2013. jún 05.

F1 Fogadjunk? - Montreáli esélyek

írta: FormaNet
F1 Fogadjunk? - Montreáli esélyek

A Formula-1 történelmének eddigi 43 Kanadai Nagydíján összesen 29 versenyző ünnepelhetett már futamgyőzelmet, a jelenlegi mezőnyből pedig Lewis Hamilton a legsikeresebb, három diadallal, míg például Sebastian Vettel eddigi legjobb eredménye egy második hely. Ettől függetlenül továbbra is a regnáló bajnok a fogadóirodák favoritja, mögötte pedig még mindig Fernando Alonsót és Kimi Räikkönent tartják legesélyesebbnek a hétvégi, montreáli győzelemre. Ez utóbbi két világbajnok egyszer-egyszer más pezsgőzhetett a dobogó tetején a Gilles Villeneuve versenypályán. 

circuit-gilles-villeneuve_1.jpg

Sebastian Vettel 2.90, Fernando Alonso 3.20

A bajnokság éllovasa továbbra is vezető helyen áll a bukmékerek listáján, annak ellenére is, hogy Kanadában eddig mindössze egyetlen egy második helyet tud felmutatni, még 2011-ből, amikor a pole-ból rajtolva, az esős futamon végül egy vezetői hibának köszönhetően az utolsó pillanatokban veszítette el első helyét Jenson Buttonnal szemben.     Egyik nagy riválisa, a Ferrari spanyolja legutóbb - Monacó előtt - ugyanolyan esélyt kapott mint Vettel, most viszont egy hajszállal ismét hátrébb szorult, pedig az eddigi statisztikák és az idén tapasztalt hullámvölgyekből arra lehet tippelni, hogy Alonso számára most egy eredményes hétvége következik. Ebben a szezonban ugyanis egy gyenge szereplést mindannyiszor egy győzelem követett – a malajziai nullázás után Alonso megnyerte a Kínai Nagydíjat, majd a bahreini 8. helyezést követően Barcelonában ismét futamgyőzelmet aratott. Legutóbb Monacóban csak hetedik lett, így a „minta” szerint Kanadában szépítenie kell. Nem mellesleg egy győzelemmel (2006) mindenképpen eredményesebb német ellenfelénél. A Ferrarival eddigi legjobb eredményét 2010-ben érte el Kanadában, amikor a két McLaren (Hamilton és Button) mögött harmadikként ért célba. Ami a maranellói gárdát illeti, az eddigi 43 Kanadai Nagydíjon összesen 11 győzelmet szereztek, kettővel kevesebbet, mint a listavezető McLaren.

 Kimi Räikkönen 5.30     

A Lotus finn versenyzője egy rekord beállítására készül a hétvégén, mégpedig a folyamatos pontszerzés statisztikájában. Legutóbb Monacóban Sergio Pérez ámokfutásának köszönhetően majdnem megszakadt ez a remek sorozat, Räikkönen végül egy ponttal vigasztalódhatott.  Ami Montreált illeti – Alonsóhoz hasonlóan – Kimi is nyert már ezen a pályán, még 2005-ben a McLarennel, illetve a következő szezonban egy harmadik helyet szerzett. Tavaly a Lotus dupla pontszerzéssel búcsúzhatott Kanadától, sőt Romain Grosjean a futamgyőztes Lewis Hamilton mögött ért célba. míg Räikkönen a nyolcadik helyet tudta megszerezni.  A 2007-es bajnoknak voltak már jó és rossz napjai is a Gilles Villeneuve-ről elnevezett pályán: „Nyertem már Kanadában, ami elég jó dolog, de tapasztaltam már visszaesést is. Sokszor eléggé lutri, mivel sok dolog van, ami hatással lehet a versenyre. Az időjárás is elég változékony, olykor a gumik vagy a pálya nem túl jó, néha sok biztonsági autós fázis van, néha pedig egy versenyző beléd száll hátulról, amikor a piros lámpánál várakozol”- emlékezett vissza a 2008-as Hamilton-akcióra a finn, aki egyébként nagyon élvezi a versenypálya vonalvezetését, és ahogy azt már megszokhattuk, természetesen csak a győzelemmel lenne teljesen elégedett. 

Lewis Hamilton 6.50,  Nico Rosberg  7.00

Monacóban ugyan Rosberg megszerezte F1-es pályafutásának második futamgyőzelmét, ettől függetlenül csapattársa kevesebb oddsot, azaz nagyobb esélyt kapott erre a hétvégére. Nyilván ez az elmúlt évek sikereinek köszönhető, hiszen a jelenlegi mezőnyből a brit pilóta érzi leginkább a 4361 méter hosszú aszfaltcsíkot. Hamilton összesen háromszor nyert már Kanadai Nagydíjat, többek között tavaly, a második helyről rajtolva. Nála többször csak Michael Schumacher (7) tudott diadalmaskodni Montreálban. Jelenleg Lewis még nem teljesen érzi magát komfortosan a Mercedesben, de úgy véli, hogy ismét versenyképes lehet egyik kedvenc helyszínén, de jól tudja, hogy a gumikezelésnek most is kulcsfontosságú szerepe lesz. Rosberg szintén egyik kedvenc pályájaként jellemezte a kanadai létesítményt, és természetesen megtartaná a legutóbbi versenyhétvége lendületét. Eddigi legjobb eredménye két hatodik hely a tavalyi- illetve a 2010-es szezonból.

