2013. már 21.

F1 Tudtad ezt a Maláj Nagydíjról?

írta: FormaNet
F1 Tudtad ezt a Maláj Nagydíjról?

Melyik csapat a legsikeresebb a Maláj Nagydíjak történelmében? Kiknek marad örökre emlékezetes egy-egy sepangi versenyhétvége? Hány maláj versenyzőnek szurkolhatott hazai közönsége? Vagy hány versenyző tudott pole-ból rajtolva végül győzedelmeskedni malájföldön? Többek között ezekre a kérdésekre is választ kapunk a Formula-1 hivatalos oldalának sorozatából. 

Malaysian Grand Prix.jpg

 

- A 2013-as Formula-1 Petronas Maláj Nagydíj lesz a 15. alkalom, hogy Malajzia F1-es nagydíjat rendez. Az első Maláj Nagydíj 1999-ben volt Kuala Lumpurban, a Sepang International versenypályán, és azóta is ez, a Herman Tilke által tervezett létesítmény fogadja a királykategóriát.

- A Maláj Nagydíjak eddigi történelme során a legsikeresebb csapat a Ferrari, hat győzelemmel és további hat dobogós helyezéssel.

- Versenyzők közül Michael Schumacher és Fernando Alonso nyert itt legtöbbször – mindketten három futamgyőzelmet, egy második helyet és egy harmadik helyet szereztek a sepangi aszfaltcsíkon.

- Alonso eddig 11 Maláj Nagydíjon vett részt, és összesen 937 kilométert az élen autózva. Ez több mint három teljes versenytáv.

- A rajtelsőségek rekordját Schumacher tartja Sepangban, összesen öt pole pozíciójával. Jelenlegi versenyzők közül Alonso, Felipe Massa, Jenson Button, Lewis Hamilton, Sebastian Vettel és Mark Webber is rajtolhatott már pole-ból ezen a helyszínen, közülük a két ferraris két-két alkalommal is.

raikkonen 2003- sepang.JPG- A Maláj Nagydíj sok pilóta emlékezetében örökre megmarad, hiszen sok „elsőnek” adott már otthont – Kimi Räikkönen 2003-ban itt szerezte meg F1-es pályafutása első futamgyőzelmét, Fernando Alonso pedig ugyanezen a hétvégén, csak egy nappal előbb első F1-es pole pozíciójának örülhetett. 21 évesen ő volt a legfiatalabb versenyző aki rajtelsőséget szerzett a szériában – ezt egészen 2008-ig tartotta, amikor is Monzában Sebastian Vettel megdöntötte az addigi rekordot. Jenson Button 2004-ben itt állhatott fel először a dobogóra F1-es versenyt követően, illetve ugyanezen a hétvégén Mark Webber életében először rajtolhatott az első sorból, mint ahogy 2010-ben Nico Rosberg is F1-es pályafutása során először itt kvalifikálta magát az első sorba. Mindemellett hárman is itt futották meg először királykategóriás versenyük leggyorsabb körét: Lewis Hamilton (2007),Jenson Button (2009) és Nick Heidfeld (2008). Tavaly Sergio Pérez életében először Malajziában állhatott fel a dobogóra F1-es verseny után, annak is a második fokára.

- Konstruktőrök terén is több fontos mérföldkő köthető Malajziához – A Ferrari itt szerezte meg 125. futamgyőzelmét 1999-ben  Eddie Irvine-nak köszönhetően, illetve 150. pole pozícióját 2002-ben Michael Schumacherrel a volánnál. A McLarennél 2000-ben Mika Häkkinen a csapat 100. leggyorsabb körét jegyezte a sepangi futamon.

- 2011-ben a dobogó harmadik fokán ünneplő Nick Heidfeld (Renault) egy szokatlan rekordot állított fel, mégpedig futamgyőzelem nélküli legtöbb dobogós helyezés rekordját, mely szám szerint 12.

- Rubens Barrichello öt Maláj Nagydíjon is autózott az élen legalább egy kör erejéig, de a brazilnak végül sosem sikerült nyernie.

- A 2009-es Maláj Nagydíjat a szakadó eső miatt 31 kör után leintették. Ez volt az ötödik futam a Formula-1 történelmében, ahol még a versenytáv 75 százaléka előtt véget ért a küzdelem, és ennek következtében a pontszerző helyen célba érő pilóták csak pontjaik felét kapták meg.

- Eddig csak egyetlen egy versenyző, mégpedig Jenson Button mondhatja el magáról, hogy ugyanazon a napon, amikor megnyerte a Maláj Nagydíjat, akkor a verseny leggyorsabb köre is az ő neve mellé került. Ez 2009-ben történt, amikor a Brawn GP színeiben a brit végül bajnoki címet szerzett.

alex yoong minardi.jpg- Aley Yoong volt az egyetlen maláj versenyző, aki hazai nagydíján rajthoz állhatott a Formula-1-ben 2002-ben a Minardi csapat pilótájaként, ám váltóhiba miatt nem futhatta le az 56 körös versenytávot. Honfitársa, Fairuz Fauzy 2010-ben a Lotus Racing színeiben részt vehetett egy szabadedzésen Malajziában.

- A Maláj Nagydíjak eddigi történelmében a nemzetek közül a németek bizonyultak legsikeresebbnek, összesen hat futamgyőzelemmel, melyekből hármat Michael Schumacher, kettőt Sebastian Vettel, egyet pedig Ralf Schumacher szerzett.

- A sepangi versenypálya az egyik olyan helyszín a hat közül, ahol Michael Schumacher és testvére, Ralf is győzni tudott. A többi helyszín: San Marino, Hockenheimring, Nürburgring, Magny-Cours, és a montreali, Gilles Villeneuve-ről elnevezett versenypálya.

- Malajziában hétszer fordult elő, hogy a pole-ból induló versenyző tudott győzedelmeskedni, míg a legrosszabb rajtpozícióból (9. helyről indulva) Fernando Alonso volt képes itt futamot nyerni, éppen tavaly, a Ferrarival.

- Alonso elvileg hétvégén 200. nagydíjára készül Malajziában, ám pályafutása során kétszer (2001-ben Belgiumban és 2005-ben az USA-ban) nem állt rajthoz, így a spanyol gyakorlatilag majd csak Bahreinben jubilál.

000 facebook_banner.jpg

- Räikkönen melbourne-i győzelme egyben azt is jelentette, hogy immár zsinórban 18. alkalommal szerzett pontot. Kérdés, hogy ez a széria vajon folytatódik-e a 2013-as szezon második állomásán? Kimi tavaly váltócsere miatti öt rajthelyes büntetésének köszönhetően a 10- rajtpozícióból indult, végül ötödik helyen ért célba Alonso, Pérez, Hamilton és Webber mögött. 

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

www.bet-at-home.com

Szólj hozzá

statisztika forma-1 maláj nagydíj sepang formula-1