nyerték Kínában. Lewisról tudjuk, hogy egy világszínvonalú versenyző, emelni fogja a szintet, és komoly tényező lesz ebben a szezonban” – vélekedett Horner, de persze nem felejtette megemlíteni (amit a szezon ezen szakaszában mindenki elmond néhányszor), hogy a tesztekből még semmit nem lehet kiolvasni.

„Az egyik dolog amit megtanultam, hogy a tesztekből lehetetlen kiolvasni, hogy ki milyen formában van. Pozitív téli felkészülést zártunk, de majd csak Melbourne-ben látjuk meg, hogy van-e valaki, akinek jobban sikerült, és legelőször majd akkor, szombat délután vethetünk egy pillantást a hierarchiára.”

Az egykori F1-es pilótának, a ma már a BBC tudósítójaként közreműködő David Coulthardnak sincsenek kétségei afelől, hogy Hamilton sikeres lesz a Mercedesszel. Eddig már sokan megkérdőjelezték a brit bölcsességét, ám Coulthard inkább azt a tábort erősíti, akik szerint igenis férfias döntés volt a csapatváltás.

„Hamilton természetesen nyerhet versenyt, hiszen ez a csapat abból a Brawn GP-ből született, amely bajnoki címet szerzett Jenson Buttonnal. Szerintem fantasztikus az F1 számára, hogy egy olyan versenyző, mint Lewis, egy másik csapatnál is bizonyítani akarja tehetségét. Így négy brit versenyzőt láthatunk majd, négy különböző csapatban. Az életben olykor elkerülhetetlen, hogy bizonyos ponton tovább kell lépni. 13 évig volt a McLaren tagja, fiatal korától kezdve egészen a világbajnoki címig.  Valódi férfi és versenyző vált belőle, aki személyiségét tovább fejlesztheti azáltal, hogy a különböző tapasztalatokat szerez egy teljesen más környezetben.Ő már egy világbajnok, aki most úgy fog új kapcsolatokat kiépítenie, hogy a mostani Lewist látják benne, nem pedig egy fiatal srácot, aki hálás a felkínált lehetőségért.”

000 facebook_banner.jpg

A háromszoros világbajnok, Niki Lauda - aki idén már a Mercedes csapatot segíti szakértelmével és nem mellesleg kapcsolataival – egészen odáig ment, hogy kijelentette, Hamilton és Rosberg a legerősebb páros a jelenlegi mezőnyben.

„Azt gondolom, hogy Lewis Hamiltonnal és Nico Rosberggel abszolút a Mercedesé a legerősebb páros a mezőnyben. Ha a többi csapatot nézem, egyik párosítás sem ennyire optimális. Lewis frissességet hoz a csapatba, és világbajnok, vagyis már régen bebizonyította, hogy képes tökéletesen vezetni. Nico egy hihetetlenül tehetséges fiatalember, aki sajnos még csak egy versenyt nyert. A teszteken azt is láthattuk, hogy jól megértik egymást, és minden körben együtt dolgoznak azért, hogy gyorsabbak legyenek a többieknél” – mondta a Motorsport Totálnak adott interjúban Lauda, aki egyébként Vettelt tarja az idei év favoritjának, ugyanakkor úgy véli, hogy a többiek sem lesznek messze tőle.

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

mercedes forma-1 lewis hamilton Formula-1