2013. máj 12.

F1 Barcelonában is folytatódik a McLaren vesszőfutása

írta: FormaNet
F1 Barcelonában is folytatódik a McLaren vesszőfutása

A McLaren Mercedes nagy reményekkel érkezett az idei évad első európai versenyhétvégére, és nem mellesleg nagy figyelem övezte a csapatot, hiszen a halovány szezonkezdést követően egy nagyobb fejlesztései csomagot harangoztak be erre a helyszínre. Ennek eredménye azonban egyelőre még nem túl meggyőző, és így látja ezt a 2009-es világbajnok, Jenson Button is, aki a szombati időmérőn nem jutott be a top10-be. Csapattársa, Sergio Pérez valamivel elégedettebb lehet, de ilyen ütemű felzárkózással a wokingiak lassan búcsút inthetnek az idei évnek – vagy legalábbis a bajnoki ambícióknak.

IMG_4585.JPG

A Spanyol Nagydíj előtt három hét szünet állt a Formula-1-es csapatok rendelkezésére, hogy az első négy versenyhétvége tükrében tökéletesítsék idei konstrukcióikat. A nagy csapatok közül ez a szünet leginkább a McLarennek kellett, hiszen saját elmondásuk szerint egy átfogó fejlesztési csomagon dolgoztak, amitől egyértelmű javulást vártak a gyenge kezdés után.

A csapat rangidős versenyzője, Jenson Button azonban továbbra is úgy látja, hogy a frissítések ellenére még pokolian messze vannak az élmenőktől. A brit kijelentése nem is meglepő, hiszen a péntek délután másfél másodperccel maradt le az élen záró Red Bulltól, míg a szombati kvalifikáción csak a 14. leggyorsabb kört sikerült megfutnia, körideje pedig 1.6 másodperccel maradt el a pole-t megszerző Nico Rosbergétől.

„Ez elég nagy különbség. Vannak területek, amiken még dolgoznunk kell. Mindenki fejleszt, így náluk nagyobbat kell előrelépnünk, és nem hiszem, hogy ez megtörtént” – mondta a mezőny legtapasztaltabb versenyzője a BBC-nek, és bár hozzátette, hogy sokkal jobb a helyzet, mint hetekkel ezelőtt, de ez a fejlődés még mindig kevés.

Relax napszemüveg

„Ennél többre van szükségünk. Mindig mindenki több teljesítményt akar, és most ezen dolgozunk. Nagyszerű tudni, hogy vannak pozitívumok, ugyanakkor vannak területek, amik nem működnek olyan jól, mint ahogy azt reméltem.”

„A Q1-ben és a Q2-ben jónak tűnt az autó, de az utolsó körömben nem találtam a megfelelő tapadást. Úgy érzem, talán a guminyomás volt túl magas, de, hogy őszinte legyek, nem tudjuk még biztosan, hogy mi történt. Szóval vasárnap a 14. helyről indulok, így elég nehéz lesz.”

barcelona időmérő.JPGButton mexikói csapattársa, Sergio Pérez valamivel jobb helyzetben várhatja a Spanyol Nagydíj rajtját, miután a kvalifikáción a hetedik helyet tudta megszerezni, de Felipe Massa háromhelyes büntetése miatt egy pozíciót máris nyert a rajtrácson. Mindez azonban egy McLarenben ülve enyhe vigasz, és a viszonylag jó kvalifikáció eredménye ellenére Pérez úgy látja, a bajnoki álmok jelenleg elérhetetlenek.

„Ebben a pillanatban nem érdemes azon gondolkodni, hogy a bajnoki címért küzdhetünk idén. Ez az ötödik versenyünk, és két másodperces hátrányban vagyunk. A helyzetünk hasonló, mint három héttel ezelőtt” - értékelt Checo.

Amikor egy legendás alakulat ennyire kiábrándító eredményeket produkál, annak egyenes következménye, hogy előbb-utóbb a csapatfőnök kerül a kritikák kereszttüzébe. A Ferrarinál erről Stefano Domenicali is tudna mesélni, most pedig Martin Whitmarsh esetleges menesztéséről indultak el a találgatások. Whitmarsh 1989-ben csatlakozott a wokingi gárdához, és 2009-ben váltotta Ron Dennist a csapatvezetői poszton. A McLaren azóta sem egyéni-, sem pedig konstruktőri trófeát nem szerzett. A szakember természetesen nem gondolkodik a lemondáson, és elmondása szerint a vezetőségben sem merült fel még ez a kérdés.

000 facebook_banner.jpg

„Amennyire én tudom, a vezetőség nem gondolkodik ilyesmin” – reagált Whitmarsh a menesztéséről szóló pletykákra.

„Hiszek a csapatban, és úgy vélem, erősek leszünk, ezért semmi máson nem gondolkozom, csak azon, hogy visszavezessem a csapatot oda, ahová tartozik. Elég hosszú ideje vagyok ebben a sportban, és válaszoltam már nehéz pillanatokban, nehéz kérdésekre, és megéltem már jó pillanatokat is. Szeretem az autóversenyt, és szeretek versenyt nyerni, ezért nyilván nem szeretem, ha egy olyan autóval állunk elő, ami nem elegendő a győzelemhez. Mióta a csapatnál vagyok, már több, mint 100 versenyt nyertünk, és biztos vagyok benne, hogy még többet fogunk. Keményen dolgozunk azon, hogy ez idén is megtörténjen.”

Szöveg és fotó: FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

barcelona forma-1 mclaren jenson button martin whitmarsh spanyol nagydíj formula-1