2013. már 23.

Vettel 38. F1-es pole pozícióját szerezte meg Sepangban

írta: FormaNet
Vettel 38. F1-es pole pozícióját szerezte meg Sepangban

Sebastian Vettel a szezonnyitó után ismét pole pozícióból várhatja a vasárnapi versenyt, míg a német mögött a két Ferrari bizonyult a leggyorsabbnak Felipe Massa és Fernando Alonso sorrendben.  A melbourne-i futamgyőztes, Kimi Räikkönen most is csak a hetedik rajthelyet tudta megszerezni az esős hajrában.

 vettel - melbourne.jpg

A délelőtti szabadedzésen Sebastian Vettel volt a leggyorsabb, de csapat aggódik a vasárnapi verseny miatt, azon belül is a gumik rendkívül rövid élettartama a legfőbb problémájuk. A Pirelli szerint a Lotus most is nyerő lehet az abroncsok kezelése miatt, és az olasz márka motorsport igazgatója akár négy kiállást is el tud képzelni a vasárnapi versenyen.  A melegebb időjárási körülmények szombat délelőtt nem igazán kedveztek a Lotusnak, és ezt a csapatfőnök, Eric Boullier is elismert. Romain Grosjean még a top10-be sem került be, és a pénteki nap legjobbja, Kimi Räikkönen is sokat panaszkodott a csapatrádión. A kvalifikáció legnagyobb favoritjának a Red Bull számított, és ez végül be is igazolódott. Vettel hatalmas előnnyel szerezte meg pályafutása 38. pole pozícióját. 

Q1

Mivel az esőfelhők még csak a távolban gyülekeztek, ezért egyik csapat sem lelkesedett túlzottan azért, hogy már kvalifikáció legelején elsőként hajtson a 41 fokos aszfaltra. A marussiás Max Chilton és csapattársa, Jules Bianchi 1:40-es körökkel nyitotta meg az időmérőt, majd következtek a Toro Rossók, a Williamsek és szép lassan a többiek is. A nagyok közül Nico Rosberg volt az első fecske, és 1:37.239-cel rögtön az élre állt. A német mögé első nekifutásra a két Ferrari zárkózott fel, majd Alonso és Massa közé Hamilton furakodott be, sőt a McLarenek közül Jenson Button is meg tudta előzni Massa Ferrariját. A Red Bullok és a Lotusok az utolsó pillanatokra hagyták gyorsköreiket, és (a középmezőny valamint a kiscsapatok mellett) szokatlan módon máris az opciós abroncsokon kezdtek. Ennek oka valószínűleg az lehetett, hogy a versenyre tartalékolják a kemény keverékeket. Ekkor már a Force India német versenyzője, Adrian Sutil 1:36. 809-cel vezette a sort a közepes gumimnak köszönhetően.  Mögé Räikkönen ugrott fel, míg a kemény gumikon a 3-4. helyen záró Rosberg és Alonso duója volt a leggyorsabb. A Red Bullok elsőre elég gyenge időt futottak, ettől függetlenül természetesen simán továbbjutottak (a 9. és a 15. helyen) a Q2-be. A kieső helyeken a Caterham és a Marussia pilótáihoz egy Williams és egy Toro Rosso csatlakozott. Kiesők sorrendje: Jean-Eric Vergne, Valtteri Bottas, Jules Bianchi, Charles Pic, Max Chilton, Giedo van der Garde.

Q2

A kvalifikáció középső, 15 percében megérkezett pár csepp eső, aminek köszönhetően néhány kanyarban már csúszkáltak a versenyzők.  Esteban Gutierrez Saubere és a Force Indiák nyitották meg a középső etapot, ahol már mindenki a közepes abroncsokon kezdte meg a körözést. Di Resta viszont megszakította első mért körét, és ez végül sokba került a skótnak. Az első 1:36-os kört csapattársa, Sutil futotta meg, de pillanatokon belül már a Mercedesek bérelték ki a top helyeket, majd Webber Red Bullja beférkőzött kettőjük közé. Azok a pilóták jártak jól, akik az első percekben megfutották gyorskörüket, mert a szemerkélő eső felerősödött, amit Paul di Resta többszöri megpörgése is jól bizonyított. A skót már nem is került be a top10-be, mint ahogy a Lotusos Romain Grosjean is elkésett. A francia pilóta a hétvége előtt még győzelemről álmodozott, így szemmel láthatóan nagyon csalódottan búcsúzott. A williamses Pastor Maldonado mért kört sem futott, a McLareneknek viszont jól jött ez a kis zűrzavar, és bár Rosberghez képest egy másodperccel lemaradva, de mindkét autó bejutott a top10-be. Még a száraz pályán Rosberg 1:36.190-es köre volt a legjobb, mögötte Webber és Hamilton nagyjából három tizeddel maradt el. Räikkönen a negyedik legjobb időt futotta, mögötte pedig Sutil, Massa, Alonso, Button, Vettel és Pérez volt a továbbjutók sorrendje. Kiesők: Romain Grosjean, Nico Hülkenberg, Daniel Ricciardo, Esteban Gutierrez, Paul di Resta és Pastor Maldonado.

