2013. máj 28.

F1 Beszédes számok a Monacói Nagydíjról

írta: FormaNet
F1 Beszédes számok a Monacói Nagydíjról

Nico Rosberg éppen 30 évvel édesapja, Keke Rosberg futamgyőzelme után ünnepelhette F1-es pályafutásának második diadalát, így a széria történelmében most először fordult elő, hogy apa és fia is győzni tudott a hercegségben. Rajtuk kívül két pilótának lett volna lehetősége ugyanerre, mégpedig Damon Hillnek és Jacques Villeneuve-nek. Graham Hill ugyanis nem kevesebb, mint öt alkalommal aratott győzelmet Monacóban, míg Gilles Villeneuve 1981-ben nyert egy Ferrariban ülve. A két legenda fiának azonban nem sikerült az, ami Nico Rosbergnek igen.

monaco gp 2013.jpg

Az ifjú Rosberget ugyanakkor nem különösebben érdekelte ez az egyedülálló esemény, legalábbis a versenyt követően nem ez volt, ami elsőként eszébe jutott: „Különleges ezt hallani, de őszintén szólva nem ez volt az első gondolatom, amikor átléptem a célvonalat”- nyilatkozta a német a leintés után. Érdekesség, hogy Keke Rosberg is második F1-es diadalát aratta 30 évvel ezelőtt, az 1983-as Monacói Nagydíjon. 

Rosberg második F1-es győzelme egyben azt is jelenti, hogy a széria „nagykönyvében” immár 72 versenyző van, aki egynél több nagydíjat nyert. A kétszeres futamgyőztesek listája a következő: Bill Vukovich, Jose Froilan Gonzalez, Maurice Trintignant, Wolfgang von Trips, Pedro Rodriguez, Jo Siffert, Peter Revson, Patrick Depailler, Jean-Pierre Jabouille, Patrick Tambay, Elio de Angelis és persze Nico Rosberg.

Rajtelsőségek statisztikájában negyedik pole-jával Rosberg olyan nevek mellé sorakozott be, mint Mike Hawthorn , Didier Pironi, Jarno Trulli és Giancarlo Fisichella.

Királykategóriás pályafutása során első alkalommal történt, hogy a 27 esztendős német pilóta minden körben az élen állt, ami egyben azt is jelenti, hogy ebben a szezonban eddig mindenkinél több kört töltött az élen, összesen 92-t. A második helyen álló Sebastian Vettel 86-, míg a harmadik helyet bérlő Fernando Alonso eddig 85 élen töltött körrel büszkélkedhet. Idén ez volt az első olyan verseny, ahol a Red Bull egyetlen egy kör erejéig sem vezette a futamot.

Rosberg az egész versenyhétvégén dominált, mindössze a Q1-ben és a Q2-ben nem ő volt a leggyorsabb, illetve a verseny leggyorsabb körét nem sikerült behúznia. Ezen kívül mindhárom szabadedzésen ő volt a leggyorsabb, majd a kvalifikáción, és végült a futam leintésekor is ő állt a top helyen.

- A Mercedes Formula-1-es történelme során először tudott zsinórban negyedjére is az első helyről rajtolni. 1955-ben a csapatnak már volt egy mesterhármasa ebben a statisztikában, de négy pole pozíciót eddig még sosem szerzett egymás után. Ezt a bravúrt eddig a Renault, a Williams, a Red Bull, a McLaren, a Lotus, a Ferrari, a Cooper és az Alfa Romeo tudta megcsinálni.

- Nico Rosberg győzelmét is beleszámolva, az első hét befutóból hatan már nyertek Monacói Nagydíjat. Az egyetlen kivétel Adrian Sutil. Ez eddig még soha nem történt meg Monacói Nagydíjon.

Relax napszemüveg

- A Schumacher testvérek 2004-es szuzukai első-második befutója után most először történt meg, hogy az első két helyen német versenyző ért célba. Az utóbbi időkben a 2010-es Maláj Nagydíjon voltak nagyon sikeresek a németek, akkor az első ötben három német versenyző ért célba: Vettel volt a futamgyőztes, míg a harmadik hely Rosbergé lett, az ötödik helyen pedig Adrian Sutil ért célba.

Vasárnap a verseny leggyorsabb körét Vettel futotta meg, F1-es karriere során 18. alkalommal, amivel jelenleg David Coultharddal együtt a 15. helyen áll az örökranglistán, közvetlenül Fernando Alonso, Damon Hill, Ayrton Senna és Striling Moss mögött. A regnáló bajnok nem mellesleg 107. F1-es versenyén 50. dobogós eredményének örülhetett az elmúlt hétvégén.

Vettel, Räikkönen és Nico Hülkenberg az a három pilóta, aki eddig minden idei kvalifikáción legyőzte csapattársát. Eddig Jules Bianchi is ebbe a körbe tartozott, Monacóban azonban műszaki probléma megakadályozta abban, hogy egyetlen egy mért kört is teljesítsen az időmérő első etapjában.

Jean-Eric Vergne F1-es pályafutása során most először került be a Q3-ba, majd ezt követően a futam végén a nyolcadik helyen intette le a kockás zászló. A Toro Rosso francia versenyzője eddig már öt alkalommal ért célba nyolcadikként, ám ennél jobb eredményt még nem sikerült elérnie a szériában.

A Caterham is eddigi legjobb kvalifikáció eredményét könyvelhette el Monacóban, köszönhetően Giedo van der Garde-nak , aki a 15. leggyorsabb kört jegyezte. Korábban Heikki Kovalainen 16. helye volt a legjobb időmérős szereplése a csapatnak. A finn ezt tavaly Bahreinben, Valenciában és Hockenheimben érte el.

A Williams idén még nem szerzett pontot, ami azt jelenti, hogy a legendás alakulat történelmének legrosszabb szezonkezdését produkálta. Korábbi negatív rekordja 2011-ben volt, amikor a szezon első öt versenyéről pont nélkül távoztak. Akkor ezt a sorozatot Rubens Barrichello szakította meg, a hatodik állomáson, történetesen éppen Monacóban.

000 facebook_banner.jpg

Zsinórban ötödik éve, hogy Monacóban a pole-ból rajtoló versenyző nyerte meg a futamot. Legutóbb 2008-ban Felipe Massa volt az, aki ezt nem tudta megtenni. A brazil az első helyről indult, ám végül csak harmadik lett Lewis Hamilton és Robert Kubica mögött.

Jenson Buttonnak köszönhetően a McLaren tovább folytathatja a 2010-es szezonnyitón megkezdett folyamatos pontszerzését, mellyel a csapat már jó néhány versennyel ezelőtt rekordot állított be. A brit bajnok nem mellesleg immár 129. nagydíján ért célba pontszerző helyen, amivel ebben a statisztikában Alain Prostot megelőzve jelenleg a negyedik helyen áll. Előtte már csak egykori csapattársa, Rubens Barrichello, valamint Fernando Alonso és Michael Schumacher sorakozik. Barrichello összesen 140 nagydíjon ért célba pontszerző helyen, a Ferrari spanyolja 148-, míg a hétszeres világbajnok összesen 221 F1-es futamon gyűjtött bajnoki pontokat.

Kimi Räikkönen Monacóban az utolsó körben maga mögé utasította Nico Hülkenberg Sauberjét, amivel az egy pontot érő 10. helyet tudta megszerezni. Mindez azt is jelenti, hogy a finn immár zsinórban 23. alkalommal ért célba a top10-ben, és Kanadában beérheti a rekorder Michael Schumachert.

 FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

statisztika forma-1 motorsport autosport monacói nagydíj formula-1