2013. ápr 16.

F1 A Pirelli a kritikák hatására mégis változtat az abroncsok összetételén

írta: FormaNet
F1 A Pirelli a kritikák hatására mégis változtat az abroncsok összetételén

Úgy tűnik a Pirelli feltartja a kezét a szezonnyitó futam óta megfogalmazott kritikák miatt, és mégis változtat az idei keverékek összetételén. Az olasz gumiszállító motorsport igazgatója, Paul Hembery elismerte, hogy a hétvégi Bahreini Nagydíjat követően változtathatnak az abroncsokon, annak ellenére is, hogy nemrégiben még arról beszélt, hogy ez csak akkor következhet be, ha a csapatok egyöntetűen ezt kérik a cégtől.

Pirelli változtat az abroncsokon.jpg

Paul Hembery március végén még  maga is egyértelműen kizárta, hogy bármilyen változtatás szóba került volna a Mercedes és a Red Bull kritikái kapcsán.

„Ha ezt megtennénk, és a végére egyes csapatok ezzel előnybe kerülnének, azzal a világbajnokságnak már Monzában vége lehetne” – nyilatkozta két hete a szakember.

Niki Lauda már a Kínai Nagydíj előtt arról beszélt, hogy ígéretet kapott az olasz márkától arra vonatkozóan, hogy Bahreinben, vagy legkésőbb Barcelonában már egy tartósabb abroncskínálat áll az istállók rendelkezésére, ám ezt eddig a Pirelli részéről nem erősítették meg.

Az olaszok leghangosabb kritikusai a Red Bull és a Mercedes, akik az Ausztrál Nagydíjon saját maguk várakozásai alatt teljesítettek, ám a második futamon, Malajziában éppen ez a két csapat szerezte meg az első négy helyet.

Hembery most megerősítette Niki Lauda állítását a változtatásokkal kapcsolatban, ám hozzátette, hogy az olasz márkának legalább négy futam tapasztalatára van ahhoz szüksége, hogy a konzekvenciák levonását követően változtassanak az abroncsok összetételén.

„Ha megtesszük a változtatásokat, azt be fogjuk még időben jelenteni, Bahrein után, Barcelonáig.”

Egyes értesülések szerint a Pirelli végül a biztonsági aggodalmak miatt dönthetett a változtatások mellett, ám koránt sem biztos, hogy ezzel minden istálló egyet fog érteni, éppen a korábbi kijelentés miatt, mely szerint ez kedvezőbb helyzetbe juttathat egyes alakulatokat.

Az olasz gumigyártó abroncsai igencsak megosztották a közvéleményt annak ellenére is, hogy többször is hangsúlyozták, számukra egyszerűbb lenne olyan gumit gyártani, mely a teljes futamot kibírja komolyabb elhasználódás nélkül.

A korábbi F1-es pilóta, Olivier Panis szerint nem mindenért kellene a Pirellit hibáztatni.

„Azt hiszem, mi kértük tőlük, hogy tegyenek valamit a show-ért. és ők eleget tettek a feltételeknek.”

„Szóval én nem dobnék azért követ rájuk, és nem kritizálnám őket, mert túl messzire mentek” – nyilatkozta a francia, aki most Charles Pic tanácsadójaként vesz részt a versenyeken.

„Ez most biztonsági probléma. Láthattuk Jenson (Button) gumijait szétszakadni Kínában, és nagyon fontos, hogy ne legyenek ilyen hibák olyankor, mikor 300 km/órával száguldanak. Ez az ami megrémiszt engem, a biztonság. Igen, van kopás, de az mindenki számára azonos, de óvatosnak kell ezzel bánni, hogy ne menjen túl messzire” – nyilatkozta Panis az RMC Sprtnak.

Barcelonától másik lehetséges változtatást is bevezetnek, mégpedig azt, hogy péntekenként a csapatok extra abroncsokat kapnak, mely arra ösztönözheti a pilótákat és alakulatokat, hogy az edzéseket ne a bokszban töltsék a gumispórolás miatt. Ez egyébként már eddig is sok csalódást okozott a rajongóknak.

000 facebook_banner.jpg

Paul Hembery elégedett az ötlet támogatása miatt, melyet a Force India helyettes csapatfőnöke, Bob Fernley javasolt. A koncepció szerint egy tartósabb abroncs állna az istállók rendelkezésére, ezzel arra ösztönözve a nagyobb csapatokat is, hogy a tesztpilóták is lehetőséget kapjanak az edzéseken.

Hembery bízik abban, hogy az elképzeléssel minden csapat egyetért majd, mert amíg a közép- és kiscsapatoknál évek óta bevett gyakorlat, hogy lehetőséget adnak a tesztpilótáknak a pályán is kipróbálni magukat, mindez nem mondható el a topcsapatokról. Hogy ez mennyire lesz megvalósítható, és hogy Alonso, vagy éppen Hamilton valaha is átengedi-e az egyik pénteki edzést valamelyik tesztpilóta kolléga számára, ez még a jövő zenéje, az elképzelés azonban az utánpótlás-nevelés kapcsán mindenképpen figyelemreméltó. 

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

 

Szólj hozzá

mercedes pirelli forma1 red bull gumikeverék formula-1 paul hembery