2013. jún 09.

F1 Vettel senkitől sem zavartatva szerezte meg első kanadai győzelmét

írta: FormaNet
F1 Vettel senkitől sem zavartatva szerezte meg első kanadai győzelmét

Sebastian Vettel most már a montreáli versenypályát is kipipálhatja győzelmi listáján, miután a 70 körös Kanadai Nagydíjat apró hibákkal ugyan, de még így is magabiztosan nyerte meg. A hatodik helyről rajtoló Fernando Alonso a második helyig tudott felzárkózni, így F1-es pályafutása 90. dobogós helyezésének örülhetett, a pódium legalsó fokára pedig Lewis Hamilton állhatott fel. Kimi Räikkönen zsinórban 24. pontszerzésével beállította Michael Schumacher rekordját, a világbajnoki pontversenyben azonban elvesztette második helyét Alonsóval szemben.

vettel, montreál.jpg

Eddig a kanadai versenyhétvége mindkét napján esett az eső, ám vasárnap végül mindvégig száraz pályán zajlott a szezon hetedik nagydíja. Sebastian Vettel kényelmesen behúzta idei harmadik futamgyőzelmét, és ezzel tovább növelte előnyét a világbajnoki pontversenyben.

Szombaton a folyamatosan változó időjárási körülmények között nagy meglepetésre az eddig pont nélkül Williams csapat újonca, Valtteri Bottas a harmadik rajthelyet szerezte meg Sebastian Vettel és Lewis Hamilton mögött, ám a finn a futamon már az első körben elvesztette nagyszerű pozícióját. Vettel és Hamilton megtartotta az első két helyet, Bottast azonban Rosberg és Webber is lerajtolta, hamarosan pedig már a hatodik helyről induló Fernando Alonso autózta körbe, ráadásul  pillanatokon belül megérkezett a nyakára a Jean-Eric Vergne-t,  Adrian Sutilt, Daniel Ricciardót és Kimi Räikkönent alkotó kiscsoport. A Toro Rosso francia pilótája is hamar letudta williamses ellenfelét, a 6. körben pedig már Sutilon volt a sor, ám a német a 3-as kanyarnál megpördült, de ezt követően folytatni tudta a versenyt. Ráadásul a mögötte lévők szerencsésen el tudták kerülni a piruettező Force Indiát. Bottas végül a 14. helyen hozta be Williamsét, és mivel csapattársa, Maldonado mögötte végzett, így Sir frank Williams csapata hét versenyt követően sem tudott még pontot gyűjteni. Ilyen még nem fordult elő a legendás alakulat fennállása óta. 

A 16. helyről rajtoló Felipe Massa viszont egyáltalán nem roppant össze a szombati balesete után, és egy jó startot követően nagy száguldásba kezdett. A brazil néhány kör után már Räikkönent szorongatta a pontszerző helyért, a 2007-es bajnok azonban az előremenekülést választotta, és átugrotta Daniel Ricciardót. Sutil megpörgése utáni visszaesésével a brazil már az egy pontot érő 10. helyen autózott. Sutil csapattársa, Paul Di Resta is pórul járt, de ő nem saját hibájából. A skót versenyző Pastor Maldonadóval találkozott a 7. körben, amiért a venezuelai később bokszutca-áthajtásos büntetést kapott.

Arctica sportnapszemüveg

A 12. körben megkezdődtek a kerékcserék, az élmezőnyből Hamilton volt az utolsó (19.kör), aki letudta első bokszkiállását. Räikkönen csak a 23. körben váltotta le szuperlágy gumijait a közepesekre, és egy szerelői baki miatt elég sok időt veszített, de már ekkor úgy tűnt, hogy a Lotus egy kerékcserével akarja megoldani Kimi futamát, mint ahogy Jenson Buttonnak is így volt nagyobb esélye a pontszerzésre. Button egészen a 28. körig bírta kint, végül ez a stratégia egyikőjüknél sem hozott átütő sikert, bár a Lotus finn klasszisát még fék problémák is hátráltatták szinte a teljes versenytáv alatt. 

