2013. jún 24.

A Formula-1-es társadalom is gyászolja a LeMans-ban elhunyt Allan Simonsent

írta: FormaNet
A Formula-1-es társadalom is gyászolja a LeMans-ban elhunyt Allan Simonsent

27 év után a LeMans-i 24 órás verseny újabb halálos áldozatot követelt, az Aston Martin Racing pilótája, Allan Simonsen személyében. A 34 esztendős dán versenyzőt a királykategória mezőny is gyászolja.

allan simonsen.JPG

Ahogy arról bizonyára már sok olvasó értesülhetett, a hétvégén megrendezésre kerülő, fennállásának 90. évfordulóját ünneplő Le Mans-i 24 órás megbízhatósági autóversenyt egy tragédia árnyékolta be. Szombat délután, a start után nem sokkal a 95-ös számú Aston Martin Vantage-ban ülő Allan Simonsen a Tertre Rouge-kanyarban, egy kicsúszást követően halálos balesetet szenvedett. A 34 esztendős dán pilótát a balesetet követően az orvosi csapat súlyos állapotban szállította a pálya orvosi központjába, életét azonban már nem sikerült megmenteni.

 

Simonsen a Le Mans-i 24 órás verseny 22. pilótaáldozata volt. A legendás rendezvényen utoljára 1997 májusában, az előkvalifikáción történt halálos tragédia, ekkor egy francia pilóta Sebastian Enjolrast gyászolta az autósport társadalom, versenyen pedig legutoljára az osztrák Jo Gartner vesztette életét,1986-ban.

Simonsen balesete után közel 50 perces biztonsági autós periódus következett, majd folytatódott a verseny. Az Aston Martin Racing a pilóta tiszteletére, és a család kérésére nem adta fel a versenyt.  

Az FIA elnöke, Jean Todt, és az ACO elnöke, Pierre Fillon egy közös közleményben fejezete ki részvétét a családnak, barátoknak és a csapatnak.

„Szeretnénk kifejezni mélységes bánatunkat Allan Simonsen halála miatt, mely a 24 órás verseny történt, LeMans-ban. Szeretnénk kifejezni legmélyebb őszinte részvétünket Allan családjának és barátainak, és gondolataink az Aston Martin csapattal vannak ezekben a nehéz időkben. Allan egy rendkívül tehetséges és tapasztalt pilóta volt, aki versenyzett már a világ minden pontján, és csapata valamint társai is nagy tiszteletben tartják. Nem csak nagy versenyző, de nagyon jó barát volt, akinek szenvedélye volt a versenyzés. Elvesztésével mind az FIA-t, mind az ACO-t és a teljes motorsport társadalmat nagy veszteség érte.”

Formula-1-es versenyzők, ex versenyzők twitteres bejegyzésekben fejezték ki megdöbbenésüket és részvétüket autóversenyző társuk tragédiáját követően.

Arctica sportnapszemüveg

 

Jenson Button: RIP Allan Simonsen. Ez egy tragikus veszteség, ő egy igazi harcos volt, és egy vérbeli versenyző. A biztonság egy olyan dolog a motorsportban, amin javítani kell.

Kimi Räikkönen: RIP Allan Simonsen. Ez egy szomorú hír.

Sergio Pérez: Részvétem Allan Simonsen családjának, imádkozom értük.  Ez nagyon sajnálatos. Egy pilóta élete kemény, úgy halt meg, hogy azt csinálta, amit szeretett.

Felipe Massa: Szörnyű hír, hogy elhunyt Allan Simonsen. Ez egy szomorú nap a motorsportban. Részvétem a családnak, imádkozom értük.

Paul di Resta: Szomorú hír Le Mans-ból. RIP Allan Simonsen. Gondolataim a családjával és a barátaival vannak.

Force India: Gondolataink és imáink Allan Simonsen családjával, barátaival és csapatával vannak. Ez egy valóban szomorú hír.

Jaime Alguersuari: Nyugodj békében Allan Simonsen.

000 facebook_banner.jpg

lemans 2013.JPGA 2-es számú Audit vezető győztes csapat pilótái is megemlékeztek elhunyt társukról, és az immár kilencszeres LeMans-i győztes, Tom Kristensen Allan Simonsennek ajánlotta győzelmét.

„Elvesztettünk egy olyan valakit, akinek ugyanaz volt az álma, mint nekünk, és aki egy alázatos és kedves srác volt. Elég vegyesek az érzéseim. Édesapám márciusban halt meg, és azt gondoltam, hogy ebben az évben neki szeretném megnyerni a Le Mans-i 24 órás versenyt. Remélem, tudok még nyerni egy másikat is, amit majd az édesapámnak ajánlhatok, mert idén a győzelmet Allan Simonsennek ajánlom"- nyilatkozta a versenyt követően Kristensen. 

 

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

  

Szólj hozzá

f1 forma-1 autosport lemans allan simonsen formula-1