2013. júl 27.

F1 Hamilton szerezte meg a pole-t a Hungaroringen

írta: FormaNet
F1 Hamilton szerezte meg a pole-t a Hungaroringen

A Mercedes pénteki szenvedése után óriási meglepetésre Lewis Hamilton az utolsó pillanatban elhappolta a pole pozíciót Sebastian Vettel elől. A brit bajnok négy századdal szárnyalta túl a listavezető legjobbját, és talán még ő maga sem hitte el, hogy éppen most sikerült 30. F1-es rajtelsőségét begyűjtenie. 

hamilton.JPG

Q1

A harmadik szabadedzést műszaki hiba miatt kihagyó Esteban Gutierrez 1:23.998-cal nyitotta meg a Magyar Nagydíj kvalifikációját, hamarosan a williamses Valterri Bottas pedig már a lágyabb gumikkal repesztett egy 1:21.532-es időt, így a kisebb csapatok máris elrakhatták a közepes keverékeket, sőt az élmenők sem vacakoltak a keményebb abroncsokkal, inkább kivártak, és csak a Q1 második felében hajtottak ki az opciós gumikkal. Rögtön megszülettek az 1:20-as idők, és első nekifutásra a Lotusok és a Ferrarik bérelték ki az első négy helyet, Grosjean, Alonso, Räikkönen, Massa sorrendben. Ezt a sort később nem csak Vettel bontotta meg, de kisebb meglepetésre a Mercedesek felugrottak a tabella legtetejére. Rosberg már 1:20.350-ig szorította le a lécet, mögötte csapattársa mindössze 13 ezreddel maradt el, így Grosjean visszaszorult a harmadik helyre, két tizeddel megelőzve a Red Bull és a Ferrari sztárpilótáit. A kiesőzónába egy meglepetéspilóta került be, Paul Di Resta személyében. 

Q1 - hungaroring.JPG

Q2

A középső etapban Räikkönen 1:20. 987-es körével adta meg az alaphangot, de ennél egy tizeddel jobbat ment a Q1-ben, és várható volt, hogy jóval több kell a továbbjutáshoz. A finn csakhamar egyre lejjebb csúszott a tabellán, miközben francia csapattársa tovább szárnyalt, és 1:20. 442-vel átvette a vezetést. A Lotus ugyanakkor nem sokáig élvezte a legjobb helyet, ugyanis Hamilton közel másfél tizeddel beelőzte, ráadásul érkezett Vettel, aki elsőként ment be 1:20 alá, és három tizedmásodperccel szárnyalta túl a brit bajnok legjobbját. Közben Mark Webber újra KERS problémával találta szemben magát, és végül csak hetedikként jutott tovább. Az utolsó percekben az új szett lágy gumikat előhúzó versenyzők tovább javítottak, így például a Mercedesk és a Lotusok is, de a két csapat közül csak a Mercedes pilótái tudták túlszárnyalni Vettel használt lágy gumikon megfutott gyorskörét. A négy top csapaton kívül egy Toro Rosso és egy McLaren jutott tovább Daniel Ricciardóval és Sergio Pérezzel. 

Arctica sportnapszemüveg

q2- hungaroring.JPGQ3

A két Mercedes és a két Lotus uralta az utolsó 10 perc első felét, legalábbis addig, amíg Vettel ki nem hajtott, és a hétvége eddigi legjobb idejével át nem vette a vezetést. A német bajnok nyolc tizedet vert az addig élen álló Hamiltonra, és úgy tűnt, hogy ezt a különbséget lehetetlen lesz eltüntetni. A hajrában azonban hatalmas menet következett, melyből Webber sajnos a KERS hiba miatt kénytelen volt kimaradni. Az ausztrál veterán nem is futott mért kört, és persze nem titkoltan nagyon csalódott volt az újabb szerencsétlenség miatt, ráadásul még a váltója is vacakolt, ezért sok időt kellett a garázsban töltenie.

Pérez ugyan kihajtott, de ő a közepes abroncsokkal rajtol majd vasárnap, így a top10 utolsó sorát bérelte ki Webberrel együtt. Massa és Ricciardo csak a negyedik rajtsort tudta megszerezni, és valójában csak Grosjean és a két Mercedes indult nagy harcba a rajtelsőségért. Vettel idejét végül Hamiltonnak sikerült négy századmásodperccel túlszárnyalnia, így a 2008-as bajnok vasárnap immár negyedjére indulhat a legelőkelőbb helyről hazánkban. 

A második sorba Grosjean és Rosberg kvalifikálta magát, bár később kérdésessé vált a Lotus francia versenyzőjének harmadik rajthelye. Az FIA kötelező vizsgálatán ugyanis kiderült, hogy az E21 padlólemeze a megengedett öt milliméternél jobban elhajlott, végül azonban nem lett büntetés az ügyből. 

A bajnoki tabella második illetve harmadik helyezettje, Alonso és Räikköne csak az ötödik és hatodik leggyorsabb kört tudta összerakni a hajrában. 

000 facebook_banner.jpg

kvalifikáció.JPG

 

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

forma-1 hungaroring magyar nagydíj időmérő formula-1