2013. már 11.

F1 Räikkönen egy erős eredménnyel indítaná a 2013-as szezont

írta: FormaNet
F1 Räikkönen egy erős eredménnyel indítaná a 2013-as szezont

Bár a Lotus F1 Team a téli felkészülés során nem tudott annyi kilométert belerakni új versenygépébe, mint amennyit szeretett volna, ennek ellenére a csapat finn versenyzője, Kimi Räikkönen cseppet sem aggódik a szezonnyitó miatt. Räikkönen a tavalyi évből kiindulva úgy véli, hogy minden téren jobb az autó, ezáltal egy sikeresebb a 2013-as szezonban bízik. A csapat melbourne-i futamelőzeteséből kiderül, hogy a 2007-es világbajnok nagy reményekkel vág neki a hétvégének. 

Kimi-Raikkonen_1.jpg

Nyakunkon az Albert Park, és a teszt nem éppen a terv szerint alakult számodra. Hogy érezd magad a 2013-as szezon elején?

Kimi Räikkönen: Volt néhány probléma a tesztek során, de ettől függetlenül mindig sikerült jó néhány kört teljesíteni. Persze mindig több kört szeretnél megtenni, de ennyit tudtunk. Most mindannyian a versenyre készülünk, és ott majd valóban meglátjuk, hogy hol állunk. Nem igazán aggódom a megbízhatóság, vagy egyéb, a teszteken tapasztalt dolgok miatt, mert mostanra felülkerekedtünk rajtuk. Persze sosem lehetsz száz százalékosan biztos a dolgokban, de ha megnézzük, az elmúlt szezonban is problémáink voltak a teszteken, aztán mégis jók voltunk a versenyeken. Természetesen azt reméljük, hogy jobban teljesítünk majd, mint tavaly. Majd meglátjuk, hogy sikerül.

Úgy érzed, hogy a tavalyinál jobb helyzetben harcolhatsz a bajnoki címért?

KR: Remélhetőleg igen, de a tesztek alapján ezt még nehéz megmondani. Húsz kiló üzemanyag nagy különbséget jelent a köridőkben, és nem tudhatjuk, hogy Spanyolországban a többiek mennyi benzinnel mentek. Majd Melbourne-ben meglátjuk, mi történik. Reméljük, hogy gyorsak leszünk az első versenyen, ami egy jó év kezdés lenne.

Azt mondtad, hogy az E21 egy előrelépés az elődjéhez képest. Ez minden területre értetted, vagy olyan dolgokra, amit leginkább elvársz egy versenyautótól?

KR: Úgy vélem, hogy mindig többet szeretnél, de ez az autó egy nagyon jó kiindulási pont, és majd meglátjuk, de reméljük, hogy elég gyors is lesz. Nem hinném, hogy van olyan terület, ahol rosszabb lenne, mint a tavalyi kocsi. Eddig minden területen jobb. Tavaly jó volt a tempónk, de ahhoz nem volt elég, hogy megnyerjük a bajnokságot. Ez azt jelenti, hogy idén nagyobb sebességre van szükségünk. Ha csak egy kicsivel is többet tudunk kihozni az autóból, és megtartjuk következetes formánkat, akkor sokkal nagyobb esélyünk kell, hogy legyen.

Ez már a második éved a Lotus F1 Teammel. Mennyiben segít téged ez a folyamatosság és az, hogy jól működtök együtt?

KR: Biztos, hogy segít, de, hogy mennyi a különbség, azt nem tudom. Attól a ténytől, hogy ismerjük egymást, máris jobb, hiszen már tudjuk, hogy melyik pilóta hogyan szereti kezelni az autót, és így tovább. De, hogy ez valóban segíteni fog-e abban, hogy jobb eredményeket szállítsunk a csapatnak, azt nem igazán tudom.

Mit szeretnél elérni az Albert Parkban?

KR: Erősen szeretném kezdeni a szezont, és remélhetőleg az első versenyünk jobb lesz, mint a tavalyi. Nem tudjuk pontosan, hogy mire számíthatunk, így megpróbáljuk a lehető legjobbat nyújtani, amit csak tudunk. Egy megfelelő rajtot kell vennünk.

Volt már néhány jó versenyed Ausztráliában. Jó itt kezdeni az évet?

KR: Ausztrália egy szép hely annak ellenére, hogy nagyon hosszú az út Európából. Maga a pálya nem a legnehezebb.  Jó volt egy pontot szerezni az első versenyemen az Albert Parkban, aztán ott vannak a dobogós helyezések, és a győzelem 2007-ből, ami természetesen boldoggá tett. A pálya nem változott, így biztos vagyok benne, hogy tudom, merre kell menni.

000 facebook_banner.jpg

Szerinted az E21-nek fekszik az Albert Park?

KR: Mindig nehéz ezt megmondani az év első versenyén. Ezt a pályát nem használják gyakran versenyzésre, így a hétvége meglehetősen csúszkálósan fog kezdődni. Az időjárás is meglepő lehet, és majd meglátjuk hol állunk a többiekhez képest. Az autónak jó tapadásra van szüksége, és ezen a területen az E21 jobbnak tűnik, mint az E20, ami azért nem volt egy rossz autó. A jó kanyarbejáratok és a stabil féktáv is segítséget jelenthet, és ezeken a területeken is jól érzi magát a kocsi, így jó helyzetben vagyunk.

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

lotus forma-1 kimi raikkönen melbourne formula-1 ausztrál nagydíj