2013. ápr 14.

F1 Három elégedett világbajnok a kínai dobogón - A top 3 nyilatkozata

írta: FormaNet
F1 Három elégedett világbajnok a kínai dobogón - A top 3 nyilatkozata

Fernando Alonso Sanghajban a harmadik helyről indulva, egy remek rajtot követően, magabiztosan szerezte meg F1-es pályafutása 31. futamgyőzelmét. Kimi Räikkönen az első sorból indulhatott, végül egy elrontott kezdés után vissza tudta küzdeni magát ebbe a pozícióba. A pole-ból induló Lewis Hamilton ugyan nem sokáig tudta megtartani vezető helyét, ám zsinórjában másodjára ünnepelhetett dobogón a Mercedes versenyzőjeként. 

kínai gp.jpg

Fernando Alonso 31. F1-es futamgyőzelmével az örökranglistán beérte Nigel Mansellt, és mindössze 10 további diadal választja el attól, hogy a harmadik helyen álló brazil legendát, Ayrton Sennát is utolérje..  A Ferrari spanyolja magabiztos versenyzéssel, szinte minden izgalomból kimaradt, de valószínűleg egyáltalán nem bánja, hiszen malajziai kiesése után most a maximum pontszámmal javíthatott idei mérlegén. 

Először is szeretném megköszönni azt a rengeteg biztatást, amit a rajongóktól kaptam egész hétvégén.  Hihetetlenek az itteni szurkolók, nagyon örülök, hogy itt versenyezhettem. A verseny fantasztikus volt számunkra, a rajttól kezdve egészen a végéig semmi nagyobb gond nem volt, a gumik sem koptak annyira, mint ahogy azt vártuk, így jobb tempót futhattunk. Igazán csodálatos érzés, különösen azután, hogy Malajziában nem sikerült befejeznem a versenyt. Nagy volt rajtam a nyomás, de végül így három futamból kettőt befejeztem, volt egy második helyem, most pedig sikerült győzni, így azt gondolom, nagyon jól állunk.

A spanyol a verseny utolsó harmadában már veszélytelenül autózhatott az élen, ám ennek ellenére a futam bizonyos részében egymás után két körben is megfutotta az addigi leggyorsabb kört, amiért rádión rá is szóltak a fülére, hogy kicsit nyugodjon le.

"Mindig nyomjuk valamennyire, hiszen egy Formula-1-es versenyen lehetetlen, hogy ne hajtsuk valamennyire az autót. Biztos, hogy így is volt még valamennyi tartalék, bár nehéz tudni, hogy mikor használjuk ki megfelelően a tartalékot, főleg a gumik tükrében. Volt még potenciál az autóban, és remélem, hogy ezt a jövő héten Bahreinben is sikerül megtartani."

"Bahreinben nehéz versenyt várok mindenképpen, ott minden bizonnyal mások lesznek az időjárási körülmények, így ki tudja mennyire leszünk majd versenyképesek. Remélem a jövő héten is ott lehetek majd a dobogón."

Alonso legutóbb a tavalyi Német nagydíjon aratott győzelmet, vagyis már igen régen pezsgőzhetett a legelőkelőbb helyen. Ennek ellenére a spanyol klasszis nem tervez nagy felhajtást: "Ma este nem lesz különlegesebb ünneplés, mert nagyon korán reggel repülök Bahreinbe, de talán azért elmegyünk vacsorázni. 

Kimi Raikkönen zsinórban a huszadik alkalommal végzett pontszerző helyen, ami meglehetősen egyenletes teljesítményre utal a finn, és a Lotus teljesítményével kapcsolatosan. A 2007-es bajnok a mclarenes Sergio Pérezzel való összeérést követően egy sérült orrkúppal kellett folytatnia küzdelmét, ám ez nem különösebben zavarta a második hely megszerzésében.

"A kocsival a sérülés ellenére minden rendben volt. Nyilvánvaló, hogy nyerni akartunk még egy rossz rajt után is, hiszen az autó vezethetősége jó volt. Pérez előzésekor, amikor mellette voltam, próbáltam kikerülni, de egyszerűen leszorított a pályáról. Lementem a fűre, majd hozzáértem a hátuljához, aminek következtében megsérült a kocsi orra. Ez nem sokat segített, de igazság szerint nem nagyon befolyásolta a kocsi vezethetőségét. Kissé ugyan alulkormányzott lett az autó, de még így is harcolhattam a második helyért. A sérülés nélkül biztosan gyorsabbak lehettünk volna, de sikerült jó sok pontot szerezni, majd legközelebb jobban igyekszünk" - értékelte versenyét a finn klasszis. 

000 facebook_banner.jpg

Hamilton pole pozícióból rajtolva végül a harmadik helyre hozta be a Mercedest, ám a riválisok erejét, és sebességét figyelembe véve, ez így is komoly fegyvertény. Hamiltonnak ez idén a második 15 pontos befutója, melynek értékét külön növeli, hogy az utolsó körökben Vettel hatalmas tempója akár veszélyeztethette volna a harmadik helyet. Malajziát követően Lewis saját erőből duplázott, így a brit pilóta is joggal lehetett elégedett. 

"Nagyon elégedett vagyok a mai eredménnyel, a csapat is nagyon örülhet, hiszen sok pontot szereztünk. A csapat egész hétvégén ragyogó munkát végzett,  bár nem volt meg az a tempóm, ami ennek a másik két srácnak itt, de örülök, hogy itt lehetek a dobogón."

"Persze szerettem volna nyerni, de Fernando és Kimi az egész futam alatt túl gyorsnak bizonyult számunkra.Pontosan nem tudom, hogy hol veszítettünk pozíciót, de úgy általában véve hiányzott a tempó a győzelemhez. Egyértelmű, hogy vannak még olyan területek ahol javulnunk kell, és ezen fogunk dolgozni."

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

forma1 lewis hamilton fernando alonso kimi raikkönen kínai nagydíj formula-1