2013. júl 04.

F1 Tudtad ezt a Német Nagydíjról?

írta: FormaNet
F1 Tudtad ezt a Német Nagydíjról?

Hányszor nyert Német Nagydíjat német pilóta? Kiknek nem hoztak még soha szerencsét a német pályák? A jelenlegi mezőnyből melyik pilóta és csapat mondhatja magát legsikeresebbnek a Német GP-k történelmében, vagy éppen a Nürburgringen? A széria hivatalos weboldalának sorozatából ezúttal is számos érdekességet megtudhatunk a soron következő Német Nagydíj eddigi történelméből.

1951 - német gp.JPG

 

Németország rekordszámú versenyhétvégének adott már otthon a Formula-1-es világbajnokságba – 59 Német Nagydíjnak, 12 Európai Nagydíjnak és kettő Luxemburgi Nagydíjnak.  Ezen belül a Német GP-nek eddig három helyszíne volt: Nürburgring (25), Hockenheim (33) és a berlini Avus pálya egy alkalommal látta vendégül a száguldó cirkuszt. A Nürburgring további 12 alkalommal került be a programba az Európai Nagydíj helyszíneként, és kétszer Luxemburgi Nagydíj keretén belül.

Az első Német Nagydíjat 1951-ben a Nürburgringen, azaz az akkor még 22.8 kilométeres Nordschleife versenypályán rendezték. A futamot Alberto Ascari Ferrarija nyerte. A Nordschleife utoljára 1976-ban adott otthont F1-es nagydíjnak, ezt követően már a rövidített, „új” Nürburgring vette át a helyét, amely jelenleg 5.148 kilométer hosszú.

michael schumacher.JPGEddig 42 német versenyző vett már részt F1-es nagydíjon, de csak heten tudtak legalább egy versenyt nyerni a szériában. Német versenyzők közül csak kettő mondhatja el magáról, hogy világbajnok – Michael Schumacher és Sebastian Vettel összesen 10 vb címet szállított hazájának. Németország ezzel a második helyen áll a nemzetek között, az első Nagy-Britannia, melynek pilótái összesen 14 vb címet gyűjtöttek össze az F1 eddigi története során.

Jelenleg négy német versenyző (Sebastian Vettel, Adrian Sutil, Nico Rosberg és Nico Hülkenberg) van a mezőnyben - ugyanannyi, mint amennyi brit és francia.

Német versenyzők összesen öt alkalommal nyertek Német Nagydíjat, mégpedig ugyanabból a családból. Michael Schumacher négyszer, Ralf Schumacher pedig egyszer. A hétszeres világbajnok egyébként ebben a statisztikában is rekorder, ugyanis egyedül ő az, aki négyszer is diadalmaskodott már Német GP-n. Három győzelmet több pilóta is jegyez: Juan Manuel Fangio, Jackie Stewart, Nelson Piquet, Ayrton Senna és Fernando Alonso. A jelenlegi mezőnyből tehát Alonso a legsikeresebb, sőt további két alkalommal nyert még a Nürburgringen, mégpedig az Európai Nagydíj keretén belül. A jelenlegi mezőnyből Mark Webber (2009) és Lewis Hamilton (2008, 2011) az, aki már kipipálhatta győzelmi listáján a Német GP-t.

Kimi Räikkönen viszont nagyon pechesnek számít német földön, hiszen Formula-1-es pályafutása során eddig 16 alkalommal volt már szerencséje Németországban versenyezni, nyerni azonban még egyszer sem tudott, sőt Német Nagydíjon összesen hatszor kellett feladnia idő előtt a futamot.

Sebastian Vettelnek szintén nem sikerült még hazai nagydíján győzelmet aratnia, így a jelenlegi versenynaptárban ez az egyik olyan nagydíj a három közül, ahol még sosem állhatott fel a dobogó legfelső fokára (a másik kettő a Magyar- és az Ameriaki Nagydíj) Vettel legjobb eredménye Németországban egy második hely, amit 2009-ben ért el. Érdekesség, hogy a címvédő eddigi F1-es pályafutása alatt még sosem nyert versenyt júliusban.