A kerékcserék után Vettel és Hamilton kényelmesen folytatta útját, ám az utánuk következő Rosberg, Webber, Alonso trió nagyon összerázódott. A 31. körben a Mercedes német pilótáját a Red Bull és a Ferrari is megelőzte. Vergne, Di Resta, Grosjean, Sutil és Massa autózott még pontszerző helyeken, de Grosjean és Di Resta ekkor még nem járt kint a bokszban. Räikkönen visszaesett egészen a 13. helyig, és a 34. körben már kört kapott Vetteltől, aki ekkor 15 másodperces előnnyel autózott Hamilton előtt.

A német tehát biztonsággal száguldott első kanadai győzelme felé, mögötte a 2008-as bajnok nyakára azonban egyre vészesebben közeledett Webber-Alonso duója, akik egymással is csatáztak. A 2-es számú Red Bullban ülő ausztrál veszített egy kis időt, és az első szárnyról egy véglapot, miután lekörözés közben a caterhames Van der Garde elbambult, és nem hagyott elég helyet az érkező versenytársnak az egyik kanyarban. A kék zászló figyelmen kívül hagyás miatt Van der Garde stop&go büntetést kapott, Webbert azonban néhány körön belül így is hátrébb tessékelte barátja, a kétszeres spanyol bajnok.

A közepes gumikon rajtoló Grosjean csak a 44. körben hajtott ki először szerelőihez, ezt követően a top10 sorrendje Vettel, Hamilton, Alonso, Webber, Rosberg, Vergne, Di Resta, Sutil, Räikkönen és Grosjean volt, ebből a csapatból Di Resta még egyszer sem cserélt kereket, miközben a többiek már megkezdték a második „turnust”. A skót végül az 57. kör végén váltott opciós abroncsokra, de ez az elhúzódó egykiállásos taktika a pozícióján végül mit sem változtatott - hetedik helyen intette le a kockás zászló.

10 körrel a leintés előtt a második helyért még elindult a csata Hamilton és Alonso között, és a 65. körben a célegyenesben a Ferrari sikeres támadást indított. Hamilton ugyan még megpróbált visszavágni, de végül maradt a harmadik helyen. Hátrébb Raikkönen és Massa csatázott a nyolcadik helyért egészen az utolsó körig, és ebből a párharcból is a tűzpiros autó jött ki győztesen. 

Mindössze három kiesője volt a versenynek, Van der Garde, Nico Hülkenberg és Esteban Gutierrez személyében. Az előbbi kettő egymással koccant a verseny második felében, de a stewardok a leintés után vizsgálták az esetet, és a holland újonc a következő nagydíjra ötrajthelyes büntetéssel készülhet. Hülkenberg újonc csapattársa a 63 körben az 1-es kanyarban csúszott ki, és törte össze a Saubert. Gutierrez autójának kiemelésénél egyébként történt egy baleset, amikor az egyik pályamunkás lehajolt, a kocsit kiemelő daru mellett,  hogy elejtett rádióját felvegye, de mivel a sofőr nem látta, így a daru áthajtott a 38 esztendős férfin, aki olyan súlyos fejsérüléseket szenvedett, hogy életét már nem tudták megmenteni. (Erről részletesebb itt olvashattok)

A teljes versenytávot (70 kör) mindössze Vettel, Alonso, Hamilton,   Webber és Rosberg  tudta teljesíteni, a hatodik helytől ugyanis már kört kapott a mezőny. A top10 második fele - Vergne, Di Resta, Massa, Räikkönen és Sutil. A verseny leggyorsabb körét (1:16.182) Mark Webber futotta meg.

