2013. jún 29.

F1 Rosberg volt a leggyorsabb a kvalifikáció előtt

írta: FormaNet
F1 Rosberg volt a leggyorsabb a kvalifikáció előtt

A péntek naphoz hasonlóan, a harmadik szabadedzés végén is Nico Rosberg neve mellé került a legjobb idő, és ezúttal minkét Mercedes legyőzte a Red Bullokat. A második helyen záró Lewis Hamilton kicsivel több, mint egy tizedmásodperccel kapott ki csapattársától, a Red Bullok azonban már több, mint fél másodperccel maradtak le. 

mercedes.JPG

Pénteken a csapatoknak tulajdonképpen csak a második szabadedzésen sikerült a hétvégére készülniük, ugyanis a délelőtti gyakorlást elmosta az eső. A kvalifikáció előtti utolsó, 60 perces edzésen most sem sütött ki a Nap, de a csapadékot megúszta a mezőny. Pénteken a Red Bull egyértelműen gyorsnak tűnt, és bár délután a mercedeses Nico Rosberg volt a leggyorsabb, ettől függetlenül nem volt maximálisan elégedett a kocsival, és persze ötödik helyen záró csapattársa, Lewis Hamilton sem. Ezzel szemben a pénteken harmadik legjobb köridőt autózó Sebastian Vettel úgy véli, hogy ma ennél még többet ki tud majd préselni az RB9-ből, és jó esélyük van a győzelemre is. Az élmezőnyből Kimi Räikkönen 12. helye ugyan nem volt túl meggyőző, de a finn később elmondta, hogy nem a köridőkre mentek, hanem egy új elemet – a Lotus által már egy ideje kifejlesztett passzív DRS-t – tesztelt, ami valószínűleg ezen a hétvégén élesben is bemutatkozik.

Arctica sportnapszemüveg

A Lotus nem is várt sokáig az edzés kezdetével, és az installációs köröket követően a kemény Pirelliket használó Räikkönen elsőként iratkozott fel a köridőket jegyző tabellára 1:34367-tel. Csapattársa, Romain Grosjean, valamint Valtteri Bottas és Charles Pic is szinte azonnal munkához látott, ez utóbbi azonban egy kicsúszással indított. Pic Caterhamje a Maggotts-Becketts kanyarkombinációnál sodródott le a pályáról. Ennél rosszabbul járt Sergio Pérez, akinek autóján a bal hátsó gumi egyszerűen felrobbant - legalábbis a mexikói ezt érezte, amikor defektet kapott. Pérez megpróbált visszaevickélni a boksza, de végül félre kellett húzódnia a pályán, és néhány perces piros zászlós megszakítás következett a gumidarabok eltakarítása miatt. A McLaren padlólemeze eléggé megsérült, árulta el a Sky Sports riporterének Jonathan Neale, a csapat ügyvezető igazgatója. Nagy gond azért nem lehetett, mert a mexikói az utolsó pár percre még visszatérhetett a pályára.

Rövid szünet után folytatódhatott a harmadik szabadedzés, és lassan minden pilóta neve mért kör került. A szünetben még vezető Valtteri Bottas közel egy másodpercet kapott Mark Webbertől, aki 1:32.560-as idővel így az élre is ugrott. A Red Bullra hamarosan a két Toro Rosso zárkózott fel, ám a nagy forgalomban egyre jobb köridők születtek. Többek között a két Mercedes is akcióba lendült.

Hamilton előbb bő két tizeddel előzte meg Webbert, majd Rosberggel együtt elsőként ment be 1:32 alá a lágyabb abroncsokon. Hamilton, Rosberg és Webber triója mögé Alonso és Räikkönen ugrott fel. A hajrában még Vettel, Grosjean és Ricciardo is beleszólt ebbe a sorrendbe, de a két Mercedest senkinek nem sikerült letaszítani a trónról, ráadásul mindketten javítottak saját idejükön. Kettőjük közül Rosberg még Hamilton idejét is túlszárnyalta, így végül ismét ő zárt a tabella tetején. 

Vettel végül megelőzve ausztrál csapattársát, a harmadik helyet szerezte meg, míg Grosjean és Ricciardo hátrébb tessékelte Alonso és Räikkönen párosát. A top10 utolsó három helyét a két Force India valamint Jean-Eric Vergne bérelte ki. Felipe Massa csak a 15. lett, a McLarenek pedig a 12. és a 18. leggyorsabb kört tudták összerakni.

000 facebook_banner.jpg

Harmadik szabadedzés eredménye:

szabadedzés- silverstone.JPG
FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

mercedes forma-1 szabadedzés silverstone brit nagydíj formula-1