2013. jún 21.

F1 Räikkönen nosztalgikus érzésekkel készül a Brit Nagydíjra

írta: FormaNet
F1 Räikkönen nosztalgikus érzésekkel készül a Brit Nagydíjra

Kimi Räikkönen eddigi 20 F1-es futamgyőzelméből egyet szerzett Silverstone-ban, még a Ferrari versenyzőjeként 2007-ben, illetve ötször pezsgőzhetett már a történelmi helyszínen, sőt a finn bajnok még királykategóriás pályafutása előtti évekből is szép emlékeket őriz Silverstone-ból. Kimi természetesen nyerni szeretne a következő megmérettetésen, teljesen mindegy, hogy a hírhedt brit nyár milyen lapot dob a Lotusnak.

Kimi silverstone előtt.jpg

A bajnokság szempontjából nem sikerült túl jól a legutóbbi két verseny. Aggódsz emiatt?

Kimi Räikkönen: Nyilván nem volt nagyszerű, és nem olyan eredményt értünk el, amilyet szerettünk volna. Az elmúlt néhány verseny sokkal inkább a túlélésről, nem pedig a támadásról szólt, és ez egy olyasmi, amit senki nem akar magának. Az is tény, hogy a monacói és montreáli az egy utcai pálya, ami egészen más, mint a többi. Sosem tudhatod előre, hogyan fogsz szerepelni ezen a két pályán, de most legalább már tudjuk, és néhány pontot még gyűjtöttünk is.

Mennyire pozitívum, hogy most néhány állandó létesítmény következik?

KR: Silverstone egy normálisabb pálya, és idén eddig minden rendben volt az állandó pályákon. Nincs okunk azt gondolni, hogy a csomagunkkal ne térhetnénk vissza abba a pozícióba. Csak türelmesnek kell lennünk, egész hétvégén a legjobb formánkat kell nyújtani, és így lépésről lépésre behozhatjuk az élen állókat.

Mennyire nehéz a silverstone-i pálya?

KR: Silverstone a hosszú és gyors kanyarokról szól, és a nagy leszorítóerőről. Ez a versenynaptár egyik leggyorsabb versenypályája, nagyon izgalmas, és a ritmusos kanyarokban jó móka vezetni. Reméljük, az új alkatrészek segítségünkre lesznek, különösen a gyors kanyarokban. Ha így lesz, akkor meglehet, hogy jó hétvégénk lesz.

Arctica sportnapszemüveg

Mindig is kedvelted Silvertone-t?

KR: Igen, mindig jó érzés fog el Silverstone-ban. A versenyzéshez remek hely, és már a pályafutásom kezdetétől nagyon kedvelem. Nagy történelme van. Ez volt a nemzetközi versenyzői karrierem alapja, még 1999-ben és 2000-ben a Formula Renault-ban. Azóta mindig élvezettel versenyzek Silverstone-ban. Nem tudom miért, valamiféle nosztalgikus érzés lehet.

2007-ben már nyertél ott versenyt, illetve ötször állhattál már fenn a dobogón. milyen érzés, amikor minden a lehető legjobban működik ott?

KR: Igen jó érzés Silverstone-ban nyerni. Nyertem már ott a Formula Renault-ban, majd a Formula-1-ben is 2007-ben a Ferrarival Fantasztikus lenne újra győzni, főleg, hogy a csapat gyára ott van az utca végén. Biztos vagyok benne, hogy fantasztikus ünnepséget csapnánk.

000 facebook_banner.jpg

Mi a helyzet a brit nyárral?

KR: Silverstone mindig nagyon szeles. Gyakran esik az eső, mint ahogy tavaly is az időmérő edzésen. A pálya feltételek nagyon gyorsan megváltozhatnak, éppen ezért még trükkösebb beállítani az autót. Persze az a legjobb, ha az élen autózol, stabil feltételek mellett, de valójában nem számít. Az időjárás csak egy része a szórakoztató angliai versenynek. Bármilyen is legyen az időjárás, nagyon fogom élvezni a hétvégét.

És milyen érzésekkel készül a csapat?

KR: A csapat 100 százalékon dolgozott annak érdekében, hogy egy igazán versenyképes autóval álljunk elő hazai versenyünkön. Az összes pálya közül Silverstone van a legközelebb a gyárhoz, így reméljük, hogy egy szép eredményt ünnepelhetünk majd együtt a gyárban dolgozókkal és családtagjaikkal, akik minden évben nagy támogatást nyújtanak.

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

lotus forma1 motorsport autosport kimi raikkönen silverstone brit nagydíj formula-1