2013. jún 19.

F1 Button: A történelem minket igazol majd

írta: FormaNet
F1 Button: A történelem minket igazol majd

Jenson Button számára eddig nagyon nehéznek bizonyult a 2013-as szezon, pedig a tavalyi szezonzárón megszerzett győzelme után nagy reményekkel várta a folytatást. A brit bajnok a széria hivatalos oldalának adott exkluzív interjúban elismerte, hogy jelenleg naivitás lenne nem csak vb címről, de akár futamgyőzelemről ábrándoznia, ugyanakkor jó néhány indokot felsorolt, amiért biztos a csapat feltámadásában.

jenson-button.jpg

A 2013 szezon egyelőre nem indul jól, de mindenki tudja, hogy a McLaren egy olyan csapat, mely képes ezen fordítani. A nagy kérdés az, hogy mikor? Mire tippelsz?

Jenson Button: Egyértelmű, hogy több sikert reméltem erre a szezonra, különösen az elmúlt idény után, amikor hét nagydíjat nyertünk, köztük az utolsó három versenyből kettőt. De ahogy mondtad is, a McLaren egy nagy csapat azóta, amióta  Bruce McLaren 50 évvel ezelőtt megalapította, és még most is egy nagyszerű csapat. A McLaren 1966-ban lépett be a Formula-1-be, és ha az azóta eltelt időszakot nézzük, akkor csak a Ferrari ért be minket idén, amikor Fernando Alonso megnyerte a Spanyol Nagydíjat. Sőt ez idő alatt több mint 50 százalékban, legalább egy mclarenes versenyző dobogós helyen végzett. (730 nagydíj, 483 dobogós eredmény – a szerk.) Ja, és mellesleg 20 világbajnoki címet nyert már a csapat, és mindez egy csodálatos eredmény! Szóval ahogy már említettem, idén többre számítottam, de meggyőződésem, hogy ez nem marad így. A következő év egyfajta átmenet lesz számunkra, hiszen az lesz az utolsó szezonunk a Mercedesszel, de 2015-től a McLaren a Honda teljes támogatását élvezheti, és ezt mindannyian nagyon izgatottan várjuk. Azt hiszem már jelenleg is egy egész csapat dolgozik azon, hogy tartósan sikeres legyen ez az együttműködés.

Ez jól hangzik, de a szezon előtt most is azt remélted, hogy idén a McLaren világbajnok lehet – jelenleg mit gondolsz erről a célról?

 JB: Ha a szezon utolsó nagydíját megnyered, akkor elkerülhetetlen, hogy a tél folyamán óvatos optimizmussal tekints a következő idényre. Nos tavaly Brazíliában megnyertem a versenyt, sőt az utolsó három futamból kettőt mi nyertünk. Ezért nem is tagadom, hogy a 2013-as évre tekintve optimistán töltöttem el a karácsonyt és a szilvesztert. Ezért is elég kiábrándító eddig ez az év, de természetesen a történelem már igazolta, hogy a McLaren képes visszakapaszkodni. Szóval még mindig azt gondolom-e, hogy világbajnokságot nyerhetünk? Naivitás lenne azt mondani, hogy igen, úgyhogy nem is mondom. Szerintem Kanadában ez elég egyértelművé vált.

Kiábrándító volt a McLaren montreáli teljesítménye?

JB: Természetesen, hiszen amióta 2010-ben csatlakoztam a csapathoz, azóta minden versenyen szereztünk pontot, zsinórban 64 nagydíjon. Ezért is volt annyira kiábrándító, hogy Montreálban nem szereztünk egy pontot sem. De az igazság az, hogy a McLarennek nem elég csak a pontszerzés, és nekem sem mindössze ennyi a célom. 2009-ben világbajnok lettem a Brawn csapattal, és bár a McLarennel még szereztem bajnoki címet, de összesen nyolc versenyt nyertem, 25 alkalommal álltam fel a dobogóra, és ez az, amire büszke vagyok. A korábbi sikerek tükrében kicsit nehezebb elviselni a csalódást, főleg, hogy 2010-ben, 2011-ben és 2012 –ben a McLaren nyerte a Kanadai Nagydíjat, és a 2011-es kanadai győzelem az eddigi karrierem egyik legnagyobb diadala volt. Szóval, igen, mindent összevetve, a 2013-as Kanadai Nagydíj elég kiábrándító volt.

Arctica sportnapszemüveg

Van értelme annak, hogy az idei évet már feladja a csapat, és inkább már 2014-re koncentráljon?

JB: Az autó fejlesztésénél mindig fontos kérdés, hogy a rendelkezésre álló források egyensúlyban legyenek, de, hogy őszinte legyek, ez minden csapatra és minden évben igaz, így ebben a tekintetben most sincs nagy különbség. Természetesen a McLaren is igyekszik megtalálni a megfelelő egyensúlyt, és lassan elkerülhetetlen lesz egyre inkább a 2014-es szezonra koncentrálni.