A bajnokság tekintetében mind az egyéni, mind a konstruktőri tabellán történt változás az élen. Vettel és a Red Bull továbbra is érinthetetlen, de a második helyet Fernando Alonso vette át Kimi Räikkönentől, és a spanyol jelenleg 36 egységnyi lemaradásban van legnagyobb riválisától. A finn bajnok csapata is hátrébb szorult eggyel, mégpedig a Mercedes nagyszerű szereplésének köszönhetően. Az Ezüst Nyilak szemmel láthatóan sokkal jobban bántak az abroncsokkal, de a versenyzők szerint még mindig van hová fejlődni. Rosberg például három kiállást volt kénytelen végrehajtani. A többség egyébként a kétkiállásos stratégia mellett döntött, a mezőny első felében Di Resta, Räikkönen és Button végigfutotta egy kerékcserével a versenyt, de ez most nem jelentett előnyt, sőt Pérez két kiállással is brit csapattársa előtt végzett. A McLarennek nem mellesleg katasztrofális napja volt, ami végeredményben egy 11-12. helyet jelentett. A wokingiak már jó néhány versennyel ezelőtt megdöntötték a sorozatban pontszerző helyen célba érő csapat statisztikájának rekordját, és azóta minden egyes versenyhétvégén folyamatosan növelték ezt a számot, ami most 64-nél megszakadt. Jenson Button 2010-es érkezése óta ugyanis ez volt az első alkalom, hogy egyetlen egy McLaren sem ért célba pontszerző helyen. Button a rossz stratégiát hozta fel indokként - a brit szerint közepes keveréken kellett volna rajtolnia, mert akik kiálltak előle kereket cserélni, simán megelőzték, amikor visszatértek a pályára. Csapattársa, Pérez a leintést követően azt mondta, hogy a szuperlágy gumikat nem tudta megfelelően kezelni, és maximum ennyit lehetett kihozni ebből a 70 körös futamból. 

000 facebook_banner.jpg

A Kanadai Nagydíj végeredménye:

1.  S.Vettel         Red Bull-Renault           1h32:09.143

2.  F.Alonso         Ferrari                         +    14.408

3.  L.Hamilton       Mercedes                   +    15.942

4.  M.Webber         Red Bull-Renault         +    25.731

5.  N.Rosberg        Mercedes                    +  1:09.725

6.  J-E.Vergne         Toro Rosso-Ferrari      +     1 kör

7.  Di Resta       Force India-Mercedes       +     1 kör

8. F. Massa          Ferrari                             +     1 kör

9.  K.Räikkönen      Lotus-Renault                 +     1 kör

10.  A.Sutil          Force India-Mercedes        +     1 kör

11.  S.Perez          McLaren-Mercedes           +     1 kör

12.  J.Button         McLaren-Mercedes           +     1 kör

13.  R.Grosjean       Lotus-Renault                 +     1 kör

14.  V.Bottas         Williams-Renault              +     1 kör

15.  D.Ricciardo      Toro Rosso-Ferrari           +    2 kör

16.  P.Maldonado      Williams-Renault           +    2 kör

17.  J.Bianchi        Marussia-Cosworth          +    2 kör

18. C. Pic            Caterham-Renault              +    2 kör

19.  M.Chilton        Marussia-Cosworth           +    3 kör

20.  E.Gutierrez      Sauber-Ferrari                  +    7 kör

A világbajnoki pontverseny állása hét nagydíj után         

 1.  Vettel           132                1.  Red Bull-Renault     201

 2.  Alonso           96                 2.  Ferrari                   145

 3.  Räikkönen      88                 3.  Mercedes              134

 4.  Hamilton        77                  4.  Lotus-Renault         114

 5.  Webber         69                  5.  Force India-Mercedes   51

 6.  Rosberg        57                  6.  McLaren-Mercedes       37

 7.  Massa          49                   7.  Toro Rosso-Ferrari       20

 8.  Di Resta        34                  8.  Sauber-Ferrari              5

 9.  Grosjean       26      

10.  Button         25      

11.  Sutil            17      

12.  Vergne         13      

13.  Perez          12      

14.  Ricciardo       7      

15.  Hülkenberg      5  

 

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

forma-1 sebastian vettel formula-1 kanadai nagydíj