2013. ápr 02.

F1 Szezonkezdés akkor és most - Vettel és Massa áll legjobban a tavalyi évhez képest

írta: FormaNet
F1 Szezonkezdés akkor és most - Vettel és Massa áll legjobban a tavalyi évhez képest

A 2012-es szezonkezdéshez képest a címvédő Sebastian Vettel valamint a Ferrari brazil pilótája, Felipe Massa kezdett a legjobban idén. Mindketten 22 ponttal állnak jobban, mint tavaly az első két nagydíj után. A legrosszabb helyzetben a McLaren pilótái vannak, hiszen még Sergio Pérez is jócskán le van maradva a 12 hónappal ezelőtti eredményétől, pedig akkor még a Sauber pilótájaként versenyzett a királykategóriában.

 maláj nagydíj.jpg

 

Sebastian Vettel sepangi ellentmondásos győzelmének köszönhetően 40 ponttal áll a bajnoki tabella élén. Ez öt ponttal több, mint amit tavaly Fernando Alonso gyűjtött a szezon ezen szakaszában, két versenyhétvége alatt.

Felipe Massa 22 pontjával jelenleg ugyan csak az ötödik helyet foglalja el a bajnokságban, ám a 2012-es kezdéshez képest magasan jobb teljesítményt nyújtott eddig, hiszen egy évvel ezelőtt az első három nagydíjon pontot sem sikerült szereznie, miközben csapattársa, Alonso vezette a pontversenyt.

A Ferrari spanyolja legutóbb Sepangban már a futam elején kiesett, míg egy évvel ezelőtt éppen ő nyerte a Maláj Nagydíjat. Mostani kiesésével jelentősen rontotta a statisztikáját ebben a kategóriában, hiszen a top csapatok pilóták közül Jenson Button és Sergio Pérez után ő kezdett legrosszabbul a tavalyi szezonhoz képest. Alonso neve mellett jelenleg 17 egységgel kevesebb van, mint a 2012-es sepangi hétvége után.

Az egy évvel ezelőtti eredmények összehasonlításában egyértelműen a McLaren a legnagyobb vesztes. Tavaly ilyenkor a wokingiak bérelték a konstruktőri tabella első helyét 55 ponttal, most pedig mindössze 4 pont árválkodik a legendás istálló neve mellett. Az élmenők közül tavaly Jenson Button viszonylag korán kikerült a bajnoki címért zajló küzdelemből, ám két versenyt követően akkor még a harmadik helyen állt 25 egységével, míg jelenleg 2 ponttal a 13. Még Sergio Péreznek is jobb volt a mérlege a Saubernél, hiszen Melbourne-ben egy nyolcadik-, Sepangban pedig egy második helyet szerzett, így pontosan 20 ponttal gyűjtött többet, mint most az új csapatával.

Mínuszban van Lewis Hamilton is, de csak 5 ponttal. A brit bajnok tavaly ilyenkor két harmadik helyet tudhatott maga mögött a McLarennel. A Mercedesszel idén eddig egy ötödik és egy harmadik helyet szerzett.

Jobban kezdték az évet a Lotusok, hiszen Kimi Räikkönen és Romain Grosjean is több ponttal büszkélkedhet, mint 2012-ben a Maláj Nagydíjat követően. A finn bajnoknak tavaly ilyenkor 16 pontja volt, míg francia csapattársa az első két futamon nullázott. 

000 facebook_banner.jpg

A 2013-as bajnokság 9. helyét bérlő Adrian Sutil kilóg a sorból, hiszen ő tavaly ilyenkor nem bizonyíthatott a szériában.

                 Versenyző                2013 bajnoki pont         Különbség a tavalyi szezonhoz képest

1             Sebastian Vettel           40                              22

2             Kimi Räikkönen            31                              15

3             Mark Webber                26                               2

4             Lewis Hamilton             25                              -5

5             Felipe Massa               22                               22

6             Fernando Alonso          18                              -17

7             Nico Rosberg               12                               12

8             Romain Grosjean           9                                 9

9.           Adrian Sutil                    6                                 6

10           Paul di Resta                4                                 -3

11           Nico Hülkenberg            4                                  2

12           Sergio Pérez                 2                                -20

13           Jenson Button               2                                -23

14           Jean-Eric Vergne           1                                 -3

 

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

 

Szólj hozzá

statisztika forma-1 formula-1