2013. már 19.

F1 Beszédes számok az Ausztrál Nagydíjról

írta: FormaNet
F1 Beszédes számok az Ausztrál Nagydíjról

Kimi Räikkönen a 2013-as szezonnyitó Ausztrál Nagydíjon F1-es pályafutása 20. futamgyőzelmét szerezte meg, és ezzel beérte Mika Häkkinent, azaz minden idők második legsikeresebb finn pilótája lett. Räikkönen 2001-ben kezdte Formula-1-es karrierjét, éppen abban az évben, amikor Häkkinen visszavonult. A 33 esztendős bajnok korábban (2007-ben) még a Ferraris színeiben már nyert Melbourne-ben, és akkor is Fernando Alonso lett a második a McLaren Mercedesszel.

raikkonen - melbourne.jpg

- Räikkönen a hetedik rajtkockából nyerte meg a vasárnapi futamot, ami eddig a Formula-1 történelmében mindössze 21-szer fordult elő, és ebből a 21-ből három köthető Kimi nevéhez. 2003-ban, Malajziában az első F1-es futamgyőzelmét is a hetedik rajtpozícióból szerezte meg, majd 2005-ben Kanadában, illetve most hétvégén nyert a hetedik helyről. 2005-től mostanáig ez mindössze egyszer fordult elő, mégpedig 2011-ben Kanadában Jenson Button tudott diadalmaskodni ebből a pozícióból.

- 1978 óta ez volt az első alkalom, hogy a Lotus nyerte a szezonnyitó futamot. Akkor Mario Andretti diadalát ünnepelhette a csapat az Argentin Nagydíjon, Buanos Airesben, a Lotus 78-cal. Abban az évben a Lotus megnyerte mindkét világbajnoki címet, és ez volt a csapat utolsó trófeája. 2006 óta egyébként nem volt olyan csapat, amely egymás után kétszer megnyerte volna a szezonnyitót:

2006      Bahrein       Fernando Alonso     Renault

2007      Melbourne    Kimi Räikkönen     Ferrari

2008      Melbourne     Lewis Hamilton    McLaren

2009      Melbourne     Jenson Button    Brawn GP

2010      Bahrein         Fernando Alonso     Ferrari

2011      Melbourne     Sebastian Vettel   Red Bull

2012      Melbourne       Jenson Button   McLaren

2013      Melbourne     Kimi Räikkönen    Lotus

 - Räikkönen a verseny utolsó előtti körében F1-es pályafutásának 38. leggyorsabb körét is megfutotta, így ebben a statisztikában már csak hárommal marad el Alian Prost mögött, aki Michael Schumacher (77) után a második helyen áll az örökranglistán. Nem mellesleg az Ausztrál Nagydíjak történelmében eddig Schumacher öt versenyen megfutott leggyorsabb körével tartotta a rekordot, amit most Räikkönen utolért.

- Jenson Buttonnak ugyanakkor nem sikerült Schumacher ausztrál győzelmi rekordját  (4 győzelem) beérnie, de kilencedik helyével átlépte az ezres számot Formula-1-es pontjainak összesítésében, ami a királykategóriában eddig csak a hétszeres világbajnoknak, valamint Fernando Alonsónak és Sebastian Vettelnek sikerült. Sajnos a pontrendszer változásai miatt ez a statisztika maximum érdekesség lehet, hiszen csak Button pályafutása alatt nem kevesebb, mint három alkalommal változott a pontrendszer, és persze azt ezt megelőző időszakban is  jó néhányszor. A jelenleg szerezhető pontszámok jóval nagyobbak, mint például Schumacher fénykorában, így nem is meglepő, hogy a top10-es listán Alain Prost kivételével csak jelenlegi, illetve a közelmúltban visszavonuló pilóták szerepelnek.     

                                         Pont                Verseny/pontszerzés aránya

  1. Michael Schumacher   1566                5.1%
  2. Fernando Alonso         1382                6.98%
  3. Sebastian Vettel          1069               10.48%
  4. Jenson Button             1001                4.37%
  5. Lewis Hamilton              923                8.32%
  6. Mark Webber                856.5              4.35%
  7. Kimi Räikkönen             811                 4.58%
  8. Alain Prost                   798.5               4.01%
  9. Felipe Massa                716                 4.14%
  10. Rubens Barrichello        658                 2.04%

 

- Kilencedik helyével Button két pontot szerzett csapatának, a McLarennek, ami ugyan nem nagy eredmény, de egyben azt is jelenti, hogy továbbra is folytatódik a csapat tavaly elért rekordja, a sorozatos pontszerzések statisztikájában. A McLaren ezzel a két ponttal immár az 59. egymást követő nagydíjon szerzett pontot. Ez a remek sorozat Jenson Button megérkezésétől, azaz a 2010-es Bahreini Nagydíjtól kezdődött, és azóta a tavalyi Koreai Nagydíjon szerzett 1 pont volt a wokingiak legrosszabb eredménye.

