2013. jún 01.

F1 Vádlóból vádlott - a Ferrarit is vizsgálat alá vonta az FIA

írta: FormaNet
F1 Vádlóból vádlott - a Ferrarit is vizsgálat alá vonta az FIA

Továbbra sem csitulnak a kedélyek a Mercedes barcelonai gumitesztje körül, ám az FIA péntek este kiadott közleménye újabb fordulatot hozhat az ügyben. A Monacóban a Red Bullal együtt tiltakozó Ferrari vádlóból vádlottá válhat az irányító testület szerint, mivel a maranellói gárda ügyfélautó részlege is tesztelt a Pirelli abroncsaival, két héttel a Barcelonai futam előtt, és bár azt egy 2011-es modellel hajtották végre, a Nemzetközi Automobil Szövetség szerint ez hasonló elbírálás alá esik, mint a Mercedes tesztje.

ferrari - pirelli.JPG

 

A monacói versenyhétvége egyik botrányos momentuma volt az, amikor kiderült, hogy a Mercedes a Pirellivel egyetértésbe a barcelonai versenyt követően ezer kilométeres gumitesztet hajtott végre. A Red Bull és a Ferrari óvást jelentett be az esettel kapcsolatban, és a panaszok alapján elindult az FIA vizsgálata. Az ügy eddigi adatai alapján kissé ellentmondásosnak tűnhet, és folyik az egymásra mutogatás, sőt a Pirelli motorsport főnöke azt nyilatkozta, hogy nem is az idei abroncsokat tesztelték, hanem a jövőbeli fejlesztésekhez volt szükségük a tesztre, ráadásul nem ők kérték a Mercedest, hogy 2013-as autóval hajtsanak pályára. 

Tegnap este az ügyben váratlan fordulat állt be, amikor az FIA közleményben tudatta, hogy a további vizsgálatokba a Mercedes mellett a Ferrarit is bevonják. Ennek oka, hogy időközben kiderült, a Ferrari is tesztelte a Pirelli abroncsokat két héttel a Spanyol Nagydíj előtt, ám a maranellóiak igyekeztek körültekintőbben eljárni, így nem közvetlenül az F1-es istálló hajtotta végre a tesztet, hanem a Ferrari ügyfélautó részlege a Corse Clienti tesztelt egy 2011-es modellel, az F150-essel.

Relax napszemüveg

Az FIA péntek este kiadott közleménye így szól: „Az FIA arra kérte a Mercedes AMG Petronas F1, és a Scuderia Ferrari csapatokat, melyek 2013-ban részt vettek gumitesztelésen, hogy válaszoljanak az FIA fegyelmi vizsgálata által felmerült kérdésekre, a szabályok értelmében. Ezek a Monacói Nagydíjat követően a versenybíróság jelentését kiegészítő információk, melyet az FIA elvár, és amit a Pirellinek már május 28-ig tisztáznia kellett a pontosításokkal együtt.”

Eddig a fő hangsúly azon volt, hogy a Mercedes a tesztet a 2013-as autójával hajtotta végre, ám úgy tűnik, a Ferrari azon szabályértelmezése sem állja meg a helyét, hogy 2011-es modellel a teszt végrehajtható a szabályoknak megfelelően.

Az eddigiek alapján az derült ki, hogy a Pirelli fizetett a maranellói gárda ügyfél autó részlegének a végrehajtott tesztért, és szabályosnak gondolták, mivel a részleg teljesen elkülönül a versenycsapattól.

Az istállók többsége úgy gondolta eddig, hogy a kér évvel régebbi modellekkel szabályos a tesztelés, ám úgy tűnik, ez mégsem így van. A Sportszabályzat 22.1-es cikkelye pontosan meghatározza, milyen autók mentesülnek a tesztkorlátozás alól, és a cikk legfontosabb kritériuma szerint az autónak lényegesen különböznie kell a 2013-as modellektől.

000 facebook_banner.jpg

„A pályateszteknél figyelembe kell venni, hogy bármely tesztidőszakban nem vehet részt a világbajnokságban használt autó, vagy az, amely lényegesen hasonlít a jelenlegi F1-es műszaki szabályokban meghatározott autókhoz, illetve az előző vagy következő éviekhez.

Amennyiben az FIA úgy látja, hogy az idei F1-es autók lényeges műszaki kérdésekben nem térnek el a 2011-es modellektől (erre utal az, hogy a Ferrarit is vizsgálat alá vonták), úgy a maranellóiak tesztelése hasonló elbírálás alá eshet, mint a Mercedesé, így válhatott a monacói vádló vádlottá.

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

mercedes ferrari pirelli forma1 autosport formula-1 tesztbotrány