2013. jún 26.

F1 Fogadjunk? - Silverstone-i esélyek

írta: FormaNet
F1 Fogadjunk? - Silverstone-i esélyek

Legutóbb Kanadában Sebastian Vettel könnyednek tűnő győzelmet aratott, így semmi meglepetés nincs abban, hogy továbbra is a címvédő diadalára fizetnek a legkevesebbet a fogadóirodák. A bukmékerek szerint Silverstone-ban a bajnokság második helyére felkapaszkodó Fernando Alonso lesz a német bajnok legnagyobb kihívója, Kimi Räikkönen azonban kissé visszaesett az esélyesek listáján. A következő összeállításból kiderül, milyen szorzókkal fogadhatunk kedvencünk silverstone-i futamgyőzelmére. 

silverstone_1.JPG

Sebastian Vettel 2,30; Fernando Alonso 3,00

A bajnokság első két helyezettje háromhetes szünet után nagy reményekkel, és nagy esélyekkel készül a 64. Brit Nagydíjra. A múltban már mindketten megtapasztalhatták, milyen érzés Silverstone-ban a dobogó csúcsán állni – Vettel még első red bullos évében, 2009-ben királykategóriás karrierjének harmadik győzelmét zsebelte be, Alonso pedig 2006-ban és 2011-ben nem talált legyőzőre. Mindemellett a spanyol összesen öt alkalommal ért célba dobogós helyen, míg 25 esztendős riválisa háromszor pezsgőzhetett a legendás létesítményben. Kettőjük közül tehát Alonso számít sikeresebbnek, a címvédőnek azonban valószínűleg extra lökést ad, hogy a csapat bázisa, Milton Keynes mindössze 30 kilométerre fekszik Silverstone-tól, így bizonyára csapata nagyobb létszámmal biztatja majd versenyzőit. Alonso jó szokásához híven twitter bejegyzésében elárulta, hogy a szünetben is keményen edzett a következő három nagydíjra, ami nagyon fontos lesz a Ferrari számára. A csapat elsősorban azon dolgozik, hogy a kvalifikáción is csökkentsék hátrányukat a riválisokhoz képest.

 

Mark Webber, Kimi Räikkönen, Lewis Hamilton  8,50    

A Lotus finn bajnoka a legutóbbi nagydíj előtt nagyobb esélyt kapott a fogadóirodáktól, míg Mark Webber ezúttal előrelépett ezen a listán. Az ausztrál veterán két alkalommal is győzött már Silverstone-ban, legutóbb éppen tavaly, a második helyről rajtolva nyerte meg a versenyt, így jó eséllyel a listavezető csapattársnak most is szemmel kell majd tartania a 36 éves rutinos pilótát. Hamilton hazai közönsége előtt 2008-ban ünnepelhetett győzelmet, és talán most sem irreális cél egy újabb diadal, hiszen a Mercedes egy körön a legjobbak közé tartozik, ami pedig a versenytempót illeti, a legutóbbi két futamon ezen a területen is némi előrelépést mutattak, amit Montreálban egy harmadik és egy ötödik hely is bizonyított. Nyilván a brit bajnoknak nem lesz könnyű dolga, ha a győzelemért akar harcba szállni, a hazai verseny azonban saját bevallása szerint is plusz erőket mozgósíthat. Kimi Räikkönen 2007-ben, a Ferrari pilótájaként itt szerezte meg F1-es pályafutásának 12. futamgyőzelmét, nagy kérdés, hogy a Lotusszal meg tudja-e ismételni ebben a szezonban. A monacói és a montreáli hétvége nem éppen a csapat várakozásainak megfelelően alakult, ám Kimi szerint visszatérve a hagyományos pályákra ismét versenyképesek lehetnek, így egyértelműen a futamgyőzelmet célozta meg. A 8.5-ös szorzó mindenesetre már elég szép nyereményt hozhat, ha hármójuk közül választunk favoritot, és megkockáztatunk egy fogadást kedvencünkre.

 

Nico Rosberg 12,00

A Mercedes német pilótája idén egy versenyt már megnyert, ennek ellenére továbbra is esélytelenebbnek van számon tartva, mint Lewis Hamilton, akinek még nem sikerült futamot nyernie a Mercedesszel, ellenben háromszor is a top3-ban végzett. Rosberg eddigi F1-es pályafutásának nyolc dobogós helyezése közül egy Silverstone-ban született meg, még 2010-ben, amikor az ötödik rajtkockából indulva végül - Mark Webber és Lewis Hamilton mögött - harmadikként látta meg a kockás zászlót. Azóta a brit pályán egy hatodik és egy 15. helyet tudott felmutatni a Mercedesszel.  

Felipe Massa  33,00       

A Ferrari brazil versenyzője csapattársához képest tizenegyszer kisebb esélyt kapott a győzelemre, ám ő maga azért ennél sokkal bizakodóbb. Massa szerint a Ferrari nagyon jó esélyekkel vághat neki a következő hétvégének, mert a silverstone-i létesítményhez hasonló versenypályákon jól szerepel az autó. Massa eddig még sosem ünnepelhetett itt dobogós eredményt, így most ezzel a céllal utazik a szezon hetedik állomására. Néhány fejlesztést egyébként beígért a Ferrari, a brazil pedig ha nem is a legfényesebb trófeát szerzi meg, de egy szép eredménnyel könnyen feledtetné az elmúlt versenyhétvégék kálváriáját.

