2013. jún 14.

F1 Ecclestone-nak is rá kell bólintania a szezon közbeni tesztekre

írta: FormaNet
F1 Ecclestone-nak is rá kell bólintania a szezon közbeni tesztekre

A kanadai versenyhétvégén a csapatok megszavazták, hogy jövőre ismét legyen szezon közbeni kollektív teszt, és Martin Whitmarsh szerint a felvázolt rendszerrel a költségeket is jelentősen kordában lehet tartani, így a kis csapatoknak sem kell aggódniuk. Egy bizonytalan pont azért van az ötletben, mégpedig a kereskedelmi jogok birtokosa, Bernie Ecclestone.

hungaroring.PNG

A Kanadai Nagydíj hétvégéjén egy hosszúra nyúlt megbeszélés folyamán a FOTA (Csapatok Érdekvédelmi Szövetsége) Sport Munkacsoportja jóváhagyta, hogy 2014-ben ismét legyen szezon közbeni teszt, miután a legtöbb csapat megszavazta ezt a lehetőséget. Az Autosport úgy értesült, hogy ezek a tesztek négy európai versenyhelyszínen zajlanának, két-két napban, mégpedig az adott versenyhétvége előtti kedden és szerdán. A pontos helyszínekről ugyan még nem született megállapodás, de Barcelona, Silverstone és Spa mellett akár a Hungaroing is helyet adhat az egyik európai tesztnek. Az ügy most már az FIA áldására vár, és a Motorsport Világtanács következő ülésén kerül majd terítékre.

Arctica sportnapszemüveg

Míg a nagy csapatok – köztük leginkább a Ferrari – már régóta szorgalmazzák a szezon közbeni teszt visszahozatalát, addig a kicsik a szűk költségvetés miatt természetesen aggódnak, hogy ezáltal még inkább lemaradnak.  A McLaren csapatvezetője, és egyben a FOTA elnöke azonban úgy véli, hogy meg lehet találni egy mindenkinek megfelelő középutat.

„Mindig is támogattam a tesztkorlátozást és persze egy csomó korlátozást is, de kompromisszumot kell kötnünk. Az hogy Európában néhány pályán kedden és szerdán teszteljünk a versenyhétvége előtt, az egy elég praktikus elgondolás” – vélekedett Whitmarsh az elmúlt hétvégén megszületett egyezségről.

„Ezeken a demo futásokon el tudnánk végezni különböző aero teszteket is, és a fiatal pilóták is lehetőséget kaphatnának. Egyensúly és a kompromisszum szükséges, amit reményeim szerint a legtöbb csapat támogat. Mindazonáltal továbbra is meg kell találni a módját a költségek mérséklésének, szem előtt tartva a kis csapatok üzleti kihívásait.”

000 facebook_banner.jpg

A Kanadában elfogadott ötlet azért is lehet népszerű, mert extra költségeket takaríthatnak meg a csapatok azzal, hogy eleve azon a pályán tesztelnek, ahol pár nap múlva versenyezni fognak, azaz nem kell külön utazásra költeni. Akárhogy is alakul, ezt az ötletet nehezíti az a tény is, hogy a kereskedelmi jogokkal együtt a kollektív tesztek felett is Bernie Ecclestone rendelkezik.

„Volt már néhány próbálkozás arra, hogy együtt teszteljünk, és a pályákkal is próbáltunk megegyezni, de a dolog még kérdéses, mert a kereskedelmi jogok tulajdonosának kezében vannak a kollektív tesztek jogai"- árulta el Whitmarsh. 

 FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

forma-1 martin whitmarsh formula-1 kollektív teszt