2013. már 26.

F1 Beszédes számok a Maláj Nagydíjról

írta: FormaNet
F1 Beszédes számok a Maláj Nagydíjról

Sebastian Vettel Maláj Nagydíj után ugyan nem volt túl népszerű, ettől függetlenül a hétvégén ismét nagy lépéseket tett meg Formula-1-es karrierjében a mindössze 25 esztendős német.  27. F1-es futamgyőzelmével beérte a háromszoros világbajnok legendát, Jackie Stewartot, így ők ketten foglalják el az összetett statisztika hatodik helyét, és Vettelt már csak három futamgyőzelem választja el Fernando Alonsótól, aki ezen a listán a legsikeresebbnek számít az aktív versenyzők között. Mindemellett harmadik sepangi győzelmével Michael Schumacher és Alonso mellett immár ő is a legsikeresebbek között tudhatja magát a malajziai létesítményben.

maláj nagydíj.jpg

 

- A nagy port kavaró győzelme előtti napon Vettel királykategóriás pályafutásának 38. pole pozícióját is begyűjtötte, a melbourne-i rajtelsőséget követően zsinórban másodjára. A címvédő legutóbb tavaly Kanadában, majd Valenciában tudott egymás után kétszer a kvalifikáció legjobbja lenni. Mindemellett ez volt a 20. olyan rajtelsősége, melyet végül győzelemre tudott váltani, ami jelenleg még pont fele annyi, mint amit hétszeres világbajnok honfitársa, Michael Schumacher ért el F1-es karriere során. A német legenda összesen 40-szer nyert úgy nagydíjat, hogy az első helyről indulhatott.

- A Red Bull Malajziában 13. kettős diadalát aratta, ezekből eddig tízet nyert Vettel, míg hármat a csapattársa, Mark Webber. Ebben a statisztikában Michael Schumacher és Rubens Barrichello párosa a legsikeresebb. Ők ketten összesen 24 kettős győzelmet szereztek a Ferrarinak.

- Az energiaitalosoknak összességében ez volt a 35. győzelmük a szériában, és ezzel utolérték az ötödik helyen álló Brabhamet és Renault-t. A következő célpont a negyedik helyen álló Lotus, összesen 81 diadallal. A top három helyet a Ferrari (219), a McLaren (182) és a Williams (114) bérli.

- A Red Bull ausztrál versenyzője pályafutásának 35. dobogós helyezését érte el a hétvégén, amivel az összesített statisztikában utolérte Felipe Massát, Emerson Fittipaldit és az ötszörös világbajnok argentin legendát, Juan Manuel Fangiót.

alonso - sepang_1.jpg- Webber és Alonso 200. F1-es versenyhétvégéjét kezdte meg Malajziában, ami végül egyikőjüknek sem hozott túl sok szerencsét. Némi remény azért még van arra, hogy a 200-as jubilálás mégiscsak szerencsés lesz, ugyanis gyakorlatilag mindketten csak Bahreinben futják 200. nagydíjukat, mert eddigi pályafutásuk során két-két alkalommal nem tudtak elrajtolni. A 2005-ös indianapolisi (Michelin gumibotrányról elhíresült) versenyen egyikőjük sem állt rajthoz, illetve a másik eset Alonsónál és Webbernél is első F1-es, minardis évében volt. A spanyol sebességváltó probléma miatt nem tudott elindulni (2001 Belga Nagydíj), míg Webber hátsó szárny hibája miatt volt kénytelen kihagyni egy versenyt 2002-ben, Spanyolországban.

- A spanyol bajnok csapattársa, Felipe Massa 58 versenyhétvége után végre ismét az első sorból rajtolhatott Malajziában, és ezzel a hosszú ínséges időszakával a Ferrari eddigi versenyzői közül a legrosszabb statisztikát tudja felmutatni ebben a kategóriában. A második legrosszabb kvalifikációs sorozat Michele Alboreto nevéhez köthető, aki az 1985-ös Portugál Nagydíjtól egészen az 1988-as Francia Nagydíjig összesen 54 nagydíjon keresztül nem tudta magát az első sorba kvalifikálni a vörös autóval.  Massa legutóbb 2010-ben, az évadnyitó bahreini versenyen indulhatott a legjobb helyek egyikéről, és nem mellesleg akkor is a pole-t megszerző Vettel mellől.

