2013. júl 17.

F1 Vádat emeltek Bernie Ecclestone ellen

írta: FormaNet
F1 Vádat emeltek Bernie Ecclestone ellen

Újabb fordulóponthoz érkezett a hosszú idő óta tartó megvesztegetési botrány, ami Bernie Ecclestone nevéhez fűződik, és ami fenekestől felforgathatja a száguldó cirkuszt. A mai napon ugyanis kiderült, hogy a német ügyészség hivatalosan is vádat emelt a FOM vezért ellen.

Ecclestone és az F1 pénze.jpg

Német lapok már májusban arról számoltak be, hogy végéhez közeledik müncheni ügyészség azon vizsgálata, mely arra volt hivatott, hogy feltárja Bernie Ecclestone szerepét és érintettségét a Formula-1 részvényeinek 2006-os eladása körüli megvesztegetés ügyében, és végül a mai napon a Financial Times hírül adta, hogy vádat emeltek a FOM vezér ellen.

Mint ahogy arról már többször beszámoltunk, az eset eddigi főszereplője, az egykori bankár, Gerhard Gribkowsky tavaly nyolc és félév börtönbüntetést kapott, miután a bíróság bizonyítva látta, hogy pénzt fogadott el Bernie Ecclestone-tól azért, hogy alul értékelje az F1 részvényeit, ezzel jelentősen megkárosította bankját, a Bayerische Landesbankot, az Ecclestone által támogatott vevőt, a CVC Capitalt pedig kedvező helyzetbe hozta. Az összeg 44 millió dollárról szólt, melyet a bankár számláit átvizsgáló hatóságok egészen Ecclestone-ig vezettek vissza, és Gribkowsky el is ismerte a kenőpénz elfogadását.

Ecclestone először egyértelműen tagadta, hogy bármilyen kifizetés történt volna a bankár felé, sőt azt is tagadta, hogy bármiféle tanácsadói megállapodás lett volna Gribkowsky-val, aki az eljárás során a pénz eredetét ezzel indokolta. Később azt állította, hogy az egykori bankár megzsarolta, ami abban nyilvánult meg, hogy megfenyegette Ecclestone-t, hogy az F1 CVC eladás kapcsán nyilvánosságra hozza Nagy Britanniában a nemzetközi üzlet azon vonatkozásait, melyek szerint történtek bizonyos szabálytalan adóelkerülések az ügyletben.

000 facebook_banner.jpg

Gribkowsky ítéletének kihirdetésével együtt az ügyészség már akkor egyértelművé tette, hogy nem hiszi el Ecclestone zsarolásos történetét, így az F1 teljhatalmú urát a bankár bűntársának tekinti, és később, idén májusban meg is kezdődött a vizsgálat.

A Fiancial Timesnak Ecclestone elmondta, hogy már kézhez kapta a vádiratot: „Éppen most beszéltem az ügyvédeimmel, akik már megkapták vádiratokat. Most az következik, hogy angolra fordítjuk”- nyilatkozta Ecclestone.

„Megfelelően fogunk védekezni. Érdekes ügy lesz. Sajnálatos, hogy ez történik. Ha valaki be akar perelni, akkor megteheti, neked pedig meg kell védened magad”- tette hozzá a 82 esztendős üzletember.

Később a Bernie Ecclestone által irányított CVC igazgatósága hivatalos közleményt adott ki:

„Mr.Ecclestone már megkapta angolul is a müncheni ügyészség vádiratát, és hat hete van arra, hogy válaszoljon, mielőtt a bíróság megindítja az eljárást. Az igazgatóság továbbra is figyelemmel kíséri a fejleményeket.”

 

Arctica sportnapszemüveg

 

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

forma-1 bernie ecclestone formula-1