2013. már 09.

F1 Hamilton tavalyi eredményével kibékülne Melbourne-ben

írta: FormaNet
F1 Hamilton tavalyi eredményével kibékülne Melbourne-ben

Lewis Hamilton készen áll új életére a Mercedes csapatánál, és bár reálisan tekint a jövőbe, de úgy érzi, képes még többet kihozni autójából, és idei első versenyén egy dobogós eredménnyel nagyon elégedett lenne.

lewis hamilton.jpg

A Mercedes a kollektív tesztek hajrájában igen versenyképes köridőket produkált, és a riválisok is úgy vélik, hogy Lewis Hamiltonra oda kell figyelni 2013-ban. Maga az érintett mindenesetre nagyon optimista, és biztos benne, hogy jó formában van, és ennek köszönhetően remélhetőleg egy erős évet tudhat majd maga mögött.

„Valóban úgy érzem, hogy rengeteget tanultam, különösen az elmúlt egy évben. Még a hibákkal együtt is egy nagyon jó év volt számomra, és úgy éreztem, hogy sokat fejlődtem versenyzőként. Itt a Mercedesnél az elmúlt pár hónapban megtapasztaltam, hogy nagyon sok dolgot tudok még tanulni, sőt ráébredtem, hogy még nagyon is sok tanulnivalóm van. Ami a versenyzői képességeimet illeti, úgy érzem, elég szilárd alapokkal rendelkezem, szóval remélem, hogy az összes lecke amit megtanultam, idén segítségemre lesz egy erősebb platform kidolgozásában. Persze az autó továbbra is egy tényező, de úgy érzem, képes vagyok belőle többet kihozni” – nyilatkozta Hamilton a Sky Sportsnak adott interjúban.

Ami a futamgyőzelmeket és a bajnoki címet illeti, a 2008-as világbajnok egyértelművé tette, hogy minden valódi versenyzőnek ez a célja, de reálisan nézve már azt is nagyszerű eredményként értékelné, ha a szezon végére a Mercedes az első négyben végezne.

„Minden évben az a cél, hogy győzzünk, de van, hogy reálisnak kell lenni, és idén ez az amire szükségünk van. Helytelen lenne azt mondanom, hogy nem akarjuk megnyerni a világbajnokságot ebben az évben, hiszen a csapatban mindenki ezt szeretné. Ezért dolgoznak keményen a gyárban, mert azt akarják, hogy sikeresek legyünk ebben az évben, és nekem is ez a célom.”

„De azt hiszem, egyszerre csak egy lépést kell tenni előre. Ez időbe telik, és ha ez azt fogja jelenteni, hogy idén csak építkezni kell, és akkor jövőre lesz esélyünk a győzelemre, akkor az nagyszerű dolog lenne. Ha pedig idén egy bizonyos ponton lesz esélyünk a győzelemre, az egy bónusz lesz, mivel tavaly a csapat az ötödik helyen végzett a konstruktőri bajnokságban. Ha Nicóval együtt meg tudjuk csinálni, hogy ennél magasabb helyen végezzünk idén, az igazán pozitív lenne.”

És ha már csapattárs, Hamilton régóta ápol jó barátságot Nico Rosberggel, így elkerülhetetlen volt a kérdés, hogy feláldozná-e barátságukat, hogy a Mercedesszel bajnokságot nyerjen?

„Minden versenyzőnek áldozatokat kell hoznia, és azt hiszem a kapcsolatokban a legfontosabb dolog, hogy tartsuk egymást tiszteletben. Szóval amíg ezt meg tudjuk tenni, addig minden rendben lesz. Nyilvánvaló, hogy a versenyképesség és a versengés magával hozza a stresszt is egy kapcsolatba, de ez mindig így van. Emlékszem, amikor évekkel ezelőtt csapattársak voltunk, 1997-ben Hockenheimben Ron Dennis megállított minket, és azt kérdezte, hogy elég érettek vagyunk-e ahhoz, hogy csapattársakként is barátok maradjunk? Akkor megcsináltuk, úgyhogy nem tudom, hogy miért ne sikerülhetne újra.”

000 facebook_banner.jpg

„Kemény versenyek lesznek köztünk, és remélhetőleg a legjobb fog nyerni. Persze biztos lesz olyan, hogy ő fog nyerni, néha pedig én, de hát ez a játék lényege” – nyugtázta bölcsen a brit pilóta.

Tavaly a szezonnyitón McLaren színekben a pole-ból rajtolhatott, végül csapattársa, Jenson Button, valamint a red bullos Sebastian Vettel mögött végül harmadikként intette le a kockás zászló. Akkor relatíve csalódott volt, ám jelen esetben rendkívül elégedett lenne ezzel az eredménnyel.  

„Egészen biztosan elégedett lennék a pole-lal és a harmadik hellyel. Azt hiszem, hogy a csapat számára is nagyon pozitív eredmény lenne, és nagyon jó lökést adna számunkra.”

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

mercedes forma-1 lewis hamilton formula-1