2013. júl 30.

F1 Beszédes számok a Magyar Nagydíjról

írta: FormaNet
F1 Beszédes számok a Magyar Nagydíjról

Lewis Hamilton vasárnap 22. F1-es győzelmét aratta hazánkban, és ezzel a futamgyőzelmek örökranglistáján beérte honfitársát, az 1998-as világbajnok, Damon Hillt, aki éppen 20 évvel ezelőtt, Magyarországon szerezte meg első diadalát a királykategóriában. 

magyar gp 2013.jpg

Hamilton 2007, 2009 és 2012 után negyedik alkalommal aratott futamgyőzelmet a Hungaroringen, ahol soha senki nem tudott még ennél többször elsőként célba érni. Michael Schumachernek szintén négyszer sikerült ez a bravúr. Hamilton győzelme egyben azt is jelenti, hogy 2007-es debütálása óta eddig minden szezonban pezsgőzhetett már a dobogó tetején, és nem mellesleg most először a Mercedes csapat színeiben. Az utolsó brit pilóta, aki Mercedesszel nyerni tudott, Stirling Moss volt, az 1955-ös Brit Nagydíjon.

Hamilton 120. nagydíján nem csak negyedik győzelmét, de negyedik magyarországi pole-ját szerezte meg, bár ebben statban plusz hárommal még Schumacher vezeti a rekordot. A brit bajnoknak ez volt a 30. F1-es rajtelsősége, ám meglepő módon először fordult elő, hogy zsinórban háromszor is ő volt az időmérő edzés legjobbja. Mindemellett zsinórban hatodik alkalommal rajtolhatott az első sorból, ami szintén egyéni legjobb kvalifikációs sorozata. Brit versenyző legutóbb 1996-ban tudta egymás után háromszor is kibérelni az első rajthelyet, Damon Hill személyében – a Brazil-, az Argentin-, majd az Európa Nagydíj időmérőjén.

Visszatérve Hamiltonra, a rajtelsőségek örökranglistáján immár csak hat név szerepel előtte: M.Schumacher (68), A.Senna (65), S.Vettel (39) J.Clark (33), Alain Prost (33) és Nigel Mansell (32). Prost egyébként szintén Magyarországon szerezte meg 30. pole pozícióját, 20 évvel ezelőtt.

Kimi Räikkönen másodikként ért célba múlt vasárnap, így összesen már hetedjére állhatott fel a Hungaroring pódiumára, és ezzel a nagydíj történelmének összesített statisztikában beérte Schmachert és Sennát, akik szintén hét-hét alkalommal értek be a top3-ban Mogyoródon. Érdekesség, hogy Hamilton mind a négy magyarországi győzelménél Kimi volt a második.

Arctica sportnapszemüveg

A jégember egyben Finnország 150. F1-es dobogós helyezését szerezte meg, és ennek éppen felét az ő nevével jegyzik. A másik fele Mika Häkkinen (51), Keke Rosberg (17), Heikki Kovalainen (4), Mika Salo (2) és JJ Lehto (1) között oszlik meg. A Lotus finn versenyzője nem mellesleg zsinórban 27. nagydíján szerzett pontot a szériában.

A Lotus csapatnak ez volt a 190. dobogós helyezése, míg Sebastian Vettel harmadik helyével a Red Bull Racing 90. dobogóját szerezte meg.

Fernando Alonso nürburgringi negyedik helye után most csak ötödikként szelte át a célvonalat. Legutóbb a tavalyi magyar és belga versenyhétvégén fordult elő, hogy a spanyol zsinórban kétszer nem állhatott fel a dobogóra.

Jenson Buttonnak viszont mindez már sorozatban 10. alkalommal nem sikerült, mint ahogy csapatának, a McLarennek sem. A wokingiak legutóbb 2009-ben teljesítettek hasonlóan negatív sorozatot, de akkor a 10. versenyt megnyerték.

000 facebook_banner.jpg

Mark Webber 17. alkalommal futotta meg a verseny leggyorsabb körét, amivel az összesített statisztikában beérte Rubens Barrichellót, és eggyel marad el csapattársa, Sebastian Vettel mögött.

sutil 100-hungaroring.JPGAdrian Sutilnak nem hozott szerencsét a 100. nagydíja, hiszen ő volt a hungaroringi futam első kiesője.

Giedo van der Garde azonban eddigi F1-es pályafutásának legjobb eredményét érte el hazánkban, egy 11. hellyel.

Pastor Maldonado 10. helyének köszönhetően végre a Williams is begyűjthette idei első pontját. Tavaly ilyenkor a csapat 53 ponttal állt a konstruktőri tabella hetedik helyén. Maldonado csapattársa, Valtteri Bottas idén először nem tudta teljesíteni a versenytávot, a finn újonc műszaki probléma miatt volt kénytelen kiállni a Magyar Nagydíj 42. körében. 

 

FormaNet, Varga Viktória

001_fórum logo.png

 

 

Szólj hozzá

statisztika forma-1 hungaroring magyar nagydíj autosport formaula-1