2013. júl 03.

F1 Fogadjunk? - Nürburgringi esélyek

írta: FormaNet
F1 Fogadjunk? - Nürburgringi esélyek

A Brit Nagydíj után az eddig megszokottakhoz képest kissé átrendeződött a fogadóirodák esélyeseinek listája. Az éllovas Sebastian Vettel ugyan továbbra is tartja előkelő helyét, ám mögötte Fernando Alonso picit lemaradt, míg Kimi Räikkönen már a spanyolhoz képest is kétszer kevesebb esélyt kapott a hétvégi futamgyőzelemre. A silverstone-i sikerek után a Mercedes viszont előrelépett, a Williams és a Sauber pedig lesüllyedt a kiscsapatok esélytelenségének szintjére.

Nürburgring.jpg

 

Sebastian Vettel  2,50  

Jenson Buttonhoz hasonlóan, eddig még Vettelnek sem sikerült hazai pályán futamgyőzelmet aratnia, sőt a címvédőnek egy ideje már az európai futamokkal sincs szerencséje, ugyanis az utolsó európai győzelmét még 2011-ben, Olaszországban aratta.  A bukmékerek szerint azonban a Formula-1 történelmének 60. Német Nagydíján jó esély van arra, hogy a hétvégén megszakadjon ez a negatív széria. A mai napon 26. születésnapját ünneplő háromszoros világbajnok eddig kétszer ért el dobogós eredményt hazai nagydíján, az elsőt még 2009-ben, amikor csapattársa, Mark Webber mögött másodikként szelte át a célvonalat, illetve a következő évben Hockenheimben a pódium harmadik fokára állhatott fel Fernando Alonso és Felipe Massa mellé.

 

sebastian vettel -.JPG

Fernando Alonso, Lewis Hamilton  4,50               

Vettellel ellentétben, Alonso és Hamilton már többször is megszerezte a Német Nagydíj legfényesebb trófeáját. A spanyol bajnok 32 F1-es győzelméből hármat Németországban ünnepelhetett, igaz mindet a Hockenheimringen. Legutóbb éppen tavaly a pole-ból rajtolva diadalmaskodott, előtte pedig 2005-ben majd 2010-ben. Mindemellett a Nürburgring sem maradt ki  győzelmi listájáról, hiszen Európa Nagydíj keretén belül 2005-ben és 2007-ben is győzelmet aratott, azaz összesen öt alkalommal ünnepelhetett német rajongótábor előtt. Ennek tükrében Fernandónak jó esélyei vannak egy újabb sikeres szereplésre, ettől függetlenül a múlt heti 3-as oddshoz képes kicsit visszaesett az esélyesek listáján. Érdekesség, hogy Alonso tavaly ilyenkor itt szerezte meg eddigi utolsó rajtelsőségét, és azóta egyszer sem sikerült az első sorba kvalifikálnia magát. Ilyen gyenge kvalifikációs szereplése utoljára még újonc évében, a Minardi csapattal volt. Ha hétvégén sem sikerül megszereznie az első két rajthely valamelyikét, akkor ebben a statisztikában megdönti saját negatív rekordját (Erről bővebben itt olvashattok). A Ferrarinak mindenesetre nagyon össze kell kapnia magát, hiszen a csapat Silverstone-ban a konstruktőri tabella harmadik helyére csúszott vissza, és Alonso nem tagadta, hogy a fejlesztések zöme nem a várt eredményt hozta. Alonso egykori mclarenes csapattársa viszont nagy lendületet kapott a múlt hétvégén, még úgy is, hogy egy defekt miatt a vezető helyet veszítette el. Innentől kezdve a Mercedes nem titkolt célja, hogy beérje az élen álló Red Bullt. Hamilton eddig két Német Nagydíjat nyert meg – 2011-ben a Nürburgringen, 2008-ban pedig Hockenheimben.

Nico Rosberg 7,50

Bár a csapatfőnök, Ross Brawn merész célokat tűzött ki a szezon hátralévő részére, a Brit Nagydíj futamgyőztese, Rosberg a futam után azt mondta, egyelőre nem álmodozik vb címről, mert jól tudja, hogy váltóhiba nélkül valószínűleg Vettel húzta volna be a silverstone-i győzelmet. Ettől függetlenül a német pilóta is nagyon optimista, és úgy véli, lassan de biztosan a Red Bull szintjére érnek. A 28 esztendős Rosberg hazai rajongótábora előtt egy negyedik helyet tud felmutatni eddigi legjobb eredményeként, amit még a Williams színeiben, 2009-ben ért el a Nürburgringen. Tavaly a 21. helyről rajtolva az egy pontot érő 10. helyre hozta be Mercedesét Németországban.

