2013. jún 18.

F1 Räikkönen és csapata reméli, Silverstone-ban véget ér a mélyrepülés

írta: FormaNet
F1 Räikkönen és csapata reméli, Silverstone-ban véget ér a mélyrepülés

A legutóbbi versenyhétvégén Kimi Räikkönen és csapata, a Lotus F1 Team egy-egy pozíciót veszített a bajnoki küzdelemben, ami ebben az erős mezőnyben nem túl biztató a finn és az enstone-i alakulat nagyratörő céljainak megvalósításában. Räikkönen nem titkolt célja a vb címért való küzdelem, ezért ragaszkodik ahhoz, hogy csapatának ennél jobb formába kell lendülnie, és ha lehet, akkor minél hamarabb. A csapatfőnök, Eric Boullier Silverstone-re fejlesztéseket ígér. 

raikkonen-lotus.jpg

A szezonnyitó Ausztrál Nagydíj álomszerűen alakult a Lotus számára, hiszen kiváló gumikezelésének köszönhetően Kimi Räikkönen futamgyőzelemmel kezdte meg a 2013-as idényt, és ezt követően egy ideig  ő jelentette a legnagyobb veszélyt a címvédő, Sebastian Vettel számára. Az első európai versenyhétvége, a Spanyol Nagydíj után mindössze négy pont volt a különbség a két bajnok között, ám ezt követően a 33 esztendős finn nem tudott következetesen az élmezőnnyel tartani. Ebben a visszaesésben nagy szerepe volt a Sergio Pérezzel történő monacói ütközésnek, majd Kanadában a gumikezelés problémájának.

Az utóbbi néhány versenyhétvégén Räikkönen nem csak a bajnoki tabella éllovasával szemben növelte hátrányát, de ferraris riválisa, Fernando Alonso is egyre jobban felzárkózott, majd Kanadában át is vette a második helyet az összetettben. A Spanyol Nagydíj utáni 4 pontos különbségből két versenyhétvége alatt 44 pont lett, azaz a mindig győzelemre éhes Jégember Monacóban és Kanadában összesen 41 egységnyi mínuszt szedett össze Vettellel szemben, sőt az elmúlt négy futamon nem csak a legnagyobb riválisok, de Nico Rosberg és Mark Webber is eredményesebb volt nála. A konstruktőri csatában is hasonló a helyzet, hiszen Kanadában a Lotus harmadikról a negyedik helyre esett vissza, a Red Bull, A Ferrari és a Mercedes mögé. 

A legutóbbi négy nagydíjon gyűjtött pontok száma:

Sebastian Vettel 80

Fernando Alonso 53

Nico Rosberg 45

Mark Webber 43

Kimi Räikkönen 39

Lewis Hamilton 37

A szakadék tehát egyértelműen egyre nagyobb, és a Lotusnál jól tudják, hogy nagyon gyorsan eredményeket kell produkálni, hogy újra eltűnjön ez a pont különbség. Räikkönentől - személyiségéből fakadóan - persze távol áll a pánikolás,helyette inkább minden versenyre úgy készül, hogy száz százalékot beleadva győzni akar.

„Mindig megpróbálunk nyerni. Az viszont nem fog változtatni a versenyen elért eredményeinken, ha mindig megpróbálunk valamit másként csinálni” – idézi Räikkönent az Autosport.

„A sebességünk többnyire megvan, és ezt megpróbáljuk tartani, de nem csak azon múlik a dolog, hogy sokkal agresszívabbnak kell lenni, és akkor nagyobb esélyed van. Mindig megpróbáljuk, de most nem volt erre lehetőségünk. Volt amikor minden rendben ment, és ott volt Monaco, ami viszont nem sikerült olyan jól, mint reméltük. De még mindig hosszú út áll előttünk.”

Arctica sportnapszemüveg

A Lotus csapatfőnöke, Eric Boullier reméli, hogy a jövő heti silverstone-i mérleg ismét pozitív irányba billen, köszönhetően a frissítéseknek.

"Vesztettünk pozíciókat, ezért keményen kell dolgoznunk, hogy lépést tudjunk tartani, de az autó és a csapat is versenyképes, így semmi akadálya, hogy újra dobogós eredményekért harcoljunk. Nem véletlenül kezdtük öt dobogós helyezéssel a szezont. A csomagunk versenyképes, és lehet, hogy egyes helyszíneken küszködtünk, de dolgozunk azon, hogy ne történjen meg újra a lassabb pályákon”- nyilatkozta a Sky Sportsnak Boullier. 

"Van néhány jó fejlesztésünk Silverstone-ra, ami segíthet csökkenteni a köztünk és az élen állók közötti szakadékot. A normál pályákon általában ki tudjuk hozni a maximumot a kocsiból” - bizakodott a francia szakember.

000 facebook_banner.jpg

A legfőbb rivális, Red Bull Racin csapatfőnöke, Christian Horner szintén úgy látja, hogy a visszaesés ellenére nagyon korai lenne még leírni a Jégembert és alakulatát.

"Azt hiszem, Kimit sosem szabad leírni. Ha össze tud hozni néhány erős eredményt – ahogy összerakhat Lewis (Hamilton) és Mark (Webber) is – akkor visszakapaszkodhat a bajnoki küzdelembe” – vélekedett Horner.

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

lotus forma-1 kimi raikkonen formula-1