2013. júl 20.

F1 Vélemények az Ecclestone ügyről - A bíróság a 22-es csapdájába kerülhet

írta: FormaNet
F1 Vélemények az Ecclestone ügyről - A bíróság a 22-es csapdájába kerülhet

Azt követően, hogy a német ügyészek hivatalosan is vádat emeltek Bernie Ecclestone ellen, szinte természetes, hogy az F1-es társadalom nagy része véleményt formált az ügyről. Sokan most még igen óvatosan fogalmaznak, ám az ügy kimenetele a Formula-1 eddigi legnagyobb botrányává forrhatja ki magát, és alapjaiban rázhatja meg azt a rendszert, melyet a fehér lovag évtizedek óta épít. A többségi tulajdonos CVC egyelőre kitart Ecclestone mellett ám már a vádemelés előtt is voltak olyan hangok, hogy az Ecclestone-ügy nem tesz jót a sportnak. Ezek a hangok egyre erősödhetnek.

bernie ecclestone.jpg

A vádemelés hírére a CVC egy rövid közleményt adott ki, melyben úgy fogalmaznak: „Figyelemmel kísérik” a helyzetet. Erre a rövid nyilatkozatra a német Die Welt azt írta, egyfajta hűségeskü, ami kissé különbözik az eddigiektől a főrészvényes felől, hiszen bár az Ecclestone irányítása alatt álló befektetői csoportban a fehér lovag befolyása megkérdőjelezhetetlen, ám a helyzet az elmúlt két évben egyre kényelmetlenebbé kezd válni a cég számáéra.

A nyilatkozatról Michael Schmidt, az Auto Motor und Sport szakírója szintén úgy véli, ez már nem jelent feltétlen támogatást, ami változás az eddigiekhez képest: "Ez (a CVC nyilatkozata) nem hangzik feltétlen támogatásként."

A Nemzetközi Automobil Szövetség elnöke, Jean Todt egyelőre nem kívánt állast foglalni, egyszerűen így fogalmazott: "Ő (Ecclestone) a CVC alkalmazottja, így az övék a döntés.”

A  Neue Zürcher Zeitung szerint a CVC komoly felelősséggel bír az ügyben: „A Formula-1 jövője iránti felelősség leginkább a CVC-é, mint sem Bernie-é.”

Természetesen az ügyet figyelemmel kíséri az egykori tulajdonos, a BayernL Bank is, akit az ügyészek szerint kár ért a megvesztegetés miatt alulértékelt részvényár miatt, és amely bank mellesleg egy éve furcsa mód még azt nyilatkozta, hogy nem érzik károsultnak magukat az ügyben.

„Követjük az események alakulását” – nyilatkozta a bank szóvivője.

Természetesen az F1-es paddockban is ez a legfőbb beszédtéma, és a csapatvezetők és támogatók is nagy figyelemmel kísérik az eseményeket. a Bild újságírója Helmut Uhl így ír erről: „A csapatfőnökök, a szponzorok, és a nagy cégek, mint a Ferrari, a Red Bull, és ezek partnerei azon csodálkoznak, hogy Ecclestone még mindig életképes megoldás, mint az F1 főnöke.”

A The Daily Telegraph újságírója, Tom Cary így vélekedik: „A legtöbb sportban nehéz lenne elképzelni, hogy a vezérigazgató hatalmon megmaradhat, miközben ilyen rendezetlen dolgok kavarognak körülötte. De a Formula-1 nem a legtöbb sport, és Ecclestone nem a legtöbb ember.”

Ecclestone azonban ragaszkodik ahhoz, hogy továbbra is élvezi a CVC támogatását.

„Hallottam tőlük, hogy nagyon elégedettek velem, és azzal, ahogy viszem az üzletet tovább. Semmi sem változott.  Semmi hatása sincs az F1 legfontosabb érdekeire. Senki sem mondott bármit, ami ennek ellenkezője lenne” – nyilatkozta Ecclestone a Daily Express tudósítójának, Bob McKenzie-nek.

Az F1-es csapatok egyelőre még hallgatnak, és hivatalosan senki sem nyilatkozott, ám a Sauber csapatfőnöke Monisha Kaltenborn a Neue Zürcher Zeitung újságnak nyilatkozva megtörte a csendet, amikor így vélekedett:  „Általánosságban, az ilyen főcímek nem jók a Formula-1-nek.”

Az ügy a látszat ellenére sokkal bonyolultabb, mert ugyan a megvesztegetés tényét a Gribkowsky perben a bíróság bizonyítottnak találta, és ezért az egykori bankár tavaly nyolc és félév börtön büntetést kapott, ám abban az ügyben Ecclestone csak tanúként volt meghallgatva, így a Gribkowsky által tett akkori vallomás (mely szerint Ecclestone vesztegette meg) ebben az ügyben nem használható fel a fehér lovag ellen, mivel az eljárás tekintetében ez egy egészen más ügy.

A bíróságnak az Ecclestone elleni büntetőperben minden egyes vádpontot külön kell bizonyítania, és csak ezek a bizonyítékok lehetnek relevánsak az ítélet meghozatalában. Természetesen minden bizonnyal Gribkowsky-t is beidézik majd tanúként, ám Ecclestone védőinek egyik stratégiája éppen az, hogy tanúként hiteltelenné tegyék az egykori bankárt. Ecclestone utolsó tanúvallomásában azt állította, hogy Gribkiwsky megzsarolta azzal, hogy a brit adóhatóságnál hamis vádakkal kellemetlenkedik, amennyiben nem kapja meg a bíróság szerint a megvesztegetés tárgyát képező, 44 milliós összeget. A fehér lovag állítása szerint ügyvédei tanácsára utalta át a pénzt, hogy elkerülje a kellemetlenségeket.

Arctica sportnapszemüveg

Az ügyben érintett bankár szerint Ecclestone arra kérte, hogy segítsen neki eladni a BayernLB  47,2 százalékos F1-es részesedést a CVC-nek . Állítása szerint volt egy találkozó 2005-ben ahol Ecclestone azt mondta : "Ha segítesz eladni Formula-1-et, alkalmazlak, mint tanácsadó."

A német ügyészek úgy vélik, hogy a CVC Ecclestone által preferált vevő volt, mert beleegyeztek abba, hogy megtartják, mint az F1 főnökét. Az ügyészek szerint, a  CVC csökkentett értéken vásárolhatta meg  a bank részesedését, a Gribkowsky által alulértékelt áron annak ellenére, hogy más vásárlók ennél jóval többet is fizettek volna.

000 facebook_banner.jpg

Ecclestone esélyeit azonban rontja, hogy tanúként tett vallomását többször is megváltoztatta, így az a törekvény, mellyel Gribkowsky-t próbálják meg hiteltelenné tenni, ugyanúgy visszaüthet.

A bíróságnak igen nehéz dolga lesz, és nem csupán azért, mert Bernie Ecclestone ügyvédei igen felkészült ellenfelek lesznek, de azért is, mert amennyiben nem sikerül Ecclestone részéről a megvesztegetést bizonyítani, úgy a 22 csapdájába eshetnek, hiszen Gribkowsky elítélése éppen azért történt, mert bizonyítva látták, hogy kenőpénzt fogadott el, nem mástól, mint Bernie Ecclestone-tól.

 

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

bíróság forma-1 bernie ecclestone formula-1