Mark Webber, Kimi Räikkönen 9,00

A Brit Nagydíj előtt mindkét versenyzőnek 8.5-ös szorzót előlegeztek meg a bukmékerek, most pedig ehhez képest is kisebb esélyt látnak futamgyőzelmükre. Webber 2009-ben itt szerezte meg F1-es pályafutásának első diadalát, így különleges emlékekkel érkezik egyik kedvenc helyszínére, Räikkönen viszont eddig még nem volt túl szerencsés. Összesen négyszer indulhatott már pole-ból Németországban (kétszer Európa Nagydíjon, kétszer pedig Német GP-n), de ezt sosem sikerült győzelemre váltania. Ezzel együtt Kimi nagyon kedveli a nürburgringi aszfaltcsíkot, és ha ez eredményekben nem is látszik, de úgy véli, hogy mindig erős volt itt. Hogy a Lotusszal mire lehet képest, azt még ő maga sem tudja, hiszen tavaly Hockenheimring volt a soros, ahol a dobogó harmadik fokára állhatott fel. A finn bajnok az elmúlt hétvégén egy elrontott bokszstratégia miatt csalódottan hagyta el Silverstone-t, és még az sem hatotta meg, hogy sorozatos pontszerzések statisztikájában túlszárnyalta az addigi rekorder Michael Schumachert. „A világbajnokság szempontjából ez semmit nem jelent, így nem is érdekel” – konstatálta rekordját a Jégember. Ami az általa emlegetett bajnoki versenyt illeti, Räikkönennek jelenleg 34 pontot kell behoznia az élen álló Sebastian Vettelen.

 Felipe Massa 33,00       

Újabb autótörés, gyenge időmérő, egy parádés rajt, majd egy szerencsétlen defekt utáni remek hajrá jellemezte Massa hétvégi szereplését. Ennek a hullámvölgynek a tükrében valóban kockázatos a kis brazil németországi győzelmére fogadni, pedig – a nürburgringi Európai Nagydíjat beleszámolva – eddig már hat alkalommal állhatott dobogón Németországban. Legutóbb 2010-ben Hockenheimben, amikor a „Fernando is faster than you” utasítást követően másodikként ért célba csapattársa mögött.

Romain Grosjean, Adrian Sutil, Paul di Resta 80,00

Grosjean eddig a Force Indiák előtt foglalt helyet a fogadóirodák tippjeiben, mostani visszaesése talán annak tudható be, hogy a francia pilóta F1-es autóval még sosem versenyzett a Nürburgringen. Ettől persze nem ismeretlen számára a pálya, mert a Formula-3-ban és a GP2-ben többször is volt már szerencséje itt csatázni. A Force Indiának ugyan Silverstone-ban sem volt szerencséje, ettől függetlenül minkét autójuk pontszerző helyen ért célba, tovább növelve előnyüket a konstruktőri tabella 6. helyén szerénykedő McLarennel szemben. Nyolc pontnál jóval többet is szerezhettek volna egy időmérős kizárás (Paul di Resta), és egy, a Lotuséhoz hasonló elbaltázott bokszstratégia (Adrian Sutil) nélkül. Ha egyszer minden összeáll a csapat versenyhétvégéjén, úgy abszolút reális cél a dobogó, ám a győzelemhez azért még egy kisebb csodára (vagy nagy szerencsére) is szükség lenne.

Arctica sportnapszemüveg

Jenson Button 120,00, Sergio Pérez 150,00

A McLarenek az Brit GP óta is jelentősen visszaestek a favoritok listáján, hiszen legutóbb Buttonra 50 szorzóval lehetett fogadni, de Pérez is „csak” 100-as oddsot kapott egy héttel ezelőtt. Hogy a múltban ki milyen eredményeket ért el, ebben az esetben teljesen lényegtelen információ, hiszen a csapat két nullázás után most néhány pontocskának is örülne. A két pilóta mindenesetre optimistán távozott Silverstone-ból, hiszen Pérez a defekt nélkül valószínűleg pontszerző helyen ért volna célba, Button pedig a csalódást keltő eredmény ellenére sokkal kényelmesebben érzete magát versenyautójában. A veterán pilóta egy száraz pénteki napban reménykedik, hogy a beállításokból ki tudják hozni a maximumot.

Daniel Ricciardo, Jean-Eric Vergne 200,00

Mark Webber bejelentése után érdemes lesz figyelni a két pilóta házon belüli versengését, hiszen eddig általában egyenlő esélyekkel indultak a tipp-listán, ám meglehet, hogy hamarosan ez a helyzet megváltozik, hiszen most óriási motivációt kaptak. Ha reális eséllyel akarnak pályázni egy világbajnok csapathoz, úgy abban az esetben villantaniuk kell, de hogy kinek sikerül először, az még a jövő titka. Bajnoki pontok tekintetében jelenleg a Vergne két ponttal jobban áll, Ricciardo viszont eddigi pályafutásának legjobb rajtpozícióját (5. hely) szerezte meg a nagy bejelentést követően, bár ehhez kellett Di Resta diszkvalifikálása is.

000 facebook_banner.jpg

Nico Hülkenberg 350,00, Valtteri Bottas, Pastor Maldonado, Esteban Gutierrez, Jules Bianchi, Max Chilton, Charles Pic, Giedo van der Garde 500,00

Nyilván a lista végén már nincs értelme a győzelemre esélyesek között keresgélni, ami inkább érdekes - és egyben szomorú -, az az, hogy a Sauber és a Williams is a sereghajtók táborához csatlakozott. Nico Hülkenberg hazai pályán ugyan begyűjthet néhány pontot, de ennél többre igen kevés esély van. A Williamsnek idén még nem sikerült pontot szereznie, így a cél legalább egyértelmű. 

 

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

www.bet-at-home.com

Szólj hozzá

forma-1 nürburgring fogadás német nagydíj formula-1