2013. már 17.

F1 Vettelé a 2013-as szezon első pole pozíciója

írta: FormaNet
F1 Vettelé a 2013-as szezon első pole pozíciója

Sebastian Vettellel az élen, a két Red Bull indulhat az első sorból a 2013-as szezon szezonnyitó Ausztrál Nagydíjon. A második sorban Lewis Hamilton és Felipe Massa kapott helyet, mögöttük pedig a csapattársak, Fernando Alonso és Nico Rosberg sorakozhat fel. Az öt top csapat tíz pilótája közül mindössze Sergio Pérez nem került be a top10-be.

vettel - melbourne.jpg

Magyar idő szerint éjjel egy órakor, nagy szélben, nedves pályán folytatódott a szombaton megszakított melbourne-i időmérő edzés. A tegnapi esőben Nico Rosberg Mercedese volt a Q1 leggyorsabbja, mögötte pedig Fernando Alonso és Romain Grosjean végzett a top3-ban. Az első hat kieső Pastor Maldonado, Esteban Gutiérrez, Jules Bianchi, Max Chilton, Giedo van der Garde és Charles Pic volt.

Az időmérő középső etapjának kezdetekor már nem esett az eső, és a pilóták folyamatosan száradó pályán a köztes esőgumikkal kezdték meg a körözést. Első nekifutásra Rosberg 1:40.423-as ideje volt a leggyorsabb, majd következő percekben elsőként ment be 1:40 alá, és 1:38. 647-es körével állította fel az új etalont,amire Sebastian Vettel 1:37-tel válaszolt is, de az aszfalt folyamatosan száradt, így további javulás volt várható.

A McLarennél húztak egy merészet, és mindkét versenyzőnek felrakták a piros jelzésű szuperlágy abroncsot, de a döntés kissé korainak bizonyult, amit Jenson Button nagy rutinjának köszönhetően gyorsan fel is ismert, és még időben visszaváltott, Pérez viszont csak a 15. lett, azaz a wokingiak új versenyzője nem jutott tovább a Q3-ba. A csapat elnézést kért a mexikói pilótától, amiért eltaktikázták első mclarenes kvalifikációját. Később kiderült, hogy Pérezt még egy bal hátsó defekt is hátráltatta, és emiatt sem volt már ideje taktikát váltani. A balszerencsés döntést követően a 23 esztendős tehetség már néhány ponttal is megelégedne első mclarenes nagydíján. A McLarenen kívül egyébként a Toro Rosso is belefutott a korai gumiváltás hibájába. 

Pérez szenvedése közben Rosberg továbbra is intermediate gumikon visszavette elsőségét a Red Bulltól, sőt a gyorsan javuló feltételeknek köszönhetően a regnáló bajnok pillanatok alatt egészen a hetedik helyig csúszott vissza. Az első három helyen végül két Mercedes és egy Red Bull zárt Rosberg, Webber, Hamilton sorrendben, majd Button és a ferrarisok, Massa és Alonso triója következett. A hetedik helyen záró Vettel mellett még a force indiás Di Resta, valamint a két Lotus jutott tovább. Kiesők sorrendje Nico Hülkenberg, Adrian Sutil, Jean-Eric Vergne, Daniel Ricciardo, Sergio Pérez és Valtteri Bottas volt. 

Az utolsó 10 perc az intermediate abroncsokon kezdődött, de hamarosan már valóban szükség volt száraz pályás gumikra. Elsőként ismét a McLaren váltott, de Button után szinte azonnal reagáltak a többiek is.

Addig hét versenyzőnek volt mért köre, a sorrend pedig Vettel, Hamilton, Rosberg, Webber, Alonso, Räikkönen és Massa volt. Vettel 1:32-es ideje természetesen gyorsan feledésbe merült a szuperlágy gumikon. Button először csak két tizeddel tudott jobb időt autózni a Red Bullnál, az ex csapattárs után érkező Hamilton viszont már bement 1:30 alá. De ez még közel sem a legjobb idő volt, hiszen rohamosan javultak a körülmények, ezáltal az utolsó másodpercekig tartott a nagy tűzijáték, aminek a végén a két Red Bull bérelte ki az első sort Melbourne-ben. 

vettel - melbourne.jpgA regnáló bajnok F1-es pályafutásának 37. rajtelsőségét szerezte meg az szezonnyitó kvalifikációján, és saját csapattársának is majdnem fél másodpercet adott. Webber sosem állhatott még dobogóra hazai közönsége előtt, így egy második rajthely most jó esélyt ad számára, hogy ez a hiányosságot pótolja F1-es statisztikájában. A hajrában mindkét red bullos egy-egy gyorskört tett csak meg a szuperlágy gumikon, ezért még előnyösebb helyzetben várhatják a rajtot például a mögülük rajtoló Hamiltonhoz képest, aki eggyel több kört futott, vagyis az egyébként is extrém gyorsan elhasználódó szuperlágy gumik ennyivel használtabbak lesznek Mercedesén. 

