2013. már 17.

F1 Jól vizsgáztak az újoncok Melbourne-ben

írta: FormaNet
F1 Jól vizsgáztak az újoncok Melbourne-ben

Öt újonc pilóta futotta első Formula-1-es versenyét Ausztráliában, és lehetőségeikhez képest mind az öten remekül szerepeltek. Közülük a sauberes Esteban Gutierrez volt a legsikeresebb, míg az utolsó helyen a caterhames Giedo van der Garde végzett.

sauber - gutierrez.jpg

Két középcsapatnál, a Saubernél és a Williamsnél is a két újonc ért csak célba, miután Nico Hülkenberg műszaki probléma miatt el sem tudott rajtolni, Pastor Maldonado pedig a 25. körben kicsúszott a melbourne-i versenyen. A svájci gárdánál Esteban Gutierrez tartotta a frontot, Sir Frank Williams csapatánál pedig Valtteri Bottas. A két ifjú tehetség a 13-14. helyen ért célba, Gutierrezzel az élen.

Esteban Gutierrez - Sauber: A fő cél az volt, hogy végigfussam a versenyt, és nagyon örülök, hogy sikerült ezt megvalósítanom. Szeretnék köszönetet mondani az egész csapatnak, mert az időmérőn is jó esélyeink voltak, és ma sikerült visszahoznunk valamennyit abból, amit végül elvesztettünk tegnap. Jó alappal rendelkezünk, és a jövőben megpróbálunk még előrébb lépni.

bottas - melbourne.jpgValtteri Bottas – Williams: Volt egy jó rajtom, és nagyszerű érzés újra versenyezni.  Pár körben vétettem kisebb hibákat, ami néhány helyezésembe került. Ma kihoztuk a maximumot az autóból, és bár a tempónk még nem az igazi, de vannak pozitívumok, amiket továbbvihetünk. A következő verseny mindössze egy hét múlva lesz, szóval nagyon keményen fogunk dolgoznunk, hogy a lehető legjobban felkészüljünk, és megpróbáljuk idei első pontjainkat megszerezni.

 

A Marussia a téli tesztek és a hétvégi szabadedzések után most Jules Bianchinak köszönhetően élesben is legyőzte egyetlen riválisát, a Caterham F1 Teamet. A francia tehetséget a 15. helyen intette le a kockás zászló, míg csapattársa, Max Chilton a 17. lett. Chilton az élmezőnyhöz képest kétkörös hátrányban zárta debütáló futamát, sőt a két kiscsapat négy versenyzője közül Bianchi volt az egyetlen, aki csak egy kört kapott a nagyoktól.

jules bianchi - marussia.pngJules Bianchi – Marussia: Nagyon elégedett vagyok a versenyemmel, és tényleg elképzelni sem tudok ennél jobb kezdést az első F1-es szezonomban. A szombati időmérő elég nagy kihívás volt, de ma nagyon nyugodtnak éreztem magam, ahogy vártam ezt a pillanatot. Összességében minden simán ment, és mindvégig dolgoztunk a gumikezelésen, hogy maximalizálni tudjuk a lehetőségeinket, ami végül sikerült is. Még nem volt időm erre, így most szeretnék köszönetet mondani a mérnököknek, a szerelőknek, és egyben az egész csapatnak, hogy segítettek a felkészülésben, és nagyszerű munkát végeztek ma. Úgy tűnik, hogy a csapat előrelépett a tél folyamán, és ez nagy örömmel tölt el.

max chilton - marussia.jpgMax Chilton – Marussia: Elégedett vagyok Formula-1-es debütálásommal, és bár nem volt túl egyszerű a verseny, de jó tudni, hogy hol is állunk. A futam elején ütköztem Van der Garde autójával, és megsérült az első szárnyam, ami miatt a bokszba kellett hajtanom egy szárnycserére. Emiatt visszaestem, majd később kék zászlót lengettek, így meg kellett küzdenem, hogy visszaszerezzem az elveszített időt. Nagyon jót csatáztam Van der Garde-val, és eléggé felzárkóztam ahhoz, hogy meg tudjam előzni. Itt tudtam igazán megmutatni a valódi tempót, és nagyjából három másodperccel gyorsabb köröket futottam, mint ő. Bár a verseny elég frusztráló volt, de úgy érzem, ez is egy lecke volt, amit talán másképpen nem tanulhattam volna meg, és ami hasznomra válhat a következő néhány versenyen. Alig várom már, hogy Malajziában újra versenyezzünk, és szeretnék a középpályán harcolni.”

A Caterham holland újonca a célba érők közül ugyan csak az utolsó helyet szerezte meg, ennek ellenére elégedett, és nem csak azért, mert teljesítette élete első  F1-es versenyét, de azért is, mert ha nincs defektje, akkor talán néhány pozícióval előrébb is végezhetett volna.

giedo van der garde - caterham.jpgGiedo van der Garde – Caterham: Számomra ez egy ésszerű kezdés volt az F1-es karrieremet tekintve. Nagyon fontos volt, hogy végigfussam a versenyt, és pontosan ez az, amit meg is tettem, ezért nagyon elégedett vagyok. Szuperlágy gumikon kezdtem a futamot. Az első kanyarban előztem párat, és az első kiállásig tudtam tartani a tempót Bianchival, még a gumikopás ellenére is. Sajnos volt egy lassú defektem az első szett közepes abroncsokon, ami sok időmbe és pozíciómba került. A tervezettnél sokkal korábban kellett kiállnom, így változtatnunk kellett a stratégián, de ez mind mind egy jó tapasztalatszerzés volt számomra. Már a szezon előtt is mindig azt mondtam, hogy az első versenynek a tanulásról kell szólnia, és a mai nap nagyon jó volt erre. Fizikailag nagyon jól érzem magam, és sokat tanultunk a gumik kopásáról, valamint arról, hogy hogyan kell őket kezelni, így ezeket a tapasztalatokat viszem tovább Malajziába, és majd meglátjuk, mit tehetünk idei első hazai versenyünkön.

000 facebook_banner.jpg

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

forma-1 williams melbourne caterham sauber marussia formula-1 ausztrál nagydíj