2013. ápr 16.

F1 Beszédes számok a Kínai Nagydíjról

írta: FormaNet
F1 Beszédes számok a Kínai Nagydíjról

Fernando Alonso F1-es pályafutásának 31. diadalával beérte Nigel Mansellt, és ezzel a brit bajnok mellett minden idők negyedik legsikeresebb versenyzője lett a futamgyőztesek örökranglistáján. Mindössze három versenyző maradt a spanyol előtt – Michael Schumacher (91), Alain Prost (51) és Ayrton Senna (41).

2013- sanghaj.jpg

 

- A futamgyőztes kétszeres világbajnok, Fernando Alonso mögött az első ötben további négy világbajnok sorakozott fel. A 2011-es Olasz Nagydíj után ez a második alkalom a Formula-1 történelmében, hogy az első öt helyen öt világbajnok ünnepelhetett. Akkor Sebastian Vettel, Jenson Button, Fernando Alonso, Lewis Hamilton és Michael Schumacher volt a sorrend. Nem mellesleg az utóbbi öt versenyt öt különböző világbajnok nyerte meg, ez pedig még sosem fordult elő az 1950-ben kezdődő F1-es világbajnokság évtizedei alatt.

- A dobogós ceremónián interjút készítő David Coultharddal együtt négy ex mclarenes versenyzőt láthatott fenn a pódiumon a nagyközönség.

- Négy versenyző van a mezőnyben, aki eddig mind a tíz Kínai Nagydíjon részt vett, ám közülük Fernando Alonso az egyetlen, aki eddig mind az 560 (10x56) kört teljesítette a sanghaji pályán. Jenson Button szintén minden eddigi Kínai Nagydíjon meglátta a kockás zászlót, ám 2008-ban egy körös hátrányban, azaz a brit világbajnok 559 kört jegyez ezen a helyszínen. Mark Webber múlt vasárnap első alkalommal esett ki a kínai futamon, míg Felipe Massa két alkalommal nem tudta befejezni a Kínai Nagydíjat.

- A Ferrari hozzáadhat még egy évet azon rekordjához, hogy zsinórban immár 20. idényében legalább egy versenyt nyer a szériában. Ez a sorozat 1994-ben kezdődött egy háromszezonos ínséges időszak után. A lista második helyezettje egyébként 13 idénnyel a McLaren, mely időszak 1981 és 1993 között volt.

- Lewis Hamilton a Mercedes csapat 10. pole pozícióját szerezte meg, saját F1-es pályafutása alatt pedig immár 27. alkalommal várhatta első helyről a rajtot. Ebben a statisztikában Hamilton Mika Häkkinent maga mögé utasítva jelenleg a nyolcadik helyen áll, és további két rajtelsőséggel beéri a nagy Juan Manuel Fangiót.

- Hamilton mellől Kimi Räikkönen rajtolhatott az első sorból. A finn versenyzőnek a 2009-es Monacói Nagydíj óta először sikerült az első sorba kvalifikálnia magát. Akkor Jenson Button mellől rajtolt és végül harmadik lett a Ferrarival. Érdekesség, hogy az öt évvel ezelőtti Kínai Nagydíjon is ugyanez (Hamilton-Räikkönen) a páros bérelte ki a legjobb két helyet, végül azt a futamot Hamilton meg tudta nyerni, míg Räikkönen akkori csapattársa, Felipe Massa mögött a harmadik helyen ért célba.

- Räikkönen a szezon harmadik nagydíján immár zsinórban 20. alkalommal szerzett pontot, és már csak a következő négy futamon kell ezt a remek sorozatot folytatnia ahhoz, hogy ebben a statisztikában beérje a rekorder Michael Schumachert, aki a 2001-es Magyar Nagydíjtól egészen a 2003-as Maláj Nagydíjig zsinórban 24-szer ért célba pontszerző helyen. A mezőnyből egyébként Massa és Vettel az, aki még két számjegynél tart ebben a statban: a brazil a tavalyi hungaroringi verseny óta sorozatban 13. alkalommal gyűjtött pontot csapatának, míg a címvédő tavaly Monzában nullázott utoljára, azóta pedig mind a 10 nagydíjon pontokat gyűjtött.

- Sebastian Vettel ezúttal éppen csak lecsúszott a dobogó harmadik fokáról, ám a friss szett lágy Pirelliken a verseny végén megfutotta F1-es karrierének 16. leggyorsabb körét, és ezzel az örökranglista 17. helyére lépett előre, közvetlenül Rubens Barrichello (17) és David Coulthard (18) párosa mögé.

- A Kínai Nagydíjon összesen hat pilóta is vezette a versenyt, közülük Fernando Alonso királykategóriás pályafutása során 80. nagydíjon száguldhatott az élen, míg Hamilton és Vettel egyformán 50-50 alkalommal vezették valamelyik formula-1-es futamot. Ebben statisztikában 10 versenyző áll még előttük, és természetesen a rekordot Schumacher tartja, aki 307 Formula-1-es versenyéből 142 nagydíjon száguldhatott az élen hosszabb/rövidebb ideig.     

1. Michael Schumacher: 142

2. Ayrton Senna: 86

3. Alain Prost: 84

4. Fernando Alonso: 80

5. David Coulthard: 62

6. Kimi Räikkönen: 59

7. Nelson Piquet: 58

8. Nigel Mansell: 55

9. Jackie Stewart, Rubens Barrichello 51

11. Sebastian Vettel, Lewis Hamilton: 50     

Nico Hülkenberg is ott volt a Kínai Nagydíjat vezető hat pilóta között. A német tehetség Sauberével összesen 8 körön keresztül állt az élen, pályafutása során második alkalommal. Tavaly még a Force India autóját vezetve a szezonzáró brazil nagydíjon összesen 30 kört autózott az első helyen.

- A címvédő alakulat pilótái közül Vettel a 9., míg Webber a mezőny legvégéről várhatta a rajtot, ami a Red Bull legrosszabb rajtpozíciója volt a 2008-as Kínai Nagydíj óta, amikor David Coulthard és Mark Webber a 15. és a 16. rajtkockát szerezte meg csapatának. Véletlen egybeesés, hogy ezen a versenyen is Hamilton és Räikkönen rajtolt az első sorból.

000 facebook_banner.jpg

- A McLaren ugyan kezd leszakadni a bajnoki pontversenyben, ettől függetlenül a csapat immár zsinórban 61. versenyén szerzett pontot legalább az egyik autójával. A wokingiak ebben a kategóriában már öt verseny óta rekorderek, de a ferrarisok is szépen haladnak, hiszen a múlt vasárnap zsinórban 51. alkalommal nem távoztak üres kézzel, azaz pontok nélkül a verseny helyszínéről.

- Vasárnap az egyik legnagyobb meglepetése Daniel Ricciardo hetedik helye volt. Az ausztrál versenyző 2011-es Brit Nagydíjon kezdődő Formula-1-es szereplésének eddigi legjobb eredményét érte el Sanghajban, hiszen eddig mindössze néhány 9. hely volt a legjobb, amit elért.

- Sergio Pérez eddigi F1-es karriere során tizedik alkalommal végzett a 11. helyen, azaz nagydíjainak 25 százalékában. 

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png 

Szólj hozzá

statisztika forma-1 formula-1