Nico Rosberg szombaton nem volt túl boldog, hogy elhalasztották a kvalifikációt, mert véleménye szerint a Mercedes remekül teljesített esős körülmények között, így jó esélyük lett volna a pole-ra is. Összességében azonban nem panaszkodhat a német gyári csapat, hiszen a slick gumikon is helytálltak pilótáik. Hamilton ugyan közel hét tizedet kapott Vetteltől, ugyanakkor sikerült maga mögé utasítania a két Ferrarit, és a harmadik rajtkockából várhatja a hamarosan kezdődő 58 körös futamot. 

hamilton - webber.jpgAz új csapatával első kvalifikációját teljesítő brit bajnok hihetetlennek nevezte harmadik helyét, és természetesen a Mercedest méltatta, mely nem csak az autóval végzett nagyszerű munkát, de mindig jó időben küldte ki versenyzőit a gyorskörök megkezdésére. Persze ex csapatáról is kérdezték Hamiltont, aki immár sokadjára is megerősítette, hogy továbbra sem bánta meg tavalyi döntését, mindemellett biztos benne, hogy a kezdeti gyengélkedés után a McLaren képes lesz összekapni magát. 

 

A ferrarisok már egy másodpercet kaptak a Red Bulloktól, a maranellóiak két pilótája közül pedig kisebb meglepetésre Felipe Massa bizonyult gyorsabbnak, igaz csak három ezredmásodperccel. Massa és Alonso egyaránt elégedetten értékelte ezt az eredményt, hiszen a csapat egyik fő célja az volt, hogy a tavalyi egykörös tempót javítsák, azaz 2013-ban jobb helyzetből várhassák a vasárnapi rajtokat. Ez a cél egyelőre teljesülni látszik, így minkét versenyző reális eséllyel száll harcba a melbourne-i dobogós helyezésekért.

Az esőben mindvégig brillírozó Rosberg végül a hatodik helyet szerezte meg, mögüle pedig a két Lotus rajtolhat a negyedik sorból. A házon belüli csatát itt az a Räikkönen nyerte, aki tegnap nem titkolta, hogy sokkal szívesebben aludna ma reggel, de mivel muszáj kvalifikálni a futamra, így kénytelen lesz az autóban ébredezni. A Lotus versenyzőinek is egy-egy mért kör jutott a szuperlágy gumikon, és Räikkönen egy kisebb megcsúszás miatt nem volt teljesen elégedetlen ezzel a gyorskörével, az autó sebességét azonban jónak értékelte. 

button - melbourne.jpgA top10 utolsó párosa Paul di Resta és Jenson Button lett, és ez utóbbi versenyző már három másodperccel maradt el a Red Bull sztárjától. Ehhez persze hozzátartozik, hogy az aszfalt minősége az utolsó pillanatokig rendkívül gyorsan változott, így az időzítésen is sok múlott. Ettől függetlenül tény, hogy a McLaren nagy bajban van, sőt mi több, már arról szólnak a pletykák a paddockban, hogy a csapat félredobja a 2012-es kocsihoz képest radikális változtatásokkal megszülető MP4-28-ast, és inkább visszatér a tavalyi konstrukcióhoz. Jenson Button mindössze a Q2-ben elért negyedik helyét tudta pozitívumként előhozni, miközben elismerte, hogy száraz pályán sehol sincsenek az élmenőkhöz képest. A tavalyi melbourne-i futamgyőztes jól tudja, hogy nagyon nehéz verseny vár rá, ráadásul gumikkal sem tudott spórolni, így ez sem segíthet rajta a versenyen. 

000 facebook_banner.jpg

Időmérő végeredménye: 

Versenyző                     Csapat                Köridő      Hátrány

1.  Sebastian Vettel     Red Bull-Renault      1:27.407         

2.  Mark Webber          Red Bull-Renault     1:27.827      + 0.420

3.  Lewis Hamilton       Mercedes                1:28.087     + 0.680

4.  Felipe Massa          Ferrari                     1:28.490     + 1.083

5.  Fernando Alonso     Ferrari                     1:28.493     + 1.086

6.  Nico Rosberg         Mercedes                 1:28.523     + 1.116

7.  Kimi Räikkönen      Lotus-Renault           1:28.738      + 1.331

8.  Romain Grosjean    Lotus Renault           1:29.013      + 1.606

9.  Paul di Resta      Force India-Mercedes   1:29.305      + 1.898

10.  Jenson Button      McLaren-Mercedes    1:30.357     + 2.950

11. Nico Hülkenberg       Sauber-Ferrari        1:38.067      + 1.873

12. Adrian Sutil        Force India-Mercedes   1:38.134      + 1.940

13. Jean-Eric Vergne     Toro Rosso-Ferrari   1:38.778     + 2.584

14. Daniel Ricciardo      Toro Rosso-Ferrari   1:39.042     + 2.848

15. Sergio Perez        McLaren-Mercedes     1:39.900     + 3.706

16. Valtteri Bottas       Williams-Renault       1:40.290     + 4.096

17. Pastor Maldonado      Williams-Renault   1:47.614     + 4.234

18. Esteban Gutierrez     Sauber-Ferrari        1:47.776     + 4.396

19. Jules Bianchi         Marussia-Cosworth    1:48.147     + 4.767

20. Max Chilton           Marussia-Cosworth    1:48.909    + 5.529

21. Giedo van der Garde   Caterham-Renault  1:49.519    + 6.139

22. Charles Pic           Caterham-Renault       1:50.626    + 7.246

 

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

 

Szólj hozzá

forma-1 red bull időmérő melbourne sebastian vettel formula-1 ausztrál nagydíj