2013. jún 09.

F1 Vettel pokolian akarja a győzelmet

írta: FormaNet
F1 Vettel pokolian akarja a győzelmet

Sebastian Vettel már jól ismeri a Gilles Villieneuve versenypálya első rajtkockáját, hiszen vasárnap sorozatban harmadik alkalommal rajtolhat el innen, ám a futamgyőzelem eddig elmaradt. A háromszoros világbajnok nem titkolt célja, hogy győzelmi listájára a montreáli pálya is felkerüljön, és biztos benne, hogy bármilyen időjárási körülmények között jó esélye van F1-es pályafutása 29. diadalára.

sebastian vettel - montreal.jpg

Sebastian, igen nehéz körülmények között sikerült megszerezned a pole pozíciót. Mennyire volt szerencsejáték ez az időmérő?

Sebastian Vettel: Persze, hogy szükség van valamennyi szerencsére, hogy a megfelelő időben legyél kint a pályán – és ez meg volt. Akkor éppen nem esett, sőt nem is szemerkélt. Ez a mi délutánunk volt.

Az előrejelzések szerint sokkal melegebb és szárazabb időjárási körülmények lesznek a vasárnapi versenyen. Milyen gumi és milyen stratégiai választás lesz?

SV: Azt hiszem elég régóta itt vagyunk már ahhoz, hogy tudjuk mit kell tennünk vasárnap. Még semmi sem dőlt el, sőt meglehet, hogy egészen vasárnap délután kettőig várnunk kell, hogy meglássuk mi lesz. Azt hiszem, a legfontosabb, hogy a változó feltételek mellett is egy darabban maradjon a kocsi. Az autónk gyors, és nagyon jól érzem magam benne annak ellenére, hogy pénteken kicsit nehéz volt felvennem a ritmust, mivel nehéz volt megfelelő hőmérsékletre felmelegíteni az abroncsokat. Úgy gondolom, ez is probléma lehet a futamon. Amennyiben száraz lesz a pálya, úgy csúszni fog, hiszen egész hétvégén eső volt, de ez mindenki számára ugyanolyan lesz.

Volt néhány olyan verseny idén, amikor a rajtpozíció szinte semmit sem jelentett. Most is ez a helyzet? Fernando Alonso hatodik helyről indul, szerinted harcolhat a győzelemért?

SV: Igen. Láttuk már a múltban, hogy itt bármi megtörténhet, ha a körülmények megváltoznak. Így való igaz, hogy a kvalifikáción megszerzett hely nem olyan meghatározó, mint például két héttel ezelőtt, Monacóban. Ha választani lehet, persze az első rajthelyet választom, de ez még nem jelent automatikusan győzelmet.

Arctica sportnapszemüveg

Miért van az, hogy Montreál mindig látványos versenyt szolgáltat? Mi van ebben a pályában?

SV: Az első és legfontosabb dolog, hogy ezen a pályán lehet előzni, és ez olykor a legjobbakat hozza ki a pilótából. A vonalvezetése is olyan, ami hajlamos egy jó show-t nyújtani. A pálya elég nehéz az autók számára. Ha csak azt nézzük, lehet itt látni repülő autókat pattogva landolni, és ilyenkor megeshet, hogy fel is kell adni a versenyt. Aztán ott van az időjárás. Ebben a tekintetben talán a 2011-es verseny volt a legjobb példa, hiszen hihetetlen mennyiségű eső hullott le. Volt egy hosszú megszakítás, a futam több, mint négy órán keresztül tartott, majd Jenson (Button) 2.7 másodperccel vert meg. Ha ez nem egy szurkoló központú verseny volt, akkor mi?

A fent említett izgalmakon kívül továbbra is téma a Mercedes tesztje. Neked elég egyértelmű álláspontod van erről. Meg tudnád magyarázni?

SV: A szabály egyértelműen leírja, hogy tilos, és ha ezt egy csapat nem veszi figyelembe, akkor szerintem ez igazságtalan. Hogy mi lenne a megfelelő reakció erre? Az összes csapatnak meg kellene kapnia ezt a lehetőséget, vagy valamilyen módon meg kell büntetni a Mercedest. Ez az ügy már a Nemzetközi Bíróságon, így nyilván a döntés is az ő dolguk lesz.

000 facebook_banner.jpg

Te is nagyon fontosnak találod a gumik kérdését, de már kezd kicsit vicces lenni, hogy most jönnek a módosított abroncsok, vagy sem…

SV: Azt hiszem elég gyakran elmondtam már, hogy az idei gumik nagyon fontos tényezők. Ennek semmi köze a versenyeken nyújtott teljesítményhez. Ha a biztonsági oldalát nézzük, akkor azt látjuk, hogy a kerékről leváló futófelület repked, és erre nincs igazán magyarázat. És hogy ez miért nincs mindig így, az egyelőre rejtély. Aztán hallottam, hogy a gumikat ezen a hétvégén megváltoztatják, majd három nap múlva pedig azt, hogy majd csak Silverstone-ban, most viszont kaptunk teszt gumikat pénteken. Ez kicsit már zavaros, és nem értem miért nincs egyértelmű döntés.

Visszatérve a versenyre, nem meglepő, hogy még sosem nyertél Montreálban? Van erre valami külön magyarázat?

SV: Azt hiszem, ha minden versenyt elemeznénk, biztos találnánk erre magyarázatot, de őszintén szólva ez engem nem bosszant. Inkább valami olyasmi, amire még mindig várok. Kedvelem ezt a pályát. Amire emlékszem az az, hogy tavaly nem volt jó stratégiánk, két évvel ezelőtt pedig hibáztam az utolsó körben, és ezzel odaajándékoztam a győzelmet. Szóval minden esélyünk meg van arra, hogy vasárnap kisimítsuk itt a dolgokat, és higgyék el, pokolian fogok próbálkozni, hogy ez sikerüljön! (Nevet)

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

forma-1 sebastian vettel formula-1 kanadai nagydíj