2013. ápr 23.

F1 Beszédes számok a Bahreini Nagydíjról

írta: FormaNet
F1 Beszédes számok a Bahreini Nagydíjról

Csakúgy mint a tavalyi Bahreini Nagydíjon, most is Sebastian Vettel, Kimi Räikkönen és Romain Grosjean ünnepelhetett a dobogón, ráadásul ugyanabban a sorrendben értek célba, mint 12 hónappal ezelőtt. Ilyen duplázás eddig mindössze háromszor fordult elő a Formula-1 történelmében.

bahrein 2013.jpg

Legutóbb az 1998-as és 1999-es Spanyol Nagydíjon pezsgőzhetett ugyanaz a három versenyző, ugyanabban a felállásban a pódiumon. Akkor mindkétszer Mika Häkkinen diadalmaskodott, mögötte pedig David Coulthard és Michael Schumacher ért be második illetve harmadikként a célba. Az első ilyen alkalomra egészen a ’60-as évekig, pontosabban 1964 – 1965-ig kell visszamennünk, amikor zsinórban két Brit Nagydíjon Jim Clark, Graham Hill és John Surtees volt az első három befutó sorrendje. Érdekesség, hogy az 1963-as Brit Nagydíjon is ez trió állt a dobogón, de Hill mögött felcserélődött a sorrend, azaz Surtees lett a második, Hill pedig a harmadik.

- Sebastian Vettel F1-es pályafutásának 28. futamgyőzelmét aratta az elmúlt hétvégén, amivel az örökranglistán megelőzte a háromszoros világbajnok Jackie Stewartot, és már csak három további győzelmet kell szereznie ahhoz, hogy beérje a negyedik helyen álló Nigel Mansell és Fernando Alonso párost.

- A Red Bull Racing csapatának ez volt a 36. futamgyőzelme, ami azt jelenti, hogy (a Brabham és a Renault megelőzésével) ebben a statisztikában a Formula-1 ötödik legsikeresebb konstruktőrjének mondhatja magát a Ferrari, a McLaren, a Williams és a Lotus mögött. Ami a nagydíjakon való részvétel és a győzelmek arányát illeti, az energiaitalosok az utóbbi két csapat előtt állnak.

        Csapat             Győzelem             Győzelmi arány

  1. Ferrari                 220                         25.7%
  2. McLaren             182                          25%
  3. Williams             114                          19.1%
  4. Lotus                    81                         14.6%
  5. Red Bull               36                          24%

 

- Vettel a verseny leggyorsabb körét is megfutotta Bahreinben, eddigi királykategóriás évei alatt összességében 17. alkalommal, így ezen a listán Rubens Barichellóval együtt a 16. helyet foglalja el. A jelenlegi mezőnyből Kimi Räikkönen (38) és Fernando Alonso (19) áll még előtte. Nem mellesleg a címvédő az egyetlen a mezőnyben, aki idén eddig mind a négy nagydíjon hosszabb-rövidebb ideig az élen állhatott.

- Nico Rosberg a múlt szombaton második pole pozícióját szerezte meg a szériában, ezzel olyan nevekhez csatlakozott, mint Stuart Lewis-Evans, Jo Siffert, John Watson, Gilles Villeneuve, Michele Alboreto, Jean Alesi és Heinz-Harald Frentzen. Érdekesség, hogy a Mercedes német pilótája 371 nappal ezelőtt, a 2012-es Kínai Nagydíjon szerezte meg első F1-es rajtelsőségét, és a két versenyhétvége között pontosan annyi nap telt el, mint amennyi édesapja utolsó két pole-ja között. Keke Rosberg az 1985-ös Brit Nagydíjon pályafutásának negyedik pole-ját ünnepelhette a Williams versenyzőjeként, majd 371 nap múlva, 1986-ban Hockenheimben gyűjtötte be az ötödiket (és egyben utolsót), akkor már McLaren színekben.

- Lewis Hamilton Kínában megszerzett pole pozíciója, majd Rosberg bahreini első rajthelye egyben azt is jelenti, hogy Mercedes csapat történelmében 1955 után most történt meg először, hogy az egyik autóval egymás után kétszer is a legjobb helyről vághattak neki a versenytávnak. Akkor Stirling Moss és Juan Manuel Fangio volt az, aki a Brit-, majd az azt követő Olasz Nagydíj időmérőjén a leggyorsabbnak bizonyult. A csapatnak egyébként összességében a bahreini volt a 11. rajtelsősége, ezzel pedig az összesített statisztikában beérték a Cooper és a BRM istállót. Még egy tökéletes időmérő, és a 10. helyen álló Alfa Romeót is utolérik.

 Csapat              Pole pozíció

1. Ferrari             207

2. McLaren         155

3. Williams         127

4. Lotus             107

5. Renault           51

6. Red Bull          48

7. Brabham         39

8. Benetton         15

9. Tyrrell            14

10. Alfa Romeo  12

11. Cooper, BRM, Mercedes  11

mark webber 200.jpg- Igaz, hogy Fernando Alonso két nagydíjjal előbb ünnepelte 200. F1-es versenyhétvégéjét, gyakorlatilag azonban a spanyol ugyanúgy, mint Mark Webber, eddig két alkalommal nem tudott elrajtolni, azaz ausztrál barátjával együtt valójában ő is Bahreinben futotta 200. nagydíját. Webber mellesleg éppen ezen a jubileumi versenyén immár 100. alkalommal szerzett pontot a királykategóriában.

- Paul di Restával másodjára fordult elő, hogy egy Formula-1-es futamon az élen állhatott – az első 2012-ben volt szintén Bahreinben. Akkor a Force India skót versenyzője egy kör erejéig vezette a versenyt.

- Kimi Räikkönen tovább folytatja pontszerző sorozatát, azaz Bahreinben immár zsinórban 21. alkalommal végzet a top10-ben. A finn versenyzőt ebben a statisztikában már csak három folyamatos pontszerzés választja el attól, hogy beérje a rekorder Michael Schumachert. Jelenleg a mezőnyből Räikkiönen mögött eddig Felipe Massa tartotta magát a második helyen ezen a listán, hiszen a brazil egészen a legutóbbi versenyig egymás után 13-szor szerzett pontot, ám ez a sorozat a bahreini 15. helyével most megszakadt. Massa helyét a regnáló bajnok vette át, aki a tavaly szingapúri futamtól egészen mostanáig sorozatban 11-szer ért célba pontszerző helyen. Érdekesség, hogy ugyan még csak a szezon elején járunk, ettől függetlenül már most csak egyetlen egy csapat van, melynek mindkét versenyzője eddig minden versenyen pontot gyűjtött. Ez a csapat pedig a Lotus F1 Team.

000 facebook_banner.jpg

- Csak úgy, mint legutóbb Kínában, most is mind az öt világbajnok pontszerző helyen ért célba. Utoljára 2011-ben fordult elő, hogy egymás után két versenyhétvégén a mezőny összes bajnoka a legjobb 10-ben végzett. Akkor Malajziában, majd azt követően Kínában Sebastian Vettel, Fernando Alonso, Jenson Button, Lewis Hamilton, Michael Schumacher sorakozott a top10 felében.

- A Williams úgy tűnik, megismétli a 2011-es rendkívül gyenge szezonkezdést, hiszen a csapat idén még nem szerzett pontot. Két évvel ezelőtt a hatodik nagydíjon, Monacóban Rubens Barrishello 9. helye törte meg ezt a nem túl fényes sorozatot.

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

statisztika forma-1 bahreini nagydíj formula-1