2013. jún 25.

F1 Marussia: Hiába a fejlődés, ha nincsenek egyenlő felételek

írta: FormaNet
F1 Marussia: Hiába a fejlődés, ha nincsenek egyenlő felételek

A Marussia F1 Team idei fejlődése ellenére továbbra is nehéz helyzetben van, így arra kéri elsősorban a Formula-1 teljhatalmú urát, Bernie Ecclestone-t, hogy a versenyfeltételek tekintetében minden csapat egyenlő bánásmódban részesüljön, mert egy anyagi gondokkal küzdő istálló a sportnak sem  jó reklám.

 marussia.JPG

 

Tavaly a Marussia a konstruktőri tabella 11. helyén zárt, miután a szezonzáró Brazil Nagydíjon a Caterham megelőzte. Mindez 35 millió font kiesést jelentett a kiscsapat számára, hiszen a kereskedelmi jogdíjakból csak az első 10 alakulat részesül. Mindemellett a FOM vezére, Bernie Ecclestone nemrégiben eltörölte azt a 10 millió dolláros juttatást, melyet 2010 óta kaptak a kiscsapatok.

Idén a Marussia erősebben kezdett (és jelenleg is jobban áll) legfőbb riválisánál, a Caterhamnél, ám a fejlődés ellenére nagy nyomás nehezedik rájuk a szűkös források miatt. A csapat ügyvezető igazgatója, Graeme Lowdon úgy véli, ilyen körülmények között egyre kevesebb esélyekkel indulnak a versenytársakkal szemben, és szeretné ezt az állapotot valamilyen módon felszámolni.

"Manapság sok pletyka kering a paddockban arról, hogy egyes istállók anyagi nehézségekkel küzdenek, és mivel nagyon sokan szeretik és követik ezt a sportot, így ez nem túl zseniális reklám a szériának. Mindez indokolatlan nyomást helyez a csapatokra. Mindössze egyenlő versenyfeltételeket kérünk. Ez nem olyan nagy kérés” – idézte Lowdont a The Guardian.

A Marussia (sok más csapattal együtt) attól tart, hogy nem sikerül majd egy mindhárom fél (Ecclestone, FIA és a csapatok) által elfogadott megállapodást kötni, miután a Concorde Egyezmény már tavaly év végén lejárt.

Arctica sportnapszemüveg

„Évek óta részt veszünk a következő Concorde Egyezmény megtárgyalásán, viszont abban az esetben, amikor nincs is Concorde Egyezmény a következő 2-3 évre - és nincs is olyan szabály, hogy lennie kell -, úgy semmi nincs, ami hasznot hozhatna nekünk. Az autósportban az a probléma, hogy a jelenlegi szabályozás lehetővé teszi, hogy úgy szerezhetsz teljesítménybeli előnyt, ha több pénzt költesz. Bizonyos szintig meg lehet vásárolni a sikert. Ha van pénz, akkor azt a legtöbb csapat el is költi, de ha ebből nem kap vissza semmit, az problémákhoz vezet.”

000 facebook_banner.jpg

Sokan egyáltalán nem követik nyomon a sereghajtó csapatok szereplését, ám a szakember felhívta a figyelmet arra, hogy a Mercedes mellett idén a Marussia az a csapat, mely a legtöbbet fejlődött a 2012-es évhez képest.

„A Mercedes mellett a sebesség tekintetében valószínűleg mi léptünk előre a legnagyobbat. Hatalmasat fejlődtünk. Az emberek láthatják, hogy rendkívül korlátozott erőforrásokkal is jó munkát végezünk. Van egy bizonyos mennyiségű anyagi forrásunk, hogy előreléphessünk a sportban, de ez meg sem közelíti a többi csapat szintjét. Ettől függetlenül ha még egy-két tizedet találnánk, problémát jelentenénk egy-két előttünk álló nagy nevű csapat számára, melyek már régóta itt vannak a szériában. Minden csapatot egyenlő bánásmódban kell részesíteni, de valamilyen oknál fogva nem ez a helyzet”- értékelt Graeme Lowdon

 

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

forma-1 marussia formula-1 graeme lowdon