2013. máj 09.

F1 Tudtad ezt a Spanyol Nagydíjról?

írta: FormaNet
F1 Tudtad ezt a Spanyol Nagydíjról?

A Formula-1 eddigi történelme során nem kevesebb, mint 42 Spanyol Nagydíjat rendeztek, összesen öt különböző helyszínen. Ezek közül a Circuit de Catalunya fogadta legtöbb alkalommal a széria mezőnyét. Hogy melyik csapat- és pilóta tartja a győzelmi rekordot, vagy kik ünnepelhették itt F1-es pályafutásuk első győzelmét?  Ki tartja a körrekordot, vagy éppen ki nyert a legnagyobb időkülönbséggel? Minden kérdésre választ kapunk a Formula-1 hivatalos weboldalának sorozatából. 

Circuit_de_Catalunya_1.jpg

- Az első Spanyol Nagydíjat 1951-ben, egy utcai pályán, Barcelona Pedralbes negyedében rendezték meg, majd ezt követően négyszer a barcelonai Montjuich Park, ötször Jerez, és kilencszer Jarama adott otthont a spanyol versenyeknek. 1991-től a Circuit de Catalunya fogadja a mezőnyt, és azóta egyetlen egy év sem maradt ki, azaz eddig 22 nagydíj volt a mostani létesítményben.

- 2007-ben a versenypálya végén beépített sikánnal nagyjából 100 méterrel csökkent a pályahossz (4. 655 km).

- A konstruktőrök között a Ferrari 11 alkalommal nyert itt, és ezzel a Spanyol Nagydíjak történelmének legsikeresebb csapatának számít. Az olasz gárda ezen kívül további 21 dobogós eredményt tud itt felmutatni. A maranellóiak után a Williams következik hat futamgyőzelemmel, melyekből a legutolsót tavaly Pastor Maldonado szerezte meg.

- Pilóták között Michael Schumacher tartja a rekordot összesen hat diadallal. A német mindegyik győzelmét a Circuit de Catalunya dobogóján ünnepelhette, és egy kivételével (1995 – Benetton) mindet a Ferrari versenyzőjeként. A hétszeres bajnok összesen 12-szer pezsgőzött a dobogó valamelyik fokán, mindemellett az élen töltött körök számával is rekorder. Schumacher után négy versenyző is három-három futamgyőzelmet jegyez ezen statisztikában: Jackie Stewart, Nigel Mansell, Alain Prost és Mika Häkkinen.

- A jelenlegi mezőnyből Fernando Alonsónak van a legtöbb dobogós helyezése, szám szerint hat, ám Kimi Räikkönen két győzelmével vezeti a futamgyőztesek listáját. Egy-egy győzelemmel hatan is büszkélkedhetnek: - Fernando Alonso, Felipe Massa, Jenson Button, Mark Webber, Sebastian Vettel és Pastor Maldonado. Lewis Hamilton még sosem nyert a Barcelonában annak ellenére, hogy háromszor is vezette a futamot.

- A 2013-as mezőny újoncain kívül Paul di Resta, Charles Pic , Daniel Ricciardo és Jean-Eric Vergne az, aki még egyetlen egy pontot sem szerzett Spanyol Nagydíjon.

- Sokaknak azonban mérföldkőnek számít ez a GP. A Ferrari és a Lotus például itt ünnepelhette 50. F1-es győzelmét, míg a Tyrrell 1971-ben Jackie Stewart vezetésével Spanyolországban szerezte meg első diadalát. Jacques Laffite, Keke Rosberg és Jarno Trulli is itt futotta 100. Formula-1-es nagydíját, Rubens Barrichello a 200. F1-es versenyét kezdte meg  a 2005-ös Spanyol Nagydíjon, Mika Häkkinen pedig 2001-ben a 150-et. Tavaly Pastor Maldonado élete első győzelmét ünnepelte a Spanyol Nagydíjon, mint ahogy 1974-ben Niki Lauda, majd a következő évben Jochen Mass is. Maldonado az első rajtelsőségét is itt szerezte meg, mint ahogy 1968-ban Chris Amon is. Mindemellett többen is királykategóriás pályafutásuk első dobogóját gyűjtötték itt be: Luigi Musso (1954), Brian Redman (1968), Mario Andretti (1970), George Follmer (1973), Gunnar Nilsson (1976), Johnny Herbert (1995), Juan Pablo Montoya (2001) és Pastor Maldonado (2012). Lotus francia versenyzője, Romain Grosjean pedig tavaly, F1-es pályafutása során először megfutotta a verseny leggyorsabb körét.

- A jelenlegi vonalvezetésen Kimi Räikkönen tartja a körrekordot 1:21.670 másodperccel, amit még 2008-ban a Ferrari pilótájaként futott meg.

- Mióta a Circuit de Catalunya a Spanyol GP házigazdája, azóta 17 alkalommal nyert az a pilóta, aki az első rajtkockából indult. Közülük Michael Schumacher 2001-től 2004-ig zsinórban négyszer is így aratott győzelmet a katalán ringen, legutóbb pedig éppen tavaly, Maldonado nyert pole-ból rajtolva.

- A Circuit de Catalunyát a legtöbb pilóta nagyon jól ismeri, hiszen 1991-es megnyitása óta közkedvelt teszthelyszínnek számít. A jelenlegi mezőnyből közel 7500 körével Jenson Button az, aki a legtöbbet tesztelt ezen a pályán.

- A Mercedes statisztikája szerint az elmúlt két Spanyol Nagydíjon összesen 140 előzés történt - 2012-ben 57, 2011-ben pedig 82. Érdekesség, hogy éppen ennyi bokszkiállást (140) könyvelhet el a legutóbbi két barcelonai futam - 2012-ben 75 kiállás, 2011-ben pedig 65 kiállás volt a verseny során.

000 facebook_banner.jpg

- A legnagyobb előnnyel 1995-ben, Michael Schumachert diadalmaskodott a Circuit de Catalunyán. A Benetton német pilótája csapattársa, Johnny Herbert előtt 51,988 másodperccel ért célba. A legkisebb különbség 2011-ben volt, a futamgyőztes Sebastian Vettel mindössze 0.630 másodperccel előzte meg a második helyen célba érő Lewis Hamiltont.

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

 

Szólj hozzá

statisztika barcelona forma-1 spanyol nagydíj formula-1