2013. júl 01.

F1 A Lotus mielőbbi döntést szeretne kicsikarni Räikkönentől

írta: FormaNet
F1 A Lotus mielőbbi döntést szeretne kicsikarni Räikkönentől

Mark Webber múlt heti bejelentése, mely szerint az év végén távozik a Red Bulltól, azonnal elindította a pilótapiac színfalai mögött a munkát.  Az egyik lehetséges jelölt az ausztrál helyére természetesen Kimi Räikkönen lehet, akinek az év végén lejár a szerződése a Lotusnál. A csapat mindent megtesz azért, hogy megtartsa a finn klasszist, ezért szeretnének minél hamarabb döntést kicsikarni Räikkönentől.

Kimi döntésére vár a Lotus.jpg

Kimi elismerte, hogy már történt megbeszélés a Red Bullal, ám az energiaitalosok csapatfőnöke, Christian Horner úgy nyilatkozott, hogy részükről nem sürgetik a választást, és a Toro Rosso két pilótája is komoly esélyes Webber helyére.

A Lotusnál azonban az előretervezés - és természetesen Räikkönen csapatban tartása - miatt kiemelt fontosságú üggyé vált a mielőbbi döntés és az új megállapodás.

„Ő (Räikkönen) nagyon jól tudja, hogy szükségünk van arra, hogy előre tudjunk tervezni 2014-re” – nyilatkozta a csapatfőnök, Eric Boullier a német  Bild am Sonntagnak adott interjúban.

„Azt feltételezzük, hogy még a nyári szünet előtt dönteni fog arról, hogy marad-e vagy sem.”

Még ha jelenleg igen messze is van az év vége, az ultimátumszerű kérdésfelvetést a csapat azzal indokolta, hogy az új társtulajdonos, az Infiniti (aki 35 százalékos részesedést szerzett az elmúlt hetekben az istállónál) stabil pénzügyi hátteret biztosít a jövőben, ami jó lehetőséget jelent a jégember számára a komolyabb eredményekhez. Továbbá ismételten hangsúlyozták, hogy Kimi számára a Lotusnál biztosított környezet egy tökéletes forma, hiszen csak ritkán kell PR rendezvényeken megjelennie, és a szabadság a lehető legnagyobb mértékben biztosított a számára.

„Keményen harcolunk azért, hogy megtartsuk Kimit. Minden tőlünk telhetőt megteszünk. Teljesen meg vagyok győződve arról, hogy jövőre is a mi autónkban ül majd” – vélekedett Boullier.

A Bild című német lap tudósítói, Nicola Pohl és Helmut Uhl úgy vélik, a Red Bullnál a finn klasszis bizonyosan több fizetést kapna, mint jelenleg a Lotusnál, és az autó is gyorsabb lehet, de a sajátos stílusáról jól ismert, és nem mellesleg jómódú Raikkönen számára ez nem minden.

„Kimi nem eladó. Neki nincs szüksége több pénzre, így a Red Bull nem tudja őt csak úgy megvásárolni” – folytatta Boullier.

Arctica sportnapszemüveg

„Tudom, mi van a fejében, és a pénz nem játszik fontos szerepet.  Köré épül a csapatunk, és ez az, ami számára szükséges. Szereti az itteni embereket, a mérnököket, a csapatvezetést. Kimi bármi másnál jobban szereti a szabadságát, és ellentétben más csapatokkal azt itt meg is kapja, kombinálva egy jó autóval.”

Boullier-nek éppen ezért kétségei vannak abban a tekintetben, hogy helyes döntés lenne-e, ha Kimi mégis a Red Bull mellett döntene.

„Először is, a Red Bull teljes egészében Sebastian Vettel köré épül. Kimi csakis azután a srác után következhet, aki már eddig három világbajnoki címet szerzett nekik. A másik dolog, hogy nálunk sokkal kevesebb PR napon kell részt vennie,  ahhoz képet, hogy ez a Red Bullnál évente akár 20-30 nap is lehet. Ezért boldog itt nálunk.”

"Kimi meg szeretné verni Vettelt, de nem bármi áron. Minden, amit csak tehetünk az az, hogy az érveinket letesszük elé az asztalra, hogy miért kedvezőbb a Lotus mellett döntenie” – nyilatkozta a csapatfőnök.

A vasárnapi silverstone-i futam azonban nem a csapat melletti érveket erősítette a jégemberben, mert úgy véli, az elrontott taktikának köszönhetően értékes pontoktól esett el.

000 facebook_banner.jpg

A verseny utolsó szakaszában, a második biztonsági fázisban ugyanis Räikkönenék rosszul taktikáztak, hogy nem váltottak új gumikra - több üldözővel ellentétben -, így a finn lecsúszott a dobogóról, sőt a hajrában egészen az ötödik helyig esett vissza. A leintés után a Jégember igen keményen kritizálta csapatát: "A SafetyCar alatt azt kérdeztem, hogy nem kellene-e bemennem a bokszba, és a döntésre fél környi idő volt. Tíz srác nézi nálunk a monitorokat. Nem tudom megérteni, miért döntöttek ilyen rosszul. Így könnyedén átadtunk két helyet. Meg kell majd kérdezni a csapatot, hogy miért. Valóban csalódott vagyok, mert megvolt a sebességünk."

Hogy végül mikor születik döntés, az csak Kimi Räikkönenen múlik, hiszen az annyiszor emlegetett szabadság szeretete minden bizonnyal azt is jelenti, hogy akarata ellenére semmilyen döntés nem kényszeríthető ki belőle idő előtt, ám amennyiben a fejében megszületett a döntés, úgy az – ahogy a Brit Nagydíj sajtótájékoztatóján is ígérte – azonnal nyilvánosságra hozza, hogy ne zaklassák utána ezzel a kérdéssel az újságírók.

 

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

lotus forma1 red bull motorsport autosport kimi raikkönen eric boullier formula-1