Romain Grosjean, Jenson Button  50,00, Sergio Pérez 100,00

Massához hasonlóan, a Lotus francia pilótája is kissé mostohagyereknek számít a favoritok listáján, legalábbis a csapattárs esélyeihez viszonyítva jóval kevesebb bizalmat kap. Persze ezt a bizalmat ki kell érdemelni, ez esetben eredményekkel, ami Grosjeannak az elmúlt három futamon nem igazán jött össze. A McLaren versenyzői közül hazai nagydíjára készülő Button dupla annyi esélyt kapott, mint mexikói csapattársa, még úgy is, hogy eddigi 13 F1-ben töltött szezonja alatt sosem sikerült győznie brit szurkolótábora előtt (sőt még dobogóra sem állhatott), és valószínűleg ezúttal sem szépíthet ezen statisztikán. A wokingiak mindkét pilótája elismeri, hogy a jelenlegi autóval még igen nagy merészség lenne futamgyőzelemről álmodozni, Button mindenesetre azon lesz, hogy a lehető legjobb eredménnyel szépítse meg hazai versenyhétvégéjét.

Paul di Resta 75,00 , Adrian Sutil 80,00  

A Force India versenyzői eddig abszolút egyenlő esélyekkel szerepeltek a fogadólistán, ez a mérleg most egy hajszállal a skót javára billen, ami nyilván annak tudható be, hogy Di Resta egyike azon négy versenyzőnek, aki a hazai pálya előnyeit élvezheti. Nem mellesleg a 27 esztendős Di Resta eddig mindössze egy nagydíjon nullázott, míg német csapattársa négy versenyen nem került be a legjobb tízbe, és pillanatnyilag éppen fele annyi ponttal büszkélkedhet. Di Resta bahreini negyedik helyéből merít erőt, mert véleménye szerint ezt az erős hétvégét Silverstone-ban is meg tudják ismételni, és ha minden tökéletesen alakul, úgy egy nagyon erős eredményre számít.

Arctica sportnapszemüveg

Daniel Ricciardo, Jean-Eric Vergne 200,00

A Toro Rosso az elmúlt néhány nagydíjon egyértelmű előrelépést mutatott, mostanra pedig merész célokat tűzött ki maga elé. Franz Tost csapatfőnök ugyanis úgy véli, ha a következő frissítések jól működnek, akkor nem csak a 17 ponttal előttük álló McLarent, de még a tabella ötödik helyét elfoglaló Force Indiát is beérhetik a konstruktőri pontversenyben. A Red Bull kistestvére idén eddig mindössze két versenyen nem szerzett egyetlen pontot sem, és a szezon hátralévő részére egyértelmű erősödésre számít. Ami a csapaton belüli erőviszonyokat illeti, jelenleg a francia, Jean-Eric Vergne áll jobban a pontversenyben - 20 ponton 13-7 arányban osztozik ausztrál kollégájával.

Nico Hülkenberg 300,00, Esteban Gutierrez 750,00

A tavaly még force indiás színekben induló Hülkenberg nemrégiben elismerte, nem volt túl zseniális döntés a csapatváltás, és nem tagadta, hogy a Sauber jelenleg igen nehéz helyzetben van, elsősorban aerodinamika terén vannak lemaradások a többiekkel szemben. Hülkenberg valószínűleg már egy közepesen erős pontszerző hellyel is beérné, főleg, hogy saját elmondása szerint itt fontos szerephez jut majd az aerodinamika, amin a csapatnak még csiszolnia kell. Gutierrez számára nem ismeretlen a silverstone-i aszfaltcsík, hiszen a GP3-ban, a Formula BMW-ben és a GP2-ben is versenyzett már ezen a helyszínen, így talán most van a legnagyobb esélye arra, hogy az eddigi halovány szereplésén kicsit szépítsen.

000 facebook_banner.jpg

Pastor Maldonado, Valtteri Bottas 400,00; Charles Pic, Giedo van der Garde, Max Chilton, Jules Bianchi 1000,00

Különleges hétvégére készül Sir Frank Williams csapata, mely a következő helyszínen, Németországban éri el történelmének 600. versenyét, ám úgy döntöttek, hogy ezt jelentős mérföldkövet hazai pályán, a brit szurkolók körében ünneplik meg. Ez alkalomból egy különleges, egyedi festéssel készül a csapat, melyen nem csak a 600-as számon lesz a hangsúly, de a Williams Group 691 alkalmazottjának neve is helyet kap mindkét versenyautón. A különleges alkalom jegyében természetesen mindkét pilóta szeretne jó hétvégét futni, és már az is szép eredmény lenne, ha a csapat végre megszerezné idei első pontjait. A Williams mellett a mezőny két kiscsapata is maximum erről álmodozhat. 

 

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

www.bet-at-home.com

Szólj hozzá

forma-1 autosport silverstone brit nagydíj formula-1