2013. jún 24.

F1 Bojkotton gondolkozik a Red Bull vezetősége?

írta: FormaNet
F1 Bojkotton gondolkozik a Red Bull vezetősége?

Úgy tűnik, a pénteki ítélettel még nem ért véget a tesztbotrány, ugyanis a Mercedesre kiszabott, sokak által enyhének ítélt szankció miatt a hírek szerint a Red Bull Racing csapata bojkottálni akarja a fiatal pilóták tesztjét, helyette pedig természetesen egy privát tesztet akar végrehajtani.

 red bull.JPG

 

A múlt heti tárgyaláson, az FIA Nemeztközi Bírósága ugyan bűnösnek találta a Mercedest a Sportszabályzat megsértésében (miután a csapat a Pirellivel háromnapos teszten vett részt a Spanyol Nagydíjat követő héten, Barcelonában), ennek ellenére a szankció mindössze megrovás volt, illetve a csapatot eltiltották a jövő hónapban megrendezésre kerülő fiatal pilóták tesztjéről. A két legnagyobb rivális, a Red Bull és a Ferrari szerint a büntetés súlya messze nem ér fel a szabálysértés súlyosságával, sőt az F1 Times arról értesült, hogy az energiaitalosok fontolóra vették a fiatal pilóták tesztjének bojkottálását.

A szaklap szerint a Red Bull vezetősége azt fontolgatja, hogy e helyett ők is egy privát tesztet szerveznének, és ezzel együtt vállalják a kockázatát annak, hogy a Mercedeshez hasonlóan, megrovásban részesüljenek. A címvédő alakulat vezetősége állítólag magának Bernie Ecclestone-nak panaszolta el sérelmeit, és vezette fel ezt az opciót.

A Ferrari ugyan nem szeretne bojkottal fenyegetőzni, de szintén elégedetlenségét fejezte ki az ítéletet követően, és ennek a csapat hivatalos weboldalán hangot is adott.

Egy, a Ferrarihoz közeli forrás az F1 Timesnak elmondta: „Hogy lehet egy megrovással elintézni egy olyan csapatot, amely a Spanyol Nagydíj előtt még küszködött, majd ezt követően megnyerte a Monacói Nagydíjat? Senki nem tudott erről a tesztről, de úgy tűnik a bíróság nem vizsgálta ki pontosan, hogyan is történt mindez. Nem csoda, hogy a csapatok dühösek, és elegük van az FIA-ból. Meglehet, hogy ez a bojkott jelenleg csak üres fenyegetés, de mindez azt mutatja, hogy senki sem elégedett Jean Todttal vagy az FIA-val. Ha válságba kerül a sport, akkor majd mindenki csodálkozik, hogyan is történhetett meg.”  

Később a német Bildnek a Red Bull főtanácsadója, Dr. Helmut Marko cáfolta az F1 Times értesülését, és kijelentette, hogy a Red Bull nem kívánja megszegni a teszttilalomra vonatkozó előírásokat: "Természetesen nem fogjuk megszegni a szabályokat" - mondta a szakember. 

000 facebook_banner.jpg

Helmut Marko természetesen nem tagadta, hogy a Red Bull sokkal keményebb büntetésre számított: „Az ítélet egy vicc. Sokkal keményebb büntetést reméltünk.”

A német Bild szerint az energiaitalosok olyan kérvényt nyújtottak be a bírósághoz, melyben a 2007-es mclarenes kémbotrány szankciójához hasonló pénzbüntetést kértek. A címvédő csapat százmillió dolláros pénzbírságot tartott volna reálisnak, ezen kívül pedig azt javasolta, hogy 150 konstruktőri bajnoki ponttól fosszák meg a Ross Brawn által vezetett csapatot. 

A Mercedes csapatfőnöke, Ross Brawn mindenesetre úgy véli, hogy a büntetés nem volt enyhébb, mint maga a szabálytalanság, mert a bíróság figyelembe vette, hogy a csapat nem szándékosan szegte meg a Sportszabályzat ide vonatkozó cikkelyét.

Arctica sportnapszemüveg

„Ez a bírósági döntés megerősítette, hogy jóhiszeműen jártunk el a teszttel kapcsolatban. Sosem akartunk semmiféle előnyt szerezni a Pirelli tesztből, és jó okunk volt azt hinni, hogy engedélyt kaptunk rá. Persze a dolgok rosszul sültek el, és ezért megkaptuk a büntetésünket, amit megértünk és elfogadunk. Azt nem mondanám, hogy könnyedén viseljük, de egy ésszerű büntetést kaptunk, ami arányos a helyzet súlyosságával” – vélekedett Ross Brawn.

 

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

teszt mercedes forma-1 red bull autosport formula-1