Többen attól tartanak, hogy még mielőtt a Honda 2015-ben visszatér, a McLaren a Williamshez hasonlóan kiesik az élmezőnyből. Egy dicső múlt még nem akadályozza meg a nehéz jövőt…

JB: Nem gondolom, hogy én bármit is tudnék mondani arról, hogy a Williamsszel mi történt. Az mindenesetre nem kérdés számomra, hogy a McLaren még mindig az élmezőnyhöz tartozik a Formula-1-es csapatok között. 13 éve vagyok a szériában, és elég sok mindent láttam már ez alatt az idő alatt. Sosem láttam még a McLarennél jobb csapatot, és nagyon büszke vagyok arra, hogy a versenyzőjük lehetek – olyan legendákat követve, mint Bruce (McLaren), Emerson (Fittipaldi), James (Hunt), Niki (Lauda) , Alain (Prost), Ayrton (Senna) és Mika (Häkkinen). És ahogy mondtam is, a McLaren mindig képes visszatérni a csúcsra. Például 2009-ben, amikor a Brawnnal világbajnok lettem, akkor a szezonnyitó melbourne-i versenyen a McLaren két autója a 14. (Heikki Kovalainen) és a 15. (Lewis Hamilton) helyre kvalifikálta magát, aztán mire Magyarországra értünk, addigra már megint jók voltak. Lewis ott a pole-ból indulva nyerte meg a versenyt. Gyakran előfordult olyan is a történelmünk során, hogy egy kevésbé versenyképes évet egy nagyon versenyképes követett. 2004-ben például csak egy versenyt nyert a csapat, majd 2005-ben 10 nagydíjat. 2006-ban nem is nyert, aztán 2007-ben nyolcat. Szóval a történelmünk azt mutatja, hogy ismét sikeresek leszünk, és ahogy említettem, a McLaren-Honda korszak valóban nagyon izgalmas lehet.

Jelenleg hogy látod a pályafutásodat? Látod magad például 2015-ben a McLarennél versenyezni a McLaren-Honda korszak kezdetén?

JB: Egy nagyszerű karrier van már mögöttem. Nyertem eddig 15 nagydíjat és egy világbajnoki címet. Szeretnék a jövőben még kicsit több versenyt nyerni. De, hogy hány év alatt szeretném ezt elérni, azt még nem döntöttem el. Majd meglátjuk.

Biztos vagy abban, hogy a jövőben is Martin (Whitmarsh) lesz megfelelő csapatfőnök?

JB: Martin egy nagyszerű ember. Mióta 1989-ben csatlakozott a McLarenhez, több, mint 100 győzelemben volt része, és ezért is hatalmas szakértelemmel és tapasztalattal rendelkezik. Rendkívül motiváló, és Jonathannal (Neale), Sammel (Michael) és Timmel (Goss), valamint számos nagyon tehetséges vezető mérnökkel együtt  egy valóban erős alap a csapat számára.

Az elmúlt három évben úgy tűnt, hogy Lewis és Te egy álom pilótapárost alkottok, most pedig egy fiatal versenyző melletted, akinek még meg kell találnia a helyét a hierarchiában. Hogy boldogulsz ezzel?

JB: Checo egy nagyon kedves srác, és bár saját bevallása szerint is olykor kicsit agresszív, de kétségtelenül gyors, és egy tanulási fázisban van. Ebben a játékban sosem lehet abbahagyni a tanulást. És igen, ő most bizonyítani akar, de ennek így kell lennie. Egy csapattárs sosem lesz a legjobb barátod, és az emberek mindig összehasonlítanak majd vele, te pedig azt szeretnéd, ha ebben az összehasonlításban te kerekedjél felül. De Checóval jó a kapcsolatunk, és ez máris több annál, mint jelenleg néhány más csapattársnál. (Nevet) Azt mondanám, hogy most mindketten kicsit csalódottak vagyunk az autónk teljesítménye miatt. Ha kicsit versenyképesebbek lennénk, akkor azt hiszem mindkettőnknek kicsit könnyebb lenne.

Maradjunk a csapattárs témánál. Amikor Lewis úgy döntött, hogy átigazol a Mercedeshez, sokan úgy gondolták, hogy ez egy hibás döntés, ám jelenleg már igen kevesen gondolják ugyanezt. Te mit gondolsz? Kicsit irigykedve nézed egykori csapattársadat, amikor ott látod őt az élen?

JB: A Formula-1 egy ciklikus sport. Nem lehet mindig nyerni. A karrierem során ez már bebizonyosodott, és más világbajnokoknál szintén. Tavaly a McLaren hét nagydíjat nyert, míg a Mercedes csak egyet. Ezzel szemben idén a Mercedes már nyert versenyt, a McLaren pedig nem. De még a szezon felénél sem járunk, és nem lehet előre jósolni. A McLaren most is egy nagy csapat, és vissza fogunk térni, de hogy mikor, azt nem tudom megmondani.

000 facebook_banner.jpg
A következő nagydíj Silverstone-ban lesz. Még nem tudtál ott győzelmet szerezni, még 2009-ben, sem, amikor egy győztes autóban ültél, és végül megnyerted a bajnokságot. Mennyire valószínű, hogy idén a győzelemért harcolhatsz hazai pályádon?

JB: A silverstone-i szurkolók a világ legjobb szurkolói, és nagyon szeretnék örömet okozni nekik idén. Ahogy mondtad, még sosem nyertem ott versenyt, de imádok ott lenni. Sajnálom, hogy ezt kell mondanom, de nem számíthatunk most győzelemre, viszont minden követ megmozgatunk annak érdekében, hogy egy szép eredményt érjünk el.

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

forma-1 mclaren autosport jenson button formula-1