- Mivel Alonso már a futam elején kiesett, Massa pedig ötödikként látta meg a kockás zászlót, így jelenleg a bajnoki pontversenyben a brazil vezeti a házi csatát. Ez még egyetlen egyszer sem fordult elő az elmúlt három évben, amióta Alonso és Massa csapattársak.

- A Ferrari spanyol sztárjával zsinórban negyedszerre fordult elő, hogy brazil csapattársa gyorsabbnak bizonyult az időmérőn. Alonsónak eddigi királykategóriás pályafutása során ezen kívül háromszor kellett ugyanezt a sorozatot megélnie (Jarno Trulli mellett 2003-ban és 2004-ben, majd Lewis Hamilton mellett 2007-ben), ám az még sosem történt meg vele, hogy csapattársa sorozatban öt alkalommal is megverje őt a kvalifikáción. Kínában kiderül, hogy Massának ez sikerül-e.

- A 2013-as szezon második nagydíján a Ferrari lett az Formula-1 első csapata, amely átlépte a félmillió versenykilométert. Az olasz márka az F1-es világbajnokság első évétől jelen van a szériában, és legközelebbi riválisa, a McLaren több mint 135 ezer kilométer lemaradásban van.

Ferrari 500.162 km

McLaren 364.503 km

Lotus 304.433 km

Williams 284.741 km

Brabham 198.732 km…

hamilton - sepang_2.jpg- A harmadik helyen záró Lewis Hamilton bár nem volt túl boldog a pódiumon, ettől függetlenül a brit számára is mérföldkő volt a sepangi hétvége, ugyanis F1-es pályafutásának 50. dobogós helyezését szerezte meg, új csapatával, a Mercedesszel pedig az elsőt.

- A Mercedes két autója a harmadik-negyedik helyen ért célba a hétvégi versenyen, ami visszatérésük óta egy új élmény a csapat életében, hiszen 2010 óta még sosem fordult elő, hogy mindkét autó az első négyben szelje át a célvonalat.

- A McLaren Sergio Pérez két pontot érő 9. helyének köszönhetően tovább bővítette azon rekordot, melyet a sorozatban pontszerző helyen befejezett nagydíjak statisztikájában már tavaly megdöntött a csapat. Malajziában a wokingiak zsinórban 60. alkalommal értek be pontszerző helyen legalább az egyik autójukkal. A Ferrari ugyanebben a statisztikában jelenleg 50-nél tart. A McLaren a 2010-es bahreini futamon kezdte ezt a sorozatát, míg a Ferrari a 2010-es Német Nagydíj óta minden futamon legalább egyik versenyautójával pontszerzők között ért célba.

- A McLaren mexikói tehetsége nem mellesleg nyolc nagydíj után szerzett újra pontot a szériában. Legutóbb tavaly a Szingapúri Nagydíjon elért 10. helyének köszönhetően örülhetett egy pontnak, akkor még a Sauber versenyzőjeként.  Első mclarenes pontjai mellett a verseny leggyorsabb körét is megfutotta Sepangban, pályafutása során második alkalommal. Az elsőt tavaly a monacói versenyen gyűjtötte be.

000 facebook_banner.jpg

- Kimi Räikkönen remek sorozatba kezdett a tavalyi Bahreini Nagydíjon, hiszen azóta zsinórban 19 futamon ért célba a legjobb 10 hely valamelyikén. Ebben a kategóriában a finn bajnokot csak Alonso és Schumacher előzi meg, míg Vettel ugyanennyi sorozatban megszerzett pontszerző helyet tud felmutatni.

1. Michael Schumacher: 24 (2001 Magyar Nagydíj – 2003 Maláj Nagydíj)

2. Fernando Alonso: 23 (2011 Európa Nagydíj – 2012 Magyar Nagydíj)

3. Sebastian Vettel: 19 (2010 Brazil Nagydíj – 2011 Indiai Nagydíj)

    Kimi Räikkönen: 19 (2012 Bahreini Nagydíj – 2013 Maláj Nagydíj)

Mindemellett a finn egy másik szép sorozatot éppen Sepangban szakított meg: 14 futam után most először fordult elő, hogy csapattársa, Romain Grosjean több pontot gyűjtött.

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

statisztika forma-1 maláj nagydíj sepang formula-1