2013. ápr 15.

F1 Egyre nagyobb nyomás nehezedik Pérez vállára

írta: FormaNet
F1 Egyre nagyobb nyomás nehezedik Pérez vállára

Sergio Pérez harmadik versenyén van túl a wokingi gárdával, ám eddig mindössze egy kilencedik helyet, azaz két pontot tud felmutatni a bajnokságban. A McLaren eddigi történelmében valószínűleg nem sok olyan versenyzőt találni, aki ennyire silányan indította volna a szezont, ennek tükrében talán nem is meglepő, hogy megindultak a kritikák a mexikói tehetség teljesítményét illetően.

sergio pérez - sanghaj.jpg

Nem régiben egy ex mclarenes versenyző, John Watson fogalmazta meg azon véleményét, hogy bár Péreznek tavaly volt pár villanása a Sauberrel, de ez még közel sem elegendő ahhoz, hogy mindenkit meggyőzzön különleges képességeiről. Watson akkor azt mondta, hogy szerinte a McLaren jelenleg csak másfél pilótával versenyez.

„A Red Bullnál két magas szintű, tapasztalt pilóta van, akárcsak a Ferrarinál és a Mercedesnél. A McLarennél úgy néz ki a helyzet, hogy másfél versenyzőjük van. Úgy vélem, többen is azt gondolják, hogy egy körön nagyon gyors, ám a versenyeken nyújtott teljesítménye még nem igazán ismert. Tavaly volt pár nagy futama, de ettől még továbbra sem egyértelmű, hogy mit tud nyújtani a csapatnak, és mekkora értéket hozott magával. Adj Péreznek egy igazán jó kocsit, és akkor talán ragyogni fog, de számomra az jelenti az igazán jó versenyzőt, aki egy gyengébb autóból is kihajtja a maximális sebességet. Hogy Pérez képes-e erre, az még nem világos. A nagy csapatoknak, melyeknek két tapasztalt versenyzőjük van, hasonló esetben képesek akár a győzelemre is, de azt hiszem, a McLaren nem számíthat erre, legalábbis rövidtávon”- vélekedett már az előző versenyhétvégét követően Watson.

A Kínai Nagydíj szintén nem hozta meg a sikert a mexikói számára, sőt a 12. helyről rajtolva végül egyetlen egy pozíciót sikerült javítania, így ismét nulla ponttal kellett távoznia a versenyhétvégéről, a csapat becsületét pedig csak Jenson Button ötödik helye védte meg. A McLaren egyre jobban leszakad az előtte álló négy rivális csapattól, hiszen a negyedik helyet bérlő Mercedes is már 38 egységgel elhúzott a wokingiak eddig gyűjtött  14 pontjától. Egy új-, ráadásul még igen fiatal, ezáltal tapasztalatlan pilóta tovább nehezítheti a felzárkózást, és Pérez eddigi eredményei ezt alá is támasztják. A vasárnapi versenyt követően ráadásul további kritikákkal kell szembenéznie a Saubertől érkező versenyzőnek, ami nyilván elég frusztráló lehet a közeljövőre nézve. A Kínai Nagydíj után szintén a csapat egyik ex pilótája szólalt fel, mégpedig a jelenleg kommentátorként dolgozó Martin Brundle személyében. A volt F1-es pilóta egyszerűen nem is érti, hogyan esett a McLaren választása éppen Pérezre.

„Még mindig nem értem, hogy a McLaren miért nem Hülkenberget szerződtette le. A tehetsége teljesen egyértelmű. Tízszer előbb írtam volna vele alá, mint Pérezzel” - jelentette ki Brundle.

Nico Hülkenberg a nem éppen ütős Sauberrel eddig kétszer szerzett pontot, és Pérez előtt a 13. helyen áll a pilóták bajnokságában.

000 facebook_banner.jpg

A csapatfőnök, Martin Whitmarsh a gyengélkedés ellenére természetesen továbbra is kiáll ifjú pilótája mellett, bár elismeri, hogy Pérez még mindig tanuló fázisban van.

„Ez egy hosszú és kemény hétvége volt Sergio számára, és a 12. helyről indulva az ő stratégiája nem működött igazán jól, ettől függetlenül nagyszerű munkát végzett. Továbbra is egy tanulási folyamaton megy keresztül, és ebből (a leckéből) most hétvégén is kapott eleget. Ezáltal a következő hétvégén még erősebb lesz” – értékelt Whitmarsh a futam után. 

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

 

Szólj hozzá

forma-1 mclaren formula-1 sergio perez