Q3

Intermediate abroncsokon kezdődött meg a kvalifikáció utolsó 10 perce. Minden versenyző azonnal kihajtott a sepangi pályára, mivel nem lehetett tudni, hogy az eső erősödni fog avagy sem. Elsőként Sutil ért körben az 5.5 kilométeres pályán, 1 perc 58 másodperc alatt, de ezzel az idővel a német pillanatok alatt a 9. helyig csúszott vissza. Első nekifutásra Vettel 1:52.576-os köre volt a legjobb, a második helyet pedig ausztrál csapattársa bérelte ki. A Red Bullok mögött a Mercedesek és a Ferrarik sorakoztak Rosberg, Massa, Alonso és Hamilton sorrendben. A hajrában is maradtak a köztes gumik, holott már a pálya egyes részei felszáradtak. Az élen először Webber javított pozíciót, majd Hamiltonnak és Alonsónak sikerült átugrania a két Red Bullt. Az utolsóként Vettel és Massa futotta meg gyorskörét, ami végül tovább variálta a sorrendet. Mindkét versenyző megelőzte a Ferrari spanyol klasszisát, sőt Vettel még Massának is közel egy másodpercet adott.  A legutóbbi Maláj Nagydíj győztese, Fernando Alonso  így a második sorból rajtolhat Hamiltonnak együtt, mögöttük Webber és Rosberg, majd Räikkönen és Button duó sorakozhat fel, a top10 utolsó párosaként pedig Sutil és Pérez vághat neki a vasárnapi 56 körös távnak. 

Az esőnek köszönhetően a csapatok sokat spóroltak a szárazpályás abroncsokkal, ráadásul így a top10 is szabadon dönthet arról, hogy a közepes vagy a kemény gumikat részesíti előnyben a holnapi rajtnál. Mindezek tükrében vasárnap ismét változatos stratégiákban reménykedhetünk, ami izgalmas versenyt eredményezhet még eső nélkül is. 

000 facebook_banner.jpg

Az időmérő végeredménye:

       Versenyző             Csapat                      Köridő      Hátrány

 1.  Sebastian Vettel      Red Bull-Renault     1:49.674           

 2.  Felipe Massa          Ferrari                    1:50.587     + 0.913

3.  Fernando Alonso       Ferrari                  1:50.727      + 1.053

 4.  Lewis Hamilton        Mercedes               1:51.699     + 2.025

 5.  Mark Webber           Red Bull-Renault     1:52.244     + 2.570

6.  Nico Rosberg          Mercedes                 1:52.519     + 2.845

7.  Kimi Raikkonen        Lotus-Renault         1:52.970     + 3.296

8.  Jenson Button         McLaren-Mercedes    1:53.175    + 3.501 

 9.  Adrian Sutil          Force India-Mercedes   1:53.439   + 3.765

10.  Sergio Perez          McLaren-Mercedes    1:54.136    + 4.462

 

11.  Romain Grosjean       Lotus-Renault        1:37.636  

12.  Nico Hulkenberg       Sauber-Ferrari       1:38.125  

13.  Daniel Ricciardo      Toro Rosso-Ferrari   1:38.822  

14.  Esteban Gutierrez     Sauber-Ferrari       1:39.221  

15.  Paul di Resta         Force India-Mercedes 1:44.509 

16.  Pastor Maldonado      Williams-Renault     idő nélkül

17.  Jean-Eric Vergne      Toro Rosso-Ferrari   1:38.157 

18.  Valtteri Bottas       Williams-Renault     1:38.207 

19.  Jules Bianchi         Marussia-Cosworth    1:38.434 

20.  Charles Pic           Caterham-Renault     1:39.314 

21.  Max Chilton           Marussia-Cosworth    1:39.672 

22.  Giedo van der Garde   Caterham-Renault     1:39.932

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Ízesítse meg hétköznapjait!

Szólj hozzá

forma-1 vettel red bull időmérő maláj nagydíj sepang formula-1