2013. júl 12.

F1 Piros villám a Zöld Pokolban - Alonso és a sebesség

írta: FormaNet
F1 Piros villám a Zöld Pokolban - Alonso és a sebesség

Fernando Alonso még a Német Nagydíj előtt, a régi Nürburgringen kocsikáztatta meg a német RTL egyik munkatársát egy tűzpiros F12 Berlinettával. A spanyol első alkalommal vezetett Ferrarit a Jackie Stewart által "Zöld Pokol"-ra keresztelt Nordschleifén, és miközben taxisofőrködött, beszélt többek között a szezon első feléről, egy rosszul sikerült verseny utáni nehézségekről, a félelemről, és arról is, hogy a versenyzők miként érzékelik amikor szétrobban autójukon a gumi.

fernando alonso_1.JPG

 

Hogyan értékelnéd a Ferrari és saját idei teljesítményedet?

Fernando Alonso: Jónak találom, és szerintem egy 8-ast adnék rá, ami jó pont. Tény, hogy nem a miénk a leggyorsabb autó, de attól még ez egy komplett kocsi, szóval azt mondanám, elégedett vagyok vele. Ami engem illet, nem nekem kell pontoznom magam. Határozottan sokat fejlődtem az első évekhez képest, mondjuk azt, hogy komplettebbek vagyunk, de még van mit javítani versenyről versenyre.

Hogyan lehet túljutni egy nem túl jól sikerült versenyen?

FA: Nyilván sosem könnyű elfelejteni egy rossz versenyt. Igen, agyalok rajta, de aztán úgyis tudod, hogy ez munka, és vannak az életben sokkal fontosabb dolgok is, így ha egy verseny rosszul sikerül, akkor rögtön a következőre kell gondolni, és nem a múlton rágódni.

Mit jelent számodra egy második hely?

FA: Nos, olykor nagyon kielégítő, olykor pedig egy nagy csalódás. Egy második hely igen különböző érzéseket tud kiváltani. Nincs két ugyanolyan második hely. Függ a versenykörülményektől és attól, hogy ki lett az első. Ha az a legfőbb rivális, akkor egy szomorú helyezés, de ha nem, akkor jó.

Féltél már Formula-1-es autóban?

FA: Igen, néha. Főleg esős versenyeken, amikor semmit nem látunk. Ezek kritikus pillanatok. Aztán például amit az utóbbi időkben is láttunk a gumikkal, melyek nem bírták. Ilyenkor elkezded tisztelni a sebességet, és előjön a veszélyérzet.

El tudod magyarázni, mi történik akkor, ha az abroncs felrobban?

FA: Amikor a gumi robban, először is azt érzet, hogy vibrálni kezd a kormány, majd a kocsi hátulja is, és azt érzed, hogy az autó hátulja nagyon könnyű. Ilyenkor ellenkormányozni kell. Ez az amit én éreztem, és ahogy a többieknél láttam, mindenki nagyon hasonlókat tapasztalt. Ha ez egy gyors kanyar közepén történik, akkor azt hiszem lehetetlen ellenőrzésed alatt tartani, mert nincs idő reagálni, mint ahogy ez sajnos Felipével is megtörtént. Egy kanyar közepén volt éppen, és elvesztette a kontrollt. Ha ez egy egyenesben történik, akkor van rá némi esély, hogy megfogjuk a kocsit. Természetesen ez mindig egy teljesen váratlan pillanat, és sosem vagy rá felkészülve, hogy kontrolláld. Aztán beszélsz a csapattal a rádión és amilyen gyorsan csak lehet, megpróbálsz visszatérni a boxba, mert ha ez a pálya felénél történik, akkor a versenyen vissza kell szerezni az elveszített időt.

Arctica sportnapszemüveg

Honnan kapod a belső erőt, energiát és képességet ahhoz, hogy újra feltöltődj és kipihend magad?

FA: Egyértelműen a családomtól, és ez egyike szamuráj filozófia alapjainak. Azt mondják, hogy egy célt szem előtt tartva kell élned, és ez a cél a család, a klán.

Mit jelent számodra a fitnesz? Van olyan nap amikor nem sportolsz?

FA: Nagyon kevés, még ha olykor el is tudok tölteni pár napot a kanapén tévénézéssel. Ha nem kell versenyre készülnöm, akkor is mindig igyekszem valamit sportolni, mert ez a szenvedélyem, és mert nagyon sok más sportot kedvelek, különösen a labdarúgást.

000 facebook_banner.jpg

És a sebesség, mit jelent számodra?

FA: Mindent. Sebesség nélkül nehéz lenne megérteni egy napot. Szeretem a sebességet, és szeretek mindent sietve csinálni. 

 

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

ferrari forma-1 nürburgring fernando alonso formula-1