2013. júl 30.

F1 Alonso dorgálást kapott főnökétől 32. szülinapjára

írta: FormaNet
F1 Alonso dorgálást kapott főnökétől 32. szülinapjára

Valószínűleg Fernando Alonso sem számított arra, hogy 32 születésnapjára dorgálást kap a Scuderia Ferrari elnökétől, Luca di Montezemolótól, aki hétfőn nem csak a csapat gyenge teljesítményét bírálta, de sztárpilótáját is figyelmeztette arra, hogy változtasson hozzáállásán, és legyen alázatosabb.

montezemolo - alonso.JPG

Fernando Alonso legutóbb Barcelonában állhatott fel a dobogó tetejére, és bár azóta további két dobogós eredményt szállított csapatának, de a Nürburgringen és a Hungaroringen csak egy negyedik illetve egy ötödik helyet sikerült megszereznie. Legutóbb ráadásul még csak esélyes sem volt előkelőbb helyekért harcolnia, és a csapat számára már a szombati kvalifikációt követően egyértelművé vált, hogy a dobogó csak valami csoda folytán lehet elérhető számukra.

A kétszeres világbajnok a leintést követően ugyan optimistán annak örült, hogy Lewis Hamilton és Kimi Räikkönen is pontot rabolt a listavezető Sebastian Vetteltől, mindemellett ez alkalommal is beismerte, hogy a fejlesztések nem jártak sikerrel, és burkoltan figyelmeztette csapatát, hogy ha a nyári szünet után sem lesz versenyképes az autó, akkor előbb-utóbb eljön az a pont, ahol kénytelenek lesznek búcsút inteni az idei bajnoki reményeknek. Az óvatos kritikára az tette fel a pontot, hogy amikor megkérdezték Fernandótól, mit szeretne születésnapjára, a spanyol így válaszolt: „Olyan autót, amilyen a többieknek is van.”

És ha mindez még nem lenne elegendő, éppen ezen a hétvégén keltek szárnyra olyan hajmeresztő pletykák, hogy 2016-ig szóló szerződése ellenére, Alonso a Red Bull felé kacsingat. A sztori nyilván már mindenki számára ismerős – Alonso menedzsere pénteken a Red Bull csapatvezetőjénél járt, saját elmondása szerint másik pártfogoltja, Carlos Sainz Jr ügyében. Ennek egyébként valóságalapja is van, hiszen sokak szerint amennyiben Daniel Ricciardo lesz jövőre Vettel csapattársa, úgy a megüresedett toro rossós ülésre jó esélyekkel pályázik a rali-legenda fia. Hogy valóban ez történt-e, vagy esetleg a spanyol és menedzsere inkább kényszerítőzni akart és figyelmeztetni a Ferrarit, az nyilván nem tudható, az viszont elég nyilvánvaló, hogy a Red Bull igencsak élvezi ezt a helyzetet, és talán kicsit még rá is játszik egy-egy kétértelmű reakcióval.

Arctica sportnapszemüveg

David Coulthard szerint ez egyébként az F1-es játék és a pszichológiai hadviselés része, és anno például személyesen is megtapasztalta a McLarennél, hogy a csapatvezetés annak ellenére is tárgyalásokat folytatott egy-egy versenyző menedzserével, hogy közben valójában eszükben sem volt leszerződtetni.

„Először is, egy menedzser feladata az, hogy mindig tudja, milyen lehetőségek vannak, és nyilvánvaló, hogy a Red Bull most egy olyan lehetőség, ami korábban nem volt. A Red Bull számára hízelgő - és destabilizáló is -, hogy egy komoly versenyző képviselőjével találkoznak. Hízelgő, mert Alonsóról van szó, és destabilizáló, hiszen ezeket a pletykákat - hogy elsőszámú versenyzőjük máshol folytathatja - a Ferrarinál is hallják.  Tudom, hogy korábban a McLaren is mindig tárgyalt más csapatok versenyzőivel, akkor is, ha nem is állt szándékában leszerződtetni. Ez egy okos húzás, és elképesztően sokat lehet tanulni ezekből a megbeszélésekből. Mindemellett gyengíted a másik csapatot, mert úgy teszel, mintha kétszer annyit is hajlandó lennél fizetni. Ez az F1-es játszma része”- írta Coluthard a BBC oldalán megjelenő blogjában.

Akárhogy is, de a hétvége fejleményei kicsit kiverték a biztosítékot a Ferrari elnökénél, Luca di Montezemolónál, és közös múltjuk óta először bírálta nyilvánosan Fernando Alonso magatartását.

„Minden nagy bajnoktól, aki eddig a Ferrarinál versenyzett, azt kértünk, hogy a csapat érdekeit helyezze saját érdeke fölé. Ez az a pillanat, amikor le kell nyugodnunk, el kell kerülnünk a vitákat, és alázatosnak, eltökéltnek kell lennünk, hogy személyesen is hozzájárulhassunk a sikerhez, és ki kell állnunk az egész csapat mellett úgy a pályán, mint azon kívül - idézte Montezemolót a Ferrari hivatalos weboldala.

000 facebook_banner.jpg

Ami a csapat gyengélkedését illeti, természetesen az sem maradt szó nélkül.

„Az a Ferrari, amit a vasárnapi versenyen láttam, egyáltalán nem tetszett”- jelentette ki az elnök, ugyanakkor azt is hozzátette, hogy a megváltoztatott Pirelli abroncsok mesterségesen átírták az erőviszonyokat, és nem a Ferrari javára. Montezemolo azt is egyértelművé tette, hogy erről még vitát fog kezdeményezni a közeljövőben.

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

Szólj hozzá

ferrari forma-1 alonso autosport montezemolo formula-1