- Sebastian Vettel immár 37. pole-ját jegyezte a szériában, és ez volt a második alkalom, hogy vasárnap szerezte meg rajtelsőségét, hiszen legutóbb, amikor 2010-ben Szuzukában az özönvíz szerű esőzés miatt másnapra halasztották a kvalifikációt, akkor is a Red Bull német klasszisa bizonyult a Q3 legjobbjának.

- Az évadnyitó Ausztrál Nagydíjon nem kevesebb, mint hét versenyző állt az élen hosszabb-rövidebb ideig. Az F1 történelmében mindössze egyszer fordul elő, hogy ennél több (8) pilóta is vezetett egy futamon belül, és ez volt az a híres 1971-es Olasz Nagydíj, ahol az első öt célbaérőt mindössze hat tizedmásodperc választotta el egymástól. Az elmúlt hétvégéig egyébként az is csak háromszor fordult elő, hogy hét versenyző is az élen autózhatott egy-egy nagydíjon belül.

1971 monza.JPG

Az F1 öt versenye, ahol hét, vagy több versenyző is az élen állt:

- 1971 Olasz Nagydíj - 8 (Clay Regazzoni, Ronnie Peterson, Jackie Stewart , Francois Cevert, Mike Hailwood, Jo Siffert, Chris Amon, Peter Gethin)

- 1973 Kanadai Nagydíj - 7 (Ronnie Peterson, Niki Lauda , Emerson Fittipaldi , Jackie Stewart , Jean-Pierre Beltoise, Jacky Oliver, Peter Revson)

- 1975 Brit Nagydíj - 7 (Carlos Pace, Clay Regazzoni, Tom Pryce, Jody Scheckter , Jean-Pierre Jarier, James Hunt , Emerson Fittipaldi)

- 2008 Kanadai Nagydíj - 7 (Lewis Hamilton , Nick Heidfeld , Rubens Barrichello , David Coulthard , Jarno Trulli , Timo Glock , Robert Kubica)

- 2013 Ausztrál Nagydíj - 7 (Sebastian Vettel , Felipe Massa , Fernando Alonso , Lewis Hamilton , Nico Rosberg , Adrian Sutil , Kimi Räikkönen)

Ez utóbbi hét versenyző közül Adrian Sutil most először állt az élen F1-es versenyen, csapatának, a Force Indiának pedig ez volt a negyedik ilyen alkalom. 2009-ben Spában Giancarlo Fisichella az első négy körben vezette a versenyt, míg tavaly Bahreinben Paul di Resta egy kör erejéig élvezhette ki a top helyet, majd Interlagosban Nico Hülkenberg nem kevesebb, mint 30 körön át száguldott az élen.

000 facebook_banner.jpg

- Hülkenbergnek közel nem sikerült olyan jól első sauberes versenye, mint a tavalyi szezonzáró Brazil Nagydíj. A német tehetség műszaki probléma miatt el sem tudott rajtolni Melbourne-ben, amiért természetesen nagyon csalódott volt. Hülkenbergnek ráadásul nagyon nincs szerencséje az Albert Parkkal, ugyanis eddigi három ausztrál versenyén egyszer sem adatott meg számára, hogy akár egy teljes kört is megtegyen. 2010-ben és 2012-ben is ütközés miatt már az első körben fel kellett adnia az Ausztrál Nagydíjat.

- Hétvégén öt újonc versenyző debütált a szériában, ugyan úgy, mint három évvel ezelőtt Bahreinben is. Az akkori öt újonc - Vitalij Petrov , Lucas di Grassi, Bruno Senna, Karun Chandhok és Nico Hülkenberg - közül azonban már csak egy tagja a jelenlegi mezőnynek.

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

 

Szólj hozzá

statisztika forma-1 melbourne ausztrál nagydíj Formula-1