2013. jún 13.

F1 Vettel és a brit pilóták a silverstone-i verseny sikerét veszélyeztetik

írta: FormaNet
F1 Vettel és a brit pilóták a silverstone-i verseny sikerét veszélyeztetik

Egy Formula-1-es nagydíj sikere számtalan tényezőn múlik, az időjárástól a verseny izgalmán keresztül a futam eredményéig, ám a siker egyik legegzaktabb fokmérője talán mégis csak a pályára kilátogató nézők száma. Úgy tűnik, a jelenlegi erőviszonyok és Sebastian Vettel dominanciája most komoly fenyegetést jelenthet a Brit Nagydíj sikerességét illetően, már ami a jegyeladásokat illeti. Vannak azonban más tényezők is, amik miatt joggal aggódnak a silverstone-i rendezők.

Brit Nagydíj bajban.jpg

Ahogy arról egy hónapja írtunk Silverstone-ban aggódnak a Vettel-hatás miatt. Mára beigazolódni látszik a rendezők jogos aggodalma, ám jelenleg már nem csupán arról van szó, hogy a regnáló világbajnok fölénye futamról-futamra nő, komoly problémát jelenthet a silverstone-i jegyeladások kapcsán az is, hogy pillanatnyilag nincs a mezőnyben olyan brit pilóta és csapat, aki komoly kihívást jelenthet a hónap végén megrendezésre kerülő Brit Nagydíj futamgyőzelmére.

A legendás McLaren a középmezőnyben kénytelen harcolni a Force Indiával, a Williams überelve a 2011-es évet eddig egyetlen pontot sem szerzett, Hamilton minapi nyilatkozata szerint esélye sincs a Red Bull és a Ferrari tempója ellen hazai futamán, Jenson Button pedig legutóbb még a pontszerző helyről is kiszorult, és talán egész szezonra lemondhat a győzelemről.

Ezek a kedvezőtlen előjelek szinte magától értetődő természetességgel veszik el a brit rajongók, nézők kedvét attól, hogy kilátogassanak a silverstone-i pályára, hiszen ha nincs esély hazai pilóta, csapat győzelmére, és annak ünneplésére, úgy a tévé előtt ülve is végignézhetik a Red Bull, vagy a Ferrari győzelmét.

Arctica sportnapszemüveg

Hamilton és Button pesszimizmusa mellett Paul di Resta jelenthetne némi rajongói aktivitást, mert a 27 éves skóttól ugyan nem vár senki futamgyőzelmet, ám komoly motiváció lehet a brit rajongók számára Di Resta esetleges dobogós helyezése. A skót versenyző idén több alkalommal is bizonyította tehetségét, ám a technikai problémák - melyek nem egyszer jelentősen megnehezítették a dolgát a versenyhétvégéken - egyre feszültebbé teszik viszonyát alakulatával. Ez szintén nincs jó hatással a brit rajongók jegyvásárlási kedvére. 

Egyes brit bulvárlapok a Kanadai Nagydíj időmérőjét követően kisebb botrányról is beszámoltak, mely a Force India garázsában történt. A montreali versenyhétvégén, a pénteki napon még az élbolyban futó skót, a szombati időmérőn már az első etapban elvérzett, elmondása szerint műszaki probléma miatt. Ennek ellenére a futamon a 17. helyről indulva, a hat pontot érő hetedik helyen fejezte be a versenyt, ami önmagában egy remek eredmény. A csapattal való egyre rosszabb viszony azonban nem igazán tetszik a rajongóknak.

Az elmúlt évek tükrében az idei év lassan a Schumacher korszakot idézi, miután Sebastian Vettel egyre sebesebben száguld negyedik világbajnoki címe felé, és a tendencia azt mutatja, hogy lassan már csak Fernando Alonso lehet az egyetlen kihívó, akinek még maradt némi esélye a regnáló bajnok befogására.

000 facebook_banner.jpg

Mindezek a tényezők együttesen komoly veszélyt jelentenek a Brit Nagydíj sikerét illetően, hiszen a Formula-1 őshazájában talán ez egyik leggyengébb látogatottságú futammal kell számolnia a rendezőknek. A csökkenő bevételek pedig hatással lehetnek a pálya jövőbeli terveit illetően is.

Az elmúlt héten több brit székhelyű alakulat, többek között a McLaren, a Williams, vagy éppen a Marussia is felhívta a rajongók figyelmét arra, hogy még mindig lehet jegyet kapni a versenyre. Normál esetben a futam előtt egy hónappal már minden jegy elfogyott volna.

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

forma1 lewis hamilton autosport silverstone jenson button sebastian vettel brit nagydíj paul di resta formula-1