2013. júl 22.

F1 Az orosz segítség vesztese a Sauber csapatvezetője lehet

írta: FormaNet
F1 Az orosz segítség vesztese a Sauber csapatvezetője lehet

Orosz befektetőknek köszönhetően a Sauber F1 Team anyagi gondjai a közeljövőben megoldódni látszanak, de a hírek szerint a „mentőcsomagnak” vesztesei is lehetnek, többek között a csapatvezető, Monisha Kaltenborn.

monisha kaltenborn.JPG

Monisha Kaltenborn tavaly ősszel lett a Formula-1 első női csapatvezetője, miután a Sauber tulajdonosa, Peter Sauber visszalépett a posztról és átadta helyét - és a csapat egyharmados tulajdonjogát -  az akkor már vezérigazgatói székben ülő indiai származású, de osztrák állampolgárságú hölgynek.

Nemrégiben kiderült, hogy az eddig mindig megbízható partnernek bizonyuló svájci gárdának komoly adóságai vannak beszállítók felé, sőt német versenyzőjükkel, Nico Hülkenberggel is kénytelenek voltak szerződést bontani, miután nem tudták kifizetni a bérét. A probléma súlyosságát az is mutatta, hogy már-már a csapat F1-es történelmének végéről szóltak a jóslatok, ám szerencsére nem sokkal ezután megtörtént a bejelentés, mely szerint egy három vállalatból álló orosz befektetői csoport lett a Sauber új partnere. A támogatás mellett műszaki együttműködési megállapodás is született, amihez egy orosz pilótát, a mindössze 17 esztendős Szergej Sziroktint is „csatoltak” az oroszok, nem titkoltan azzal a céllal, hogy a jövőre debütáló Orosz Nagydíjon esetleg már versenyzőként köszönthetik az ifjú tehetséget.

A Sonntagszeitung információi szerint a gyengélkedő svájci csapat új partnerei 500 millió dollárral járulnak hozzá a költségvetéshez, melynek egy része fedezi a Sauber 110 millió dolláros adóságát, mindemellett megalapozza az istálló jövőjét, bár a Blick úgy tudja, hogy az összeg majd csak augusztusban érkezik.

A bejelentéssel együtt azt is egyértelművé tették, hogy egyelőre a Sauber tulajdonosi szerkezete nem változik, és a csapat bázisa továbbra is Hinwillben lesz. A svájci lapértesülések szerint azonban a vezetésben változás várható, ami Monisha Kaltenborn csapatvezetői pozícióját érinti. A befektetők ugyanis nem csak orosz mérnököket kívánnak munkába állítani, hanem más módon is szeretnék megszilárdítani helyzetüket.

„Monisha Kaltenbrog csapatvezetői pályafutásának úgy tűnik, vége. Az még nem tudható, hogy ki kerül a helyére” – olvasható a Blickben.

A Sonntagszeitung szerint az alapító, Peter Sauber arra törekszik, hogy egy svájci szakembert ültessen a posztra, ezen belül pedig felmerült a Franke vezérigazgatójának,Michael Pieper-nek-, a Phonak tulajdonosának Andy Rihs-nak- és a Gaydoul Group irányítójának, Philipp Gaydoul-nak a neve is.

 000 facebook_banner.jpg

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

forma-1 sauber formula-1 monisha kaltenborn