Mark Webber  15.00, Felipe Massa  22.00           

A 2-es számú Red Bullban ülő ausztrál veterán, és a Ferrari brazil versenyzője hagyományosan igen csak háttérbe szorul csapattársához képest. Legutóbb, a monacói hétvége előtt 12-es ill. 17-es szorzót kaptak, vagyis valamelyest mindkettőjük visszaesett a győzelemre esélyesek listáján.  Futamgyőzelmet eddig sem Webbernek, sem Massának nem sikerült szereznie ezen a pályán, sőt ez utóbbi még csak a pódiumig sem ért fel. Webber 2011-ben egy harmadik helyet ünnepelhetett, Jenson Button és Sebastian Vettel mellett. Monacóban Massa egy csúnyácska balesettel zárta a hétvégét, mint később kiderült, a brazil műszaki problémák miatt csúszott ki. Kanadában egy teljesen új karosszériával folytathatja a munkát.

Relax napszemüveg

Jenson Button  50.00, Romain Grosjean, Sergio Pérez  65.00

A Lotus francia versenyzője a két héttel ezelőtti esélylatolgatás óta megduplázta szorzóját, ami nem is csoda, hiszen eleve 10 rajthelyes büntetéssel vág neki a kanadai Nagydíjnak, így még az is figyelemreméltó eredmény lenne tőle, ha tavalyi második helyét meg tudná ismételni. Saját csapattársával összehasonlítva, a  mezőnyből Grosjean esélyeit húzták le leginkább a fogadóirodák, hiszen Räikkönenhez képest nagyjából 12-szeres oddsot kapott. Pérez eddigi három dobogós helyezése közül az egyiket 2012-ben éppen itt szerezte, míg márkatársa, Jenson Button 2011-ben egy remek hajrával - és főleg Vettel hibájával - futamgyőzelmet szerzett. Valószínűleg néhány hibára ismét szükség lenne ahhoz, hogy a 2009-es bajnok legyen a szezon ötödik futamgyőztese, ráadásul csapata továbbra sem átfogó fejlesztésekről, inkább apró előrelépésekről beszél. Ami biztató lehet számukra az az, hogy a McLaren hagyományosan jól szerepel Montreálban, hiszen csak az elmúlt öt évben, négyszer mclarenes pilóta nyerte a Kanadai Nagydíjat. 

Adrian Sutil, Paul di Resta  80.00

A bukmékerek továbbra is egyenlő erőviszonyokat feltételeznek a Force India csapaton belüli párharcában, melyből legutóbb éppen Adrian Sutil jött ki győztesen, montecarlói ötödik helyével. A csapat 100. nagydíját futja Kanadában, és a csapatfőnök, Vijay Mallya legszívesebben egy dobogós eredménnyel ünnepelne. Eddig ugyan egyik versenyzőnek sem volt szerencséje itt, de hétvégén talán fordul a kocka. A VJM06-nak fekszik a pálya vonalvezetése, és versenytempóban sem sokkal maradnak el a nagyoktól. Győzelemről persze merészség lenne beszélni, de egy kis szerencsével a 2009-es belga Nagydíj után talán újra dobogón pezsgőzhet egy force indiás versenyző.

Nico Hülkenberg  150.00, Esteban Gutierrez 750.00

A Saubernél egyelőre nem álmodhatnak a top3-ról, sőt legutóbbi három nullázás után minden bizonnyal még a pontszerzéssel is elégedettek lennének. Az újonc Gutierreznek ez idén még egyszer sem sikerült, Hülkenberg pedig ebben a szezonban csak Malajziában és Kínában ért célba a legjobb tízben. A tavalyi Kanadai Nagydíjon 17 pontot szerzett a svájci gárda, elsősorban a már fent említett Pérez harmadik helyének köszönhetően, ám most hétvégén nagyon valószínűtlen, hogy hasonló sikerekkel távozhat Észak-Amerikából.

000 facebook_banner.jpg

Daniel Ricciardo, Jean-Eric Vergne  350.00, Pastor Maldonado, Valtteri Bottas  500.00, Giedo van der Garde, Charles Pic,  Max Chilton, Jules Bianchi  850.00

A házi versenyben egyenlő esélyekkel indulnak a Toro Rosso és a Williams, illetve a mezőny sereghajtóinak versenyzői is. Az első két csapat közül egyértelműen a faenzai alakulat áll jobban, hiszen amíg a Williams neve mellett még egyetlen egy pont sem sorakozik, addig Franz Tost csapata már 12-nél jár. Reális cél azonban itt is maximum a pontszerzés lesz. A kicsiknél legutóbb Monacóban Giedo van der Garde Q2-be jutása is nagy siker volt, a versenyen végül mindkét istálló csak egy-egy autóval ért célba, a holland újonc pedig csak 15. lett.      

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

forma-1 montreal fogadjunk formula-1 kanadai nagydíj