2013. júl 09.

F1 Vettel: Sosem felejtem el ezt a pillanatot

írta: FormaNet
F1 Vettel: Sosem felejtem el ezt a pillanatot

Sebastian Vettel otthoni versenynaptárán egy újabb helyszínt kipiálhatott, hiszen hétvégén életében először megnyerte hazai nagydíját. A Red Bull háromszoros bajnoka a Formula-1 hivatalos weboldalán arról mesélt, hogy mennyire különleges és felejthetetlen volt a nürburgringi diadala, és ezzel a lendülettel a győzelmi listáján szívesen látná a még hiányzó két helyszín közül a Hungaroringet is.

vettel - nürburgring_1.jpg

Sebastian, nagyon különleges lehetett megnyerni a hazai nagydíjadat. Miben különbözik egy győztes hazai nagydíj – ami éppen 30. futamgyőzelmedvolt – a többi diadaltól? Mindegyik 25 pontot ér…

Sebastian Vettel: A levezető köröm mindent elmondott: látni a tribünökön hullámzó tömeget, a motorzaj ellenére is hallani ahogy a nevemet kiabálják, a transzparenseken látni a nevemet és a fotómat, és mindezzel együtt a dobogóra állni az valami egészen félelmetes. Egy olyan dolog, ami beég a bőr alá, és egészen biztos, hogy sosem fogom elfelejteni ezt a pillanatot. Ez volt a hatodik alkalom, hogy megpróbáltam megnyerni ezt a versenyt – és most végre valóra vált az álom. Az egész hétvége tökéletes volt. Annyira tökéletes, amilyenről csak álmodni lehet, és ami valószínűleg csak 10 évente egyszer jön össze – és pontosan ez kell nekünk! (Nevet)

 

Volt olyan pillanat, amikor kétségeid voltak a győzelemmel kapcsolatban? A verseny vége felé Kimi Räikkönen elég közel került hozzád…

SV: Nos, soha nem lehet előre megjósolni a győzelmet és azt, hogy mi történik a versenyen. Az emberek kívülről nem is tudják, hogy mennyire közel autózunk a határokhoz, és milyen pici a különbség egy tökéletes kör és egy hatalmas hiba között. Kívülről lehet, hogy úgy tűnt mintha könnyű lett volna, de higgyék el, nem volt az. Igazából mindvégig elég szoros volt. Volt egy kis lehetőségem arra, hogy vigyázzak a gumikra, és csak arra ügyeltem, hogy nagyon ne koptassam el őket. Azt hiszem a Lotus kicsit gyorsabb volt, különösen a vége felé, de mi is elég gyorsak voltunk ahhoz, hogy megnyerjük a versenyt, és ezt extra édessé tette a győzelmet. Van egy versenynaptáram otthon a falamon, és ez a győzelem még hiányzott róla – most már a németországi rubrikát is kipipálhatom. De félreértés ne essék, jövőre is szeretnék itt nyerni! (Nevet)

Volt bármilyen probléma a verseny alatt?

SV: Valahol a verseny közepén átmenetileg nem volt KERS-em, és ekkor Romain (Grosjean) elég közel került hozzám, de hála Istennek sikerült újra aktiválni. Ez nagyon fontos volt, mivel a kigyorsításoknál ez az extra lendület is segített abban, hogy elől maradjak.

A biztonsági autós fázis előtt Grosjean mindössze másfél másodpercre volt tőled – mire gondoltál akkor?

SV: Igen, nagyon közel volt, de mit említettem, tudtuk, hogy a KERS újra feléledt, ami nagyon fontos volt. Ellenkező esetben sokkal szorosabb lett volna.

Milyen volt, amikor hirtelen rájöttél, hogy Romain eltűnt mögüled, viszont Kimi megjelent?

SV: Meglepő volt. Az autó visszapillantó tükrei nem éppen HD minőséget mutatnak, ezért nem is tudtam mi történt, amíg a versenymérnököm Rocky el nem mondta, hogy Kimi megelőzte Romaint, és a küldetése az, hogy levadásszon.

Milyen érzés, hogy az az ember, aki megpróbálta ellopni hazai győzelmedet, lehet, hogy 2014-ben a csapattársad lesz?

SV: Nem bánnám. Kimi mindig is korrekt volt velem, és igazán nagy kihívás lenn. De van még két toro rossós versenyző is, akik az elmúlt versenyeken eléggé felkapaszkodtak, szóval majd meglátjuk mi lesz a döntés.

Red Bull motorsport tanácsadója, Helmut Marko szerint valószínűleg majd nyár végén születik meg a döntés. Szeretnéd, ha ez kicsit elhúzódna?

SV: Mivel ez nem az én döntésem, így nem bánom. Ez nem befolyásolja a versenyeimet. A mottóm mindig is az volt, hogy lépésről lépésre kell megtenni a dolgomat, és mivel nagyon sok újdonság lesz 2014-ben, így nem bánom, hogy egy új arc is lesz mellettem a garázsban.

Arctica sportnapszemüveg

A következő állomás Magyarország lesz, ahol ismét új gumik kapnak szerepet. Ennek fényében mennyire tartod fontosnak a silverstone-i tesztet?

SV: Majd meglátjuk. Reméljük a körülmények megfelelőek lesznek ahhoz, hogy vagy én, vagy Mark (Webber) elég adatot gyűjthessünk, ami fontos lenne Budapestre, ahol általában nagyon meleg van.

000 facebook_banner.jpg

Magyarországon még sosem nyertél. Mennyire lelkesít, hogy ezt is kipipáld a listádon?  

SV: Természetesen nagyon lelkes vagyok. Voltak már ott nagyon jó versenyeim, és azt hiszem 2010-ben nagyon közel álltam a győzelemhez, de a biztonsági autós fázis alatt volt egy baleset, és visszaestem a harmadik helyre. Szóval már megtapasztalhattam Magyarországon is a dobogós hely illatát, de idén ezt az illatot a pódium tetején szeretném érezni! (Nevet)

 

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

forma-1 autosport sebastian vettel német nagydíj formula-1