2013. júl 23.

F1 Vettel és a siker árnyékos oldala

írta: FormaNet
F1 Vettel és a siker árnyékos oldala

Hogy milyen tulajdonságokkal kell rendelkeznie egy versenyzőnek ahhoz, hogy a királykategória legjobbjai közé emelkedjen, azt még maga a háromszoros világbajnok Sebastian Vettel sem tudja pontosan meghatározni, azt viszont nagyon jól megtanulta, hogyan kell kizárni a sikerrel és a hírnévvel együtt járó negatívumokat, többek között a kritikákat.

sebastian vettel.JPG

A napokban a hétszeres világbajnok, Michael Schumacher árulta el, hogy szerinte a Formula-1-ben jelenleg négy versenyző van, aki valóban lenyűgöző teljesítmény produkál. A 44 esztendős német legenda négy különböző csapatból, négy világbajnok pilótát tett a lista elejére.

„Vettel, Alonso, Hamilton és Räikkönen a legjobb jelenleg. Persze mindnyájan emberek, így vannak gyengéik is, de mindannyian keményen dolgoznak azon, hogy ezeket elrejtsék. És valójában ez a titka annak, hogy minél jobb eredményeket érjenek el, és nem hibáznak. Nem szeretnék tovább elemezni – nyerjen a legjobb!”- nyilatkozta az F1 elit csoportjáról Schumacher, az olasz Sky Sportnak adott interjúban.

A jelenlegi mezőny legtöbb világbajnoki trófeáját birtokló honfitársat, Sebastian Vettelt a Motorsport Magazin arról kérdezte, hogy egy tökéletes versenyzőnek mely három legfontosabb tulajdonsággal kell rendelkeznie?

„Nem tudom, erről inkább a csapatvezetőket kellene megkérdezni, ők választanak versenyzőt! Természetesen egyértelmű, hogy gyorsaság és a tehetség az első, de ennél sokkal többre van szükség – mindig tettre késznek, fegyelmezettnek és sikerre éhesnek kell lenni” – összegezte a fontos tulajdonságokat a Red Bull Racing 26 esztendős bajnoka, aki Alonsóban és Hamiltonban véli felfedezni ezen képességek javát.

„Azt hiszem, jelenleg a három legjobb közé tartozik Fernando Alonso és Lewis Hamilton és vannak még olyan nagyszerű versenyzők, mint például Jenson Button, aki különösen hektikus és kaotikus körülmények között is nagyon nyugodt tud maradni. És itt van még Mark Webber, aki nagyon tehetséges, különösen egyes kanyarokban. Nagyon jól ismerem, hiszen a csapattársam, gyakran versenyeztem már ellene, és bizonyos helyszíneken nagyon gyors. Aztán ott van Nico Rosberg, aki amolyan mindent tudó – mindig ott terem, még amikor nem számítasz rá, akkor is. Szóval nagyon sok különböző karakter van, akárcsak a hétköznapi életben.”

Vettel azt is bevallotta, hogy gyermekként ugyan nagyon sokszor álmodozott a királykategóriáról, de sosem gondolta, hogy ideáig eljut.

„Sosem mertem ennyire belegondolni. A Formula-1 felé vezető utat csak lépésről lépésre lehet megtenni, mert annyira messze van, hogy csak álmodozni lehet olyan dolgokról, hogy egyszer talán vezethetem ezeket a kocsikat. De sosem gondoltam bele abba, hogy állandó versenyző leszek, futamokat nyerek, sőt harcolni fogok a világbajnoki címért.”

A sikernek és az ezzel járó népszerűségnek persze van egy árnyékos oldala is, melyet – Kimi Räikkönenhez hasonlóan – Vettel sem kedvel túlságosan.

„A hírnév egy olyan része a dolognak, amit nem igazán szeretek. Szeretem a versenyzést, az autókat, a vezetést, így ebben a tekintetben szeretem a Formula-1-et, de az egyik a másikból következik. Sosem láttam úgy magam, hogy jobb vagy nagyobb lennék bárki másnál. Találtam valamit, amit nagyon szeretek, és talán jól is csinálom, de ettől még nem leszek jobb, mint bárki más. Amikor az utcán sétálok, csak egy átlagos srác vagyok. Természetesen érthető, hogy az emberek felismernek, de egyszerűen csak végig akarok menni az utcán, és önmagam lenni.”

Arctica sportnapszemüveg

Ilyenkor persze szem előtt kell tartani az egyik legjobb tanácsot, amit eddigi élete során kapott: „Nagyon sok tanácsot kaptam már, de azt hiszem a legjobb az volt, hogy mindig emlékezzek arra, miért is akarok itt lenni. Kisgyerekként, amikor a Formula-1-es versenyzésről, az autókról ábrándozol, akkor minden olyan álomszerűnek tűnik. Aztán amikor már a Formula-1-en belül vagy, akkor a sok jó mellett már látod a negatív oldalt is. A titok az, hogy ezek ne befolyásoljanak abban, amiért itt vagy. A  pozitív dolgokra kell gondolni: az autókra, a versenyekre, és arra, hogy a világ legjobb autói- és a világ legjobb csapatai ellen harcolsz. Úgy vélem, az embereknek különleges tehetségük van ahhoz, hogy mindig találjanak valami negatívat, és mindig is lesznek olyan dolgok, amik nem helyesek, és nem tetszik nekik. De az ilyen panaszkodások helyett a pozitív dolgokat kell szem előtt tartani.”

 000 facebook_banner.jpg

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

forma-1 sebastian vettel formula-1