2013. már 11.

F1 Alonso arra figyelmezteti csapatát, hogy az idei bajnokság fontosabb, mint a 2014-es projekt

írta: FormaNet
F1 Alonso arra figyelmezteti csapatát, hogy az idei bajnokság fontosabb, mint a 2014-es projekt

A Scuderia Ferrari spanyol klasszisa, Fernando Alonso, illetve csapattársa, Felipe Massa már a szezonkezdés előtt arra figyelmezteti csapatát, hogy nem engedhetik meg magunknak azt a luxust, hogy az idény előrehaladtával egyre több figyelmet és erőforrást szenteljenek a 2014-es projektre. A két versenyző szerint a szezon közepe lesz a vízválasztó, és amennyiben csapatuknak akkor még van esélye a bajnokságban, akkor mindvégig erre a szezonra kell koncentrálni.

fernando alonso.jpg

 

A nagy csapatok idén úgy próbálják meg végigvinni az évet, hogy a 2013-as fejlesztésekkel párhuzamosan már a jövő évre is koncentrálnak, hiszen 2014-ben jelentős változások lépnek életbe a szériában. A Ferrarinál is két team dolgozik majd párhuzamosan az idei autón és a jövő évi projekten, ám előbb utóbb ez az egyenlőség megbomlik. Azok a csapatok, akik esetleg már a szezon közepén kiesnek a bajnoki címért zajló küzdelemből, hamarabb csoportosíthatják erőforrásaikat a 2014-es tervekre, ezáltal akár előnyösebb helyzetbe is kerülhetnek, ám Fernando Alonso szerint ez a Ferrarinál nem történhet meg.

"Fontos lenne, hogy a szezon közepére kicsit előrébb legyünk, mint az utóbbi években, mert 2014-ben az autók jelentősen megváltoznak. Nehéz lesz a szezon közepe, hiszen általában ez az a pont, amikor feladják. Ez viszont csak akkor történhet meg, ha 50 vagy 60 ponttal vagyunk lemaradva az élen állótól. Ez olyasmi, amin nem szeretnék gondolkodni, de ha ezen a ponton nem jönnek az eredmények, akkor jobb lesz 2014-re összpontosítani. De nem hinném, hogy erre az útra fogunk lépni. Ha 20-30 ponttal vezetsz, vagy 20-30 ponttal vagy lemaradva, akkor folytatni kell a harcot, mivel onnantól számítva még hét futam lesz hátra.”

„Tavaly júliusban Sebastian Vettel 45 ponttal volt lemaradva, végül megnyerte a bajnokságot, szóval úgy kell harcolni, ahogy ők is tették. Mindemellett a 2013-as autón semmi olyat nem lehet tesztelni, ami 2014-re hasznos lehet, például a pénteki edzéseket úgysem használhatjuk arra, hogy a turbómotort teszteljük, úgyhogy egyértelmű, hogy továbbra is a 2013-as szezonon kell dolgozni.”

000 facebook_banner.jpg

Alonso csapattársa, Felipe Massa is egyetért abban, hogy a prioritás az idei szezon kell, hogy legyen.

„Ez egy új bajnokság, ahol mindent meg kell tennünk, hogy az elsők legyünk. Egyetlen egy esetben változhatnak meg a dolgok, ha a szezon közepén már nagyon nagy lenne a hátrányunk. Akkor el kell kezdeni dolgozni a jövő évi autón. De ha versenyképesek leszünk, akkor mindvégig harcolni kell. Jól tudjuk, hogy milyen fontos a bajnoki címért harcolni, így minden tőlünk telhetőt meg kell tennünk. ha eljutunk arra a pontra, hogy már nincs esélyünk a bajnokságban, akkor lehet csak koncentrálni a jövő évre.”

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

ferrari forma-1 alonso massa formula-1