2013. már 14.

F1 Az élmenők is sötétben tapogatóznak

írta: FormaNet
F1 Az élmenők is sötétben tapogatóznak

A Scuderia Ferrari versenyzője, Fernando Alonso úgy véli, teljesen lehetetlen megjósolni, hogy az öt legnagyobb csapat közül ki az Ausztrál Nagydíj legnagyobb esélyeseés egyetért vele nagy riválisa, Sebastian Vettel is, aki többek között azért is várja már nagyon a hétvégét, hogy végre körvonalazódjanak az erőviszonyok. 

vettel - alonso.jpg

Az idei F1-es világbajnokság egyik legnagyobb esélyeseként tartják számon a Ferrari spanyol klasszisát, Fernando Alonsót, hiszen a tavalyi évben nem éppen a leggyorsabb autóban ülve is ő volt az, aki meg tudta szorongatni Sebastian Vettelt. Mivel a szabályok idén nem igazán változtak, így a legtöbben ismét kettőjük végső harcát jósolják előre, ugyanakkor egyáltalán nem biztos, hogy ez már Ausztráliában látható lesz. Tavaly például a két McLaren indulhatott az élről Melbourne-ben, és végül az a Jenson Button szelte át elsőként a célvonalat, aki  a szezon végén az ötödik helyet szerezte meg az összetettben.

Mindemellett a 2012-es szezon első néhány versenye óriási meglepetéseket is hozott, nem mellesleg az első hét nagydíjat öt különböző csapat nyerte, és hét versenyző pezsgőzhetett a pódium legfelső fokán, köztük Nico Rosberg és Pastor Maldonado is.

Alonso szerint valószínűleg idén már nem lesznek ekkora meglepetések, de jelenleg képtelenség megjósolni, hogy ki nyeri meg a szezonnyitót.

„Jelenleg senki nem tudja, hogy ki fogja megnyerni a versenyt. Van, hogy a tesztek választ adnak néhány kérdésre, de most nem ez történt. Valószínűleg nem történik meg ugyanaz mint tavaly, amikor hét versenyen hét győztest láthattunk. A szabályok következetessége miatt arra számítok, hogy az első öt csapat valamennyi előnyben lesz, és nem lesznek óriási meglepetések. De az első öt csapatból most nagyon nehéz lenne kiválasztani, hogy melyik a favorit. A Mercedes, a McLaren, a Ferrari, a Lotus és a Red Bull is megmutatta a téli teszteken - és persze az elmúlt évben -, hogy erős lehet"- vélekedett a kétszeres bajnok.

Ami saját csapatát illeti, Alonso ismét elmondta, hogy lényegesen jobb helyzetből indítják a szezont, mint 12 hónappal ezelőtt.

„A tavalyinál szerintem nem volt nehéz jobban kezdeni a szezont, sőt inkább nehéz lenne annál rosszabbul indítani. Ez a tél most sokkal jobb volt, mint a tavalyi. Sokkal jobban megértettük az autót, és a teszteken többé-kevésbé azt az eredményt kaptuk, amire számítottunk. Mindez bizalommal és optimizmussal tölt el minket a szezon kezdetére. Úgy érkeztünk ide, hogy száz százalékban megbízunk az autó potenciáljában, és remélhetőleg versenyképesek leszünk.”

Alonso immár negyedik szezonját kezdi meg a Ferrarinál, és az elmúlt három év alatt kétszer az utolsó versenyig harcban állt a bajnoki trófeáért. Az utolsó pillanatokban elveszített bajnokságok miatt nem kesereg a spanyol, sőt extra motivációt jelent, hogy idén végre megváltoztassák a végeredmény kimenetelét.

„Úgy érzem, kiváltságos helyzetben vagyok, hogy az elmúlt három évben kétszer is harcolhattam a bajnoki címért.  Nem sok embernek adatik meg, hogy dobogóra álljon, és élvezze az ott lévő ceremóniát. Kevés ember tud versenyeket nyerni, és még kevesebben kerülnek abba a helyzetbe, hogy bajnoki címért harcoljanak. Szeretném, ha idén is lehetőségem lenne erre, és persze szeretném, ha ezúttal más lenne az eredmény. Ez egy teljesen normális dolog ebben a sportban, és talán ad némi extra motivációt nekem és a csapatnak ahhoz, hogy végül elégedettek legyünk az eredménnyel.”

000 facebook_banner.jpg

Alonso legnagyobb riválisa, Sebastian Vettel hasonlóan vélekedik a bizonytalan erőviszonyokról, és többek között ezért is várja már nagyon, hogy megkezdődjön a versenyhétvége. 

„Különösen örülök annak, hogy megkezdődik az év, hiszen végre meg szeretnénk tudni, hogy hol állunk. Jelenleg fogalmunk sincs, és nem hinném, hogy valakinek tényleg van erről elképzelése. Rengeteget dolgoztunk a gyárban, és úgy érkeztünk meg ide, hogy a legtöbbet kihoztuk magunkból, holnap pedig megtudjuk, hogy helyes volt-e az irány. Az világos, hogy hol szeretnénk lenni, és tudjuk, hogy ez nehéz lesz, mert nagyon szoros a mezőny. De jelenleg még nem tudjuk hol állunk, mert nem tudjuk, mit csináltak a többiek” - nyilatkozta a címvédő. 

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

www.bet-at-home.com

Szólj hozzá

ferrari forma-1 fernando alonso formula-1