2013. jún 10.

F1 Halálos tragédiával végződött a Kanadai Nagydíj

írta: FormaNet
F1 Halálos tragédiával végződött a Kanadai Nagydíj

A hétvégi montreali futamot rendkívüli események nélkül intette le a kockás zászló, ám a versenyt egy-, a futamot követő halálos baleset árnyékolja be. A verseny után egy pályabíró három társával Esteban Gutierrez pályán megsérült autóját igyekezett a bokszba visszaszállítani egy autómentő segítségével, amikor a tragédia megtörtént. A sportbírón áthajtott az autómentő, akit azonnal kórházba szállítottak, ám az életét nem sikerült megmenteni.

Gutierrez autója.jpg

Az elhunyt pályabíró három kollégájával segített Gutierrez autóját rögzíteni, miközben leejtette a rádióját, és ahogy lehajolt érte, megbotlott, amit az autómentő sofőrje nem vett észre, és áthajtott rajta.

gyilkos autómentő.JPG

A pálya orvosai azonnal a helyszínre érkeztek, és a kritikus állapotban lévő 38 éves férfi állapotát igyekeztek stabilizálni, aki ekkor még magánál volt. Ezt követően mentőhelikopterrel a Sacré Coeur kórházba szállították, ahol azonban már nem tudták megmenteni az életét.

Az eset kapcsán a Nemzetközi Automobil Szövetség közleményt adott ki. Az FIA megerősítette, hogy egy pályabíró az életét veszítette egy pályán történt balesetben, a Kanadai Nagydíjat követően.

A nyilatkozat:

Az FIA szomorúan jelenti be egy pályamunkás halálát a Kanadai Nagydíjon.

A dolgozó, aki tagja volt a Automobile Club de l'Ile Notre Dame-nak, egy szerencsétlen baleset áldozata lett, mely a Kanadai Nagydíjat követően, délután történt.

A dolgozó épen egy pályán megállt autó mentésénél segédkezett. Az autómentő éppen felemelte az autót, hogy visszaszállítsa a bokszba, miközben a dolgozó elejtette a rádióját, amit megkísérelt felvenni. Miközben ezt tette, megbotlott, és a mentőjármű elgázolta.

A munkást helikopterrel a  Sacre-Coeur Kórházba szállították, ahol Dr Ronald Denis helyettes tiszti főorvos traumatológiai osztályán kezelték, Jacques Bouchard a nagydíj főorvosának közreműködésével. Sajnálatos módon a munkavállaló a kórházban belehalt sérüléseibe.

Az FIA, az  l'Automobile Club de l'Ile Notre-Dame és a Formula One Grand Prix du Canada szeretné legnagyobb részvétét kifejezni az áldozat családtagjai és barátai felé. A munkavállaló pontos személye a közlemény idején még nem tisztázott – állt az FIA nyilatkozatában.

000 facebook_banner.jpg

A tragédia teljesen lesújtotta az egész paddockot, Sergio Pérez például így írt twitter bejegyzésében.

"Nagyon szomorú dolog az, hogy egy marsall halálát követelte a versenyünk. Gondolok rá és családjára, és részvétemet fejezem ki."

A Lotus csapatfőnöke, Eric Boullier így vélekedett a tragédiáról: "Minden gondolatunkkal részvétünket fejezzük ki a marsall családjának, aki életét veszítette ezen a versenyen. Micsoda borzasztó hír."

Fernando Alonso így írt: Ma nincs mit ünnepelni. Szörnyű hír érkezett egy marsall haláláról a versenyen. Nagyon szomorú hír, nyugodjon békében."

Az ez idáig azonosítatlan pályamunkás 2000 óta a harmadik sportbíró aki a Formula-1-ben életét veszítette.

2000-ben az Olasz Nagydíjon - az első körben történt balesetben - egy elszabadult gumi okozta Paolo Ghislimberti halálát. A következő évben, az Ausztrál Nagydíjon Graham Beveridge-t érte halálos baleset, szintén egy elszabadult kerék miatt, mely  Jacques Villeneuve és Ralf Schumacher karambolja során kelt önálló életre, és a biztonsági kerítésen lévő résen átrepülve okozott halálos sérülést.

 

Szöveg: FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Arctica sportnapszemüveg

Ízesítse meg hétköznapjait!

Szólj hozzá

forma1 motorsport autosport halálos baleset pályabíró formula-1 kanadai nagydíj