Legutóbb 2011-ben fogadta a Nürburgring a királykategória mezőnyét, akkor Lewis Hamilton nyert a McLarennel Alonso és Webber előtt.

A Ferrari magasan a legsikeresebb csapatnak számít a Német Nagydíjak győzelmi statisztikájában, ugyanis az olasz gárda 21 versenyt nyert már itt, míg a második helyen álló Williams 11 győzelemmel büszkélkedhet. A Nürburgringen eddig 14-szer nyert ferraris versenyző, ami szintén rekord.

Az elmúlt 17 nürburgringi versenyen (beleértve az Európai- és Luxemburgi Nagydíjakat), mindössze háromszor tudott a pole-ból induló versenyző nyerni. A legalacsonyabb pozícióból 1999-ben Johnny Herbertnek sikerült a győzelem. A brit pilóta a Stewart csapat színeiben a 17. helyről indulva nyerte meg a Nürburgringen rendezett Európai Nagydíjat.

Pole pozíció tekintetében Jim Clark és Jacky Ickx osztozik a Német Nagydíj statisztikájának első helyén, fejenként négy rajtelsőséggel. Ickx két versenyt nyert meg, Clark azonban csak egyet.

A Mercedes számításai szerint a jelenlegi Nürburgringen a pilóta a kör 61 százalékát teszi meg teljes gázzal, és körönként átlagosan 60-szor használja a sebességváltót, mely a 60 körös versenytávon összesen 3600 váltást jelent.

Arctica sportnapszemüveg

Nagyon sok pilóta pályafutásában megmaradt egy-egy emlékezetes Német GP:

- Néhányan itt szerezték meg első F1-es futamgyőzelmüket: Alberto Ascari (1951) , John Surtees (1963), Patrick Tambay (1982), Rubens Barrichello (2000), és Mark Webber (2009)

- Többen első F1-es rajtelsőségüknek örülhettek német földön: Alberto Ascari (1951), Dan Gurney és a Porsche (1962), Jacky Ickx (1968), a Wolf csapat (1977 Jody Scheckterrel) Alain Prost (1981), Teo Fabi és a Toleman csapat (1985), Juan Pablo Montoya (2001) és Mark Webber (2009).

- Riccardo Patrese 1993-ban 250. Formula-1-es versenyét kezdte meg Hockenheimben, ugyanitt Nelson Piquet 1988-ban 150. nagydíját futotta, míg Lewis Hamilton és Jo Bonnier a 100-as mérföldkövet érte el Németországban, 2012-ben illetve 1969-ben.

- Mika Häkkinen az 1999-es Német Nagydíjon szerezte meg a McLaren 100. rajtelsőségét.

000 facebook_banner.jpg

És ami az „új”, 1984 óta szereplő nürburgringi mérföldkövetet illeti:

- Jacques Villeneuve itt szerezte meg és F1-es győzelmét 1996-ban, majd 1999-ben a Stewart GP is itt ünnepelhette első diadalát.

-  Mika Häkkinen 26 F1-es rajtelsőségéből itt szerezte meg az elsőt, az 1997-es Luxemburgi Nagydíj időmérőjén.

-  Michael Schumacher 2004-ben itt kezdte meg 200. versenyét a szériában,  Jean Alesi, David Coulthard és Ralf Schumacher 150. nagydíját teljesítette ezen a pályán (1998-ban, 2003-ban és 2006-ban), Giancarlo Fisichella pedig 2002-ben itt ünnepelte 100. királykategóriás futamát.

A Nürburgringen Michael Schumacher tartja a körrekordot 1:29.468-as idővel, melyet még 2004-ben a Ferrarival ért el. 

 

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

 

Szólj hozzá

statisztika forma-1 nürburgring német nagydíj formula-1