2013. máj 04.

F1 Damon Hill szerint az új Pirellik a Red Bullnak kedveznek majd

írta: FormaNet
F1 Damon Hill szerint az új Pirellik a Red Bullnak kedveznek majd

A Formula-1 1996-os világbajnoka, Damon Hill úgy véli, a magas elvárások miatt a McLaren csapatára nagy nyomás nehezedik majd az első európai versenyhétvégén, de abban is biztos, hogy a wokingiak hamarosan kilábalnak a nehézségekből. A nagy fejlesztések mellett Barcelonában egy új, keményebb abroncs is bevetésre, ami Hill szerint egyértelműen a Red Bull Racing malmára hajtja a vizet. A brit legenda a Sky Sports weboldalán adott interjúban azt sem titkolta, hogy a Lotus és Kimi Räikkönen teljesen lenyűgözte. 

damon hill.jpg

Mit csináltak a csapatok a szünetben?

Damon Hill: Elég pokoli szezonkezdés volt – egyik kontinensről a másikra ugrálva nehéz levegőhöz jutni és valódi fejlesztéseket bevetni a csapatoknak. Most Európában már közelebb vannak a bázisukhoz, így jó esély van rá, hogy kipróbáltak ilyen-olyan módosításokat, amiket Spanyolországban már alkalmazni fognak. Lesz néhány elég nagy frissítés az autókon, amikor Spanyolországba érnek.

Ezek a fejlesztések szemmel láthatóak lesznek?

DH: Nem, ezek nagyon nagyon apró dolgok. Nagy változás egy teljes újratervezés lenne, de jelenleg amolyan csiszolás folyik század- vagy ezredmásodpercekért, ám ezek összeadódnak. Lehet, hogy egyeseknél csak 0.25 másodperc nyereségről szól a dolog, de ez is rengeteg idő. Talán egy körön nem tűnik túl soknak, de egy verseny 55-60 köre alatt már elég sokat hoz a konyhára.

Mit gondol, ki áll a legnagyobb kihívás előtt a szünet utáni újabb versenyhétvégén?

DH: Szerintem a McLaren, hiszen a nehézkes szezonkezdés után most hatalmas az elvárás feléjük, és azt hiszem nagy nyomás nehezedik rájuk, hogy megmutassák, jó irányba haladnak. A Ferrari elég versenyképes, csakúgy, mint a Lotus és a Red Bull, de azt hiszem, hogy egy kicsivel nagyobb teljesítménnyel a McLaren versenyzői is felzárkóznak ehhez a társasághoz.

A Ferrarinak volt némi balszerencséje, ami lehetővé tette a Red Bull számára, hogy kicsit elhúzzon. Mit gondol, a Lotus lehet a Red Bull fő riválisa?

DH: Lenyűgözőek voltak. Kimi Räikkönen nagyon erős formában van, és mindig szállítja az eredményeket, ami igen hatékony. De viszonylag kis csapatról van szó, és nincs akkor költségvetésük, nincs annyi erőforrásuk, mint amennyi a nagyoknak már megvan, szóval majd meglátjuk, hogy a bajnokság végéig harcban tudnak-e maradni.

000 facebook_banner.jpg

A háttérben most beszédtémát szolgáltatnak a megváltoztatott kemény keverékek. Ez kinek kedvezhet majd?

DH: Úgy saccolom, hogy elsősorban a Red Bull nem volt igazán elégedett a kemény gumikkal, mert szerintem a kocsijuk túl nagy erejű oldalirányú tapadást generál, ami nagyon gyorsan megette a gumikat. Ezért úgy gondolom, hogy ez a keményebb vegyület a Red Bull felé billenti majd a mérleget, és rajtam kívül is többen ezt pletykálják. Néhány csapat már utalt is rá, hogy nem szeretnék ezt látni, és nekik tetszett a lágyabb keverék is. De ilyen a Formula-1.

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

forma-1